Pages

Meh le jadi family teman di alam cyber! Jemput follow ye?

Tuesday, September 14, 2010

BudakBalun Beraya Di Kolam Ikan? aduyai!!!

Akhirnya.. Tongsan berjaya dinaikkan oleh bro baju merah ni!! Bukan Teman!!

Semalam bersamaan Hari Isnin 4Syawal 1431H..
Teman mencipta sejarah hidup teman apabila menghabiskan waktu di kolam ikan!
Sedari jam 10 pagi sampai jam 3.30 petang di tepi kolam..
Cuba menaikkan Ikan Tongsan.. yang iyanya.. sahut cabaran mak mentua teman yang bagi idea nak bakar ikan..

oh ya! sebenornye.. kolam ikan tu tak jauh benor.. sepelaung je dari pintu dapur umah mak mentua teman!

Hmm.. hasilnya..
hampir 7 ekor Talapia hitam dan tidak ada seekor pun Tongsan!!!
haduhhh!!! berumpankan pallet (betui ke eja ni)..

Tak mau naik tongsan nih!
Kalau ikut teorinya pelbagai andaian dan rupacara akan kemunculan Tongsan nih!

Kalau ada banyak Talapia bermain-main di permukaan air..
ada harapan ada tongsan..
Kalau ada berbuih-buih timbul di permukaan air...
ada harapan itu tongsan..
Kalau tali ditarik sedikit dan kemudian kendur... standby..
ada harapan yang menarik itu tongsan...

Zasss!!!

Sebaik tali disentap oleh ikan sesentap itu jugalah joran disentap ke arah yang berlawanan!
Maka pertarungan pun bermula!! antara hidup dan mati bagi si ikan..
Manakala antara maruah dan kehinaan bagi si pengail!

akhirnya.. riak ikan kelihatan... yess!!! hmmm???

TALAPIA laaagii!!

Akhirnya hari ini berlaukkan beberapa ekor talapia Hitam dan ikan Lepor la saja..
Mendapat 'kemaluan' yang besor hari ni sebab failed nak naikkan Tongsan!
Siap kamu Tongsan.. aku jumpa kamu dalam siri yang lain!!

Oh ya! lupa nak bagitau..
Yang memancing hari ni ipar teman..
Teman tukang cucuh rokok dan antar ikan ke rumah je..
maklumlah.. bik mama teman sedang berbadan dua...
Tak molek la kot pegang joran!! haduhhh!!

Lagi satu..
jangan tanya Ape kejadahnya mamat budakbalun ni memancing hari-hari raya ni?
siapa tanya teman bakar kat ladang longan!
wakakakak!

sunsnake 14092010

3 comments:

C++ said...

Bhai BudakBalun...

Umpan terbaik untuk tongsan sisik halus atau kasar hanyalah daun ubi kayu.. itu jer... hahaha...

Sepanjang hidup gua nih.. dah lebih 20 ekor dah gua naikkan.. dari sekecik-kecil sebesar chebok kat bilik mandi tue .... sampai la yang sebesar budak umur 8 tahun... hehehe...

Lokasi mancing gua.. lombong terbiar kat belakang rumah bapak gua kat Tanjung Tualang.... hahaha...

CUCU TOK WAN said...

tu ikan lombong Sdr... lain sikit dia punya makan...

Tongsan kolam nih... saya rajin gak menguji jurus dewa tahap kelapan belas kat kolam-kolam... memang betullah pakai phallet (yer ker ejaan nih) tapi ada sikit campuran lain ler... nak mancing lak waktu malam... jadi kolam 24 jam adalah lokasi yang paling sesuai...

Last punya tongsan yang berjaya dijurus di kolam kat Merlimau sana nuh, 14 kilo... yang tu pakai umpan phallet campur udang kering, beb...

tapi tongsan tak sedap ler, Sdr. Budak Balun... darah banyak... sedap lagi tilapia hitam dan lepor tuh...

sunsnake@budakbalun said...

Bhai C++..
Betul gak kata cucu tok wan tuh
abang ipar teman dah try dah pakai daun ubi.. ikan tu but no heng je!
Baik rebus je pucuk ubi tu cicah sambal belacan!! wakakaka

tapi siyes.. lepas bik mama teman bersalin.. kompom teman akan repeat balik!!! heh heh heh

bior betoi bhai?
besar budak umur 8 tahun tuh!
anak teman ni dah 8 tahun.berat 35kg!!! hehehehe.. adakah sebesar itu?? wakakaka!

cucu tok wan
Pun betul jugak pasal lepor dan talapia tuh!
lepor tu goreng pun sodap!
macam ikan bawal lak rasanya!! wakakaka!

14kg?? berapa minit layan tuh??