Pages

Meh le jadi family teman di alam cyber! Jemput follow ye?

Monday, August 30, 2010

Apabila UMNO mahu menjadi Wira Islam!


Bukan Islam jika masuk ke Masjid.. hendaklah berpakaian sopan..
Islam... WAJIB menutup aurat..

Ada beza antara berpakaian sopan dan menutup aurat..

Jika Rosmah Mansor.. masuk masjid dengan memakai tudung tetapi jambul keluar..
dia tidak memenuhi syarat WAJIB menutup aurat bagi orang Islam..

Jika YB Serdang hari itu, berpakaian sopan sudah memadai baginya...

Tidak adil?? apa yang tidak adil?

Apakah adil kalau kita suruh YB Serdang tersebut memakai telekung?
Adakah adil jika kita suruh YB Serdang itu menutup rambutnya?

Abiss?? Adakah mahu si Rosmah dan spesisnya menutup jambul mereka?

hmmm.. makin keliru mereka ini..
Makin mereka keliru makin jauh Islam daripada bukan Islam di Malaysia!

hampas!
sunsnake 30082010

Nik Aziz: Jahil agama punca polemik
Ogos 29, 10 8:29am

Isu bukan Islam memasuki masjid bukan satu kesalahan dalam Islam kerana ia antara kaedah yang diguna Nabi Muhammad SAW dalam menyampaikan mesej dakwah.
Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz berkata, isu itu menjadi polemik dalam masyarakat akibat sentimen politik mengatasi kefahaman agama Islam yang murni.

“Oleh kerana hubungan kita dengan Islam semakin jauh, belajar pun tidak, maka bila tiba perkara-perkara macam ini, terus timbul masalah. “Padahal kalau kita balik dari sejarah asal, ramai dari penduduk Arab Qurasy yang kafir datang jumpa Nabi. Nabi letak dalam masjid, mereka tidur dalam masjid, makan dalam masjid, bahkan kencing dalam masjid”, katanya kepada HarakahDaily.

Mengulas lanjut, Nik Abdul Aziz berkata tindakan itu dilihat ganjil kerana umat Islam sekarang terlalu jahil dengan agama.

"Cuma apa yang dilihat (benda) itu sebagai pelik di zaman ini menunjukkan umat Islam kita terlalu jahil dengan agama," katanya.

Beliau yang juga Menteri Besar Kelantan berkata demikian sebagai mengulas tindakan ahli parlimen Serdang Teo Nie Ching yang masuk ke Surau Al-Huda di Kajang Ahad lalu, yang kini hangat diperkatakan. “Jadi bila ada orang bukan Islam sekarang ni masuk dalam masjid, tak ada apa pun. Nak ceramah ke, nak apa ke, tak ada masalah apa pun,” katanya lagi. Menurutnya lagi, tindakan mempolemikkan isu tersebut juga bukan sahaja akan menjauhkan orang bukan Islam kepada Islam, malah bertentangan dengan sunnah Nabi. “Menjauhkan orang bukan Islam dengan masjid adalah budaya kita sahaja, bukan ajaran nabi,” ujarnya.

Dalam Islam menurutnya, muaalaf ditafsir dengan tiga golongan iaitu mereka yang baru memeluk Islam, belum Islam tetapi cenderung memeluk Islam dan orang bukan Islam tetapi menghormati dan tidak menentang Islam.

“Jadinya dalam tiga ini hanya satu sahaja yang kita guna. Dua lagi kita biarkan menyebabkan masyarakat kita semakin jauh dengan yang bukan Islam."Tidak salah orang bukan Islam termasuk wanita masuk dalam masjid sama ada untuk berucap atau apa sahaja asalkan berpakaian sopan bagi bukan Islam dan menutup aurat bagi orang Islam," katanya kepada pemberita, di Kota Bharu, semalam. Menyentuh mengenai tidak menutup aurat ketika memasuki masjid, Nik Aziz berkata, mungkin masalah penjaga masjid tidak memaklumkan kepada Teo. Nik Abdul Aziz sebelum itu hadir berbuka puasa dan menyampaikan sumbangan Aidilfitri kepada 174 penghuni rumah anak yatim Puteri Harapan Taman Sabariah.

1 comments:

Anonymous said...

Dah kata dah,

Apa um-NGOK buat semua boleh, tapi orang lain tak boleh. Dan di iyakan oleh puak-puak TOTOK+PENCACAI um-NGOK termasuk la MUFTI um-NGOK.

Tu kat luar negara orang kapir masuk MASJID tu, taknak marah ke? atau islam MELAYU je kata tak boleh? Kalau BODOH jangan habaq kat orang.

-madir-