Pages

Meh le jadi family teman di alam cyber! Jemput follow ye?

Monday, December 6, 2010

Demo Air Selangor - Nyesalnya teman!

Aduhhh!!
Hancur luluh hati ni bila terima sms-sms daripada sahabat-sahabat yang turun berdemo semalam!

Ada yang bagitau dah kena tahan!
Ada yang bagitau dah kena lempang dengan polis!
Ada yang bagitau sahabat-sahabat yang dah kena tahan..
Ada yang bagitau dah kena masuk black maria!
Ada yang bagitau tengah on the way Masjid Negara tapi dah kena lalu 4-5 road block!
Ada yang bagitau sedang basuh muka dengan air water cannon!! wakaka!
Ada yang bagitau sedang dihambat FRU di dalam masjid Negara!
Ada yang bagitau dah kena tahan dan malangnya IC pulak hilang!
Ada yang bagitau dah kena bawak ke Balai Polis Brickfields.
Ada yang bagitau dah kena bawak ke Balai Polis Cheras..
Ada yang bagitau Polis tengah bawa depa ronda-ronda KL dalam Black maria!
Aduhhhh!!
Sampai malam tadi ada lagi yang belum lepas..
Ada yang pagi ni kena gi lapor diri di Balai Polis Brickfields..

Sahabat-sahabat semua..
Kamu semua orang-orang yang Istimewa..
Sangat-sangat istimewa...
Jiwa kamu bukan bukan jiwa seorang yang penakut!
Jiwa kamu bukan jiwa seorang yang mudah selesa..
Jiwa kamu bukan jiwa seorang yang senang diperbodohkan!

Kerana untuk memiliki jiwa seperti itu..
Sangat mustahil kalau kamu itu orang melayu UMNO!
Sangat mustahil kalau kamu itu orang melayu PERKASA!
Sangat mustahil kalau kamu itu orang melayu PEKIDA!
Sangat mustahil kalau kamu itu orang melayu BN!
Dan juga golongan buat tak tahu!
Yang hanya menunggu keputusan bukan berusaha untuk merubah keputusan!

Sebab golongan itu adalah golongan yang telah di'sunat'kan hatinya..
Sebab golongan itu adalah golongan yang telah di'kasi'kan jiwanya..
Sebab golongan itu adalah golongan yang telah di'mandul'kan sensitifnya!

Sensitif mereka hanya pada duit...
Sensitif mereka hanya pada faraj..
Sensitif mereka hanya pada makanan..
Sensitif mereka hanya pada kereta besar!
Sensitif mereka hanya pada rumah harta benda...

Amatlah malang pada mereka yang sebegini..
Amatlah malang pada mereka yang berketurunan sebegini..
Kerana..
Inilah keturunan Si Kitul..
Inilah keturunan Abdullah bin Ubai..
Inilah keturunan Abu Jahal...
Inilah keturunan Abu Lahab...
Inilah keturunan Si Luncai!
Inilah keturunan Pak Pandir!

Ayuh sahabat semua!
Teruskan lagi gerakan sebegini..
Kerana keturunan-keturunan tadi hanya boleh diajar dengan bahasa jalanraya..
Bukan dengan bahasa pilihanraya!

Kerana di Jalanraya tiada SPR!
Kerana di Jalanraya tiada RTM
Kerana di jalanraya tiada Pengerusi SPR!
Kerana di jalanraya hanya ada Polis dan FRU yang terpaksa menjadi anjing UMNO..
Yang telah lama hilang maruahnya..
Yang telah lama hilang mulia keturunannya..
Sebab itu...
Mereka rela digadai air mukanya..
Mereka rela disula oleh menteri-menterinya..
Mereka rela diseksa oleh hambatan nilai kehidupan yang makin sempit!
Atas nama ketuanan bangsa yang ntah apa kejadahnya!

sunsnake 06122010





8 comments:

Anonymous said...

Orang BODOH memang suka berdemo...ha ha ha BODOH.....Padan muka....elok kasi tembak bg mati jer....nyusahkan orang jer....

sunsnake@budakbalun said...

Anon 7:32 PM
Itu je hujah kamu leh bagi?
Aduhh!! Kesian mak ayah kamu...
susah payah mak kamu lahirkan kamu..
ayah cari duit nak bagi kamu makan..
Akhirnya kamu jadi macam ni..

Hotak pun takde!
Fikir pun tak waras!
Paling haram.. menyampuk dalam blog orang tapi hujah takde!
Kosong sekosong otak kamu yang tak reti digunakan..
hmmm...
betul2 kesian pada mak ayah kamu...

sunsnake@budakbalun said...

Pada semua..
nak menyampuk tolong realistik sikit laa...
teman sendiri kalau nak menyampuk kat blog orang lain tak la cara biadap macam ni..
Biadap tu satu hal.. takde fakta hujah satu hal..
sebijik macam anjing menyalak tepi jalan! x faham mende!
Anjing tu pun kurang2 anjing-anjing lain faham..
ini macam mamat Anon 7:32 PM tu.. Manusia sendiri tak paham apa yang dia cakap!
Maknanya? Anjing lagi mulia dari dia!
aduhhhh!!

Cikgu Di said...

Salam buat tuan...
Sebagai penulis blogger dan media yang ruang maya tampa terbatas maka tuan juga ada mengritik dan tuan juga dikritik adalah sesuatu yang biasa ..jangan tuan cepat melatah nampak benar emosional bila seorang penulis seperti tuan turut menyumpah walhal rangkaian blog tuan amat meluas lalu ini akan menjelma bayangan peribadi tuan ....harap bersabar. Kita berhadapan dengan kepelbagaian sifat dan intelek manusia. Tambahan lagi kita juga mempunyai fahaman berbeza diarena politik maka tentunya perkara ini tetap terjadi. Cuma hujah yang konkrit dan fikiran terbuka perlu ada. Saya banyak juga menjenguk blog-blog lain istemewa Blog Meli Kapak Jangak yang teruk ditembak tapi beliau amat bersabar melayani kerenah penjenguk bloger .Dan apa yang berlaku ini ada hikmahnya.Saya cuba menjadi seperti dia dan bloger lain yang ikhlas menulis atas media dan pandangan masing-masing....walahualam....

bunbinban said...

bior le, dia apa tau tentang demokrasi. yg dia tau, buka paip air kuar, bil air bln2 makbapak bayor takye pun jenis minta wakilrakyat tlg bayorkan. manusia jenis tak tau malu katakan. org berdemo utk keselesaan rakyat semua termasuk mamt tu. kalau tak naik takrif air, dia pun tumpang gak tapi tak tau la plak kot dia plak turun demo mintak air naik. ha ha ha...peliknya manusia ni. ada gak jenis biol suka hidup tertindas atau jenis mmg tak sedar diri tu tertindas. maklumlah, hidup makbapak tanggung.

sunsnake@budakbalun said...

Cikgu Di,
Jazakallah atas peringatan..
Tapi ada masanya manusia2 bangang seperti itu perlu keras diberi peringatan!
Teman juga manusia biasa yang tidak stabil emosinya..
Tapi apabila sesuatu yang biadap, dan teman dah jumpa banyak spesis bangang dan biadap sebegini..
InsyaAllah.. dimasa akan datang teman akan lebih cool down..

teman tak tapis semua komen yang masuk ke blog ini tetapi malangnya ada golongan bangang dan biadap yang gemar 'baling batu sembunyi tangan' disini..

so, lepas ni semua komen akan di'filt' dahulu..

bunbinban
sabor je laaaaaaa..

keluhum said...

Salam sahabat..
Lame benor teman x menjenguk saudara di sini..Gara2 pemilihan Keadilan maka reman syp2kan diri dari melayan latah teman2 blogger yg jd UMNO sekejap sbb sebagai manusia kita x lepas dari bersentiman krn kecenderungan pd ketokohan seseorang,maka kita membuat komentar dan adakalanya wujud perselisihan sket2..jd utk menjaga hati teman2 Blogger,teman bekukan lawatan teman tuh..hehehe..maaf ye yob..
Pedulikan org2 yg pekak,bisu dan tuli terhadap penderitaan rakyat yob..bukan diorang yg suap rezeki ke mulut kite..klu diorang condong pd pemerintah,biorkan jer,dia sendiri yg memilih utk bersama pemimpin yg enggan menurut kehendak Allah,tp lbh mengutamakan kehendak nafsu..itu bkn aku yg ckp,itu Rasulullah yg bagitau dlm Hadithnya..hehe..
biorkan la deme tuh..
Klu idak,sunyi pulak pemimpin tuh xde sapa nk meneman diorang tu ke tampat yg Allah dh janjikan tuh..
hehe..
Sabor yr yob..Teman sokong kamu..

sunsnake@budakbalun said...

Keluhum..
betui laaa.. lama benor teman tak dengor cite kamu..
Alhamdulillah.. pemilihan PKR dah setel.. yang baik jadi teladan.. yang buruk bagi balik kat UMNO tuh! teman anggap pemilihan PKR ni macam tapis besor laa.. tengok! kuman halus macam Zaid pun akhirnya tersangkut!

Betoi Hadis tu..
Kita dah sampaikan.. terpulang la pada manusia...

Jazakallah yob!