Pages

Meh le jadi family teman di alam cyber! Jemput follow ye?

Monday, May 3, 2010

Bukti Hanya UMNO sahaja layak memerintah!Lanjutan cerita fasal dua telaga minyak yang terlepas kepada Brunei Darussalam. Saya petik:

Formula ‘menang-menang’

SIBU 2 Mei – Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, perjanjian persempadanan dengan Brunei pada Mac 2009 mengenai persempadanan semula darat dan laut merupakan satu pakej formula penyelesaian yang saling menguntungkan kedua-dua negara.

Bagaimanapun Perdana Menteri berkata, rundingan berkenaan masih belum selesai sepenuhnya tetapi kedua-dua negara sebulat suara untuk mencapai penyelesaian yang bersifat ‘menang-menang.’

‘‘Rundingan ini juga membawa kepada penyelesaian persempadanan dengan Brunei. Ada banyak dimensi dan persefahaman secara bertulis yang telah dicapai di antara kedua-dua negara,” katanya.

Najib berkata demikian pada sidang akhbar di Majlis Ramah Mesra Bersama Perdana Menteri dan Penyampaian Pingat Jasa Malaysia (PJM) kepada 32 veteran Angkatan Tentera Malaysia (ATM) Sarawak di Kem Rascom, Briged Kesembilan Infantri di Jalan Ulu Oya dekat sini hari ini.


Sebelum ini, Malaysia kehilangan Pulau Batu Putih kepada Singapura sebagai akibat kegagalan pasukan peguam negara membuktikan bahawa pulau itu hak Malaysia. Selepas tewas dalam perebutan itu, media Malaysia menguar-uarkan bahawa situasi kehilangan pulau itu sebagai situasi "menang-menang". Bagaimana kita menerima "kekalahan" itu sebagai "menang-menang" sedangkan negara kita hanya mendapat beberapa ketul batu karang besar sedangkan Singapura memperoleh sebuah pulau yang besar dan sempadan negara yang lebih luas? Walhal Singapura juga merupakan jajahan Malaysia suatu ketika dahulu.

Hari ini Najib sebagai PM menguar-uarkan istilah yang sama berkaitan dengan dua buah telaga minyak di Sarawak. "Menang-menang". Saya kurang arif fasal kes ini. Mungkin tulisan Dewa yang saya salin dan tampal dari Tranung memadai untuk menjustifikasikan situasi 'menang-menang" pemimpin UMCO:

1. Serah RM 320 ribu juta tak merugikan Malaysia!


Begitulah hujah Pak Lah kerana beliau mendakwa kononnya wujud persetujuan bahawa Malaysia akan diberi kebenaran oleh Brunei untuk turut sama membangunkan kawasan tersebut. Inilah antara hujah paling bodoh yang dibawa oleh UMNO.

TAK SAMA memiliki dengan sekadar tolong menguruskan! Contohnya, ada kebun 100 ekar. Kita setuju kebun tu milik aku tetapi kau boleh tolong uruskan. Kedudukan kau hanyalah setakat pengurus bodoh sahaja, aku yang menjadi pemiliknya. Sampai begitu tak cerdiknya UMNO.

Itulah antara sebab pengundi Cina menolak rasuah UMNO pada pilihanraya kecil Hulu Selangor yang lalu. Pengundi Cina yang reti mengira sedar bahawa khazanah negara yang dikaut UMNO jauh lebih banyak dari sedekah dan ehsan yang ditaburkan oleh UMNO-Apco.

2. Kita kena hormati jiran.

Begitulah Malaysia. Rakyat Kelantan dan Terengganu dinafikan hak mendapat royalti minyak dan dilayan bagaikan pengemis apabila menuntut hak ke atas minyak di kawasan sendiri.

Tiba-tiba, Malaysia dengan mudah menyerahkan telaga minyak bernilai RM 320 billion kepada Brunei. Sebelum ini, Malaysia sudah melepaskan Batu Putih kepada Singapura dalam apa yang disifatkan oleh Rais Yatim sebagai 'win-win situation'.

Nampaknya, benarlah pepatah 'anak monyet dihutan disusukan, anak sendiri dibiar mati kelaparan!'

3. Malaysia negara UMNO

Selaku sebuah negara yang diperintah oleh UMNO tindakan UMNO menyerahkan 2 telaga minyak bernilai RM 320 billion ini mengsahkan kehebatan UMNO selaku parti pemerintah yang mampu berbuat apa sahaja yang diingininya. Ahli UMNO seumpama Pak KAdok yang 'menang sorak kampung tergadai'.

RM 320 billion tu banyak mana sebenarnya?

Duit PTPTN yang budak-budak graduan berhempas pulas kena bayar balik tuh (RM30,000 seorang) boleh dihalalkan kesemuanya.

Tol di jalanraya boleh dimansuhkan sepenuhnya.

Cukai pintu, dan pelbagai jenis cukai boleh dimansuhkan juga.

Puluhan malah ratusan rumah anak yatim boleh dibina.

Peluang pekerjaan boleh dibuat untuk ratusan ribu rakyat Malaysia.

Buku teks percuma dan pendidikan percuma sehingga tahap universiti boleh dibuat.

Kesemua ini tidak berlaku kerana UMNO BODOH MENGURUSKAN NEGARA....


Anda simpulkanlah, situasi "menang-menang" atau "menang-kalah + bodoh"!

sumber - Duniacacamarba

0 comments: