Pages

Meh le jadi family teman di alam cyber! Jemput follow ye?

Saturday, January 22, 2011

Alhamdulillah.. Syabas TLDM!


Hebat dan syabas!
Teman ucapkan buat TLDM setelah berjaya menumpaskan lanun Somalia yang selalu membuat onar di perairan Asia Barat.

Inilah hasil kesungguhan dalam latihan,perancangan dan gerakan menyelamat selama ini.

Syukur kepada Allah SWT tiada anggota TLDM mahupun krew kapal yang tercedera mahupun terkorban didalam kejadian berkenaan.

Semoga dimasa-masa akan datang, ianya dipertingkatkan tetapi Awas!
Pastinya kumpulan penyangak laut itu akan kembali lagi dengan lebih kejam!

Semoga Allah SWT menyelamatkan kita semua!
sunsnake 22012011

Rampas semula kapal MT Bunga Laurel


KOMANDO TLDM (Paskal) mengawasi tujuh lanun Somalia yang ditahan selepas menyelamatkan kapal dagang MT Bunga Laurel daripada tawanan kumpulan lanun itu di perairan Teluk Aden, timur Oman, kelmarin.


KUALA LUMPUR 21 Jan. – Kecekapan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sekali lagi terbukti apabila berjaya menyelamatkan sebuah kapal dagang MT Bunga Laurel selepas dua jam ditawan lanun, kira-kira 300 batu nautika (555 kilometer) di timur Oman, semalam.

Misi menyelamat itu dilakukan bersama kapal auxiliary (bantuan dan tugas-tugas khas) Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), Bunga Mas 5 yang terlibat dalam Operasi Fajar bagi memberi perlindungan kepada kapal MT Bunga Laurel itu ketika melalui perairan Teluk Aden.

Dalam kejadian kira-kira pukul 11.40 malam tadi, kapal dagang yang disewa MISC Berhad itu telah ditawan sekumpulan tujuh lanun warga Somalia yang bersenjatakan senapang jenis AK-47 dan pistol.

Kumpulan lanun itu menaiki sampan yang diturunkan dari sebuah kapal induk membawa seramai 18 lanun untuk menyerang kapal dagang berkenaan yang membawa muatan minyak pelincir dan bahan kimia jenis ‘ethylene dichloride’ dari Asia Barat ke Singapura.

Seramai 23 krew kapal MT Bunga Laurel berjaya diselamatkan tanpa sebarang kecederaan dalam misi menyelamat yang dilancarkan Pasukan Perlindungan Khas ATM itu.

Berita Penuh

0 comments: