Pages

Meh le jadi family teman di alam cyber! Jemput follow ye?

Thursday, October 7, 2010

FAM Lebih Bijak Dari SPR!


Kalau ada la anugerah "Paling Bangang Di Malaysia",
teman akan calonkan Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia sebagai salah satunya..

Betapa kan tidak? Meletakkan tarikh keluar mengundi pada hari bekerja adalah sesuatu yang sangat-sangat sukar diterima oleh logik akal!

Di hari bekerja, usahkan hendak keluar mengundi, di sesetengah syarikat hendak ke Masjid untuk Solat Jumaat pun susah! Inilah jasa UMNO kepada Islam antaranya...

Mulut manis pengerusi SPR mengharapkan agar pengundi dapat keluar mengundi seramai mungkin agar peratusan keluar mengundi meningkat lebih baik dari PRU sebelumnya..
Mana mungkin??
Dengan kesukaran pengundi-pengundi di luar kawasan hendak pulang di hari bekerja disamping pengundi-pengundi tempatan sendiri, manakan mungkin peratusan keluar mengundi boleh meningkat terutama pengundi luar?

Benar, pengundi luar adalah salah satu faktor kekalahan BN di Kelantan kerana dari segi pengalaman teman sendiri boleh dikatakan 90% anak-anak Kelantan di tempat teman ini adalah pengundi tegar PAS dan PR! Sudah pasti UMNO dan SPR sudah menghidu sepenuhnya kelebihan PAS ini.

Jika kita melihat sejarah Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), belum pernah FAM menganjurkan Perlawanan Akhir Piala Malaysia mahupun Piala FA di hari bekerja!
Pastinya malam minggu adalah pilihan mereka bagi meramaikan lagi penyokong ke stadium disamping memudahkan mereka(penyokong) merencana perjalanan pergi dan balik. Tambahan pula esoknya adalah Ahad dimana kebanyakkan negeri bercuti hujung minggu.

Yakinlah, pilihan tarikh PRK Dun Galas ini adalah pilihan UMNO! Dan selaku pengangkut najis No.1 UMNO, pastinya SPR yang diketuai Pengerusinya tidak mahu melepaskan peluang menjilat semahu-mahunya Presiden UMNO kerana peluang sebegini jarang-jarang datang kepada mereka!

sunsnake 07102010

Galas: SPR pilih tarikh ikut kehendak Umno?

KOTA BHARU, 6 Okt: Ada ketika Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mahu peratusan keluar mengundi lebih ramai, namun dalam masa yang sama hari mengundi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (Dun) Galas diadakan pada hari bekerja.

Ia seumpama kata orang cakap tidak serupa bikin. Malah ada pihak menggambarkan SPR mempunyai tuan yang lebih berkuasa iaitu pemimpin Umno.

Ketua Penerangan PAS Kelantan, Dr Mohamad Fadzli Hassan (kiri) berkata, SPR sepatutnya mengambil kira banyak situasi dalam menentukan tarikh pilihan raya kecil Dun Galas termasuk persidangan Dun Kelantan.

“Ketika itu persidangan Dun Kelantan sedang berlangsung dan perasmiannya akan disempurnakan Al-Sultan Kelantan pada 1 November.

“Persidangan Dun diadakan bermula 1 hingga 8 November. Saya hairan mengapa SPR tidak mengambil kira perkara tersebut. Tentunya program besar seperti itu ada dalam pengetahuan mereka,” katanya di sini.

Hari ini SPR menetapkan tarikh pilihan raya kecil Dun Galas, Gua Musang diadakan pada hari Khamis, 4 November depan, manakala penamaan calon pada hari Selasa, 26 Oktober ini.


Berita Penuh

1 comments:

Anonymous said...

Sindrom DOWN UMNO/penyakit SAWAN bangang..dah menjangkit kat POLIS ..SPR..SPRM..Jabatan KADA Felda Risda..JHEOA..

Nanti masa hari MENGUNDI..kita akan nampak Jabatan Pertanian..angkut PENGUNDI..bukan angkut baja keh..anak pokok keh..racun keh..itulah kePANDIRan umno berKUASA..selama 53 tahun MERDEKA..memBODOHkan rakyat..