Pages

Meh le jadi family teman di alam cyber! Jemput follow ye?

Tuesday, June 8, 2010

Eksiden & Terbakar! Salah minyak petrol Ron 95?


Tangisan sebelum nahas

KEPALA BATAS: “Kali terakhir saya menemuinya petang semalam (kelmarin), dan sebelum pulang arwah (Aztika), dia menangis dan mengucap,” kata Amirul Ariff Abdul Razak, 17, rakan sekolah Aztika Azrin Azlan, 14, yang maut bersama dua abangnya dalam kemalangan di Plaza Tol Sungai Dua, jam 2.45 pagi semalam.
REMUK...anggota bomba memeriksa kereta terbakar rempuh plaza  tol,  semalam.
REMUK...anggota bomba memeriksa kereta terbakar rempuh plaza tol, semalam.
SEDIH...ibu Aztika ditenteramkan saudara-mara.
SEDIH...ibu Aztika ditenteramkan saudara-mara.
Amirul Ariff berkata, dia bersama adik perempuannya yang berusia 16 tahun, berkawan rapat, dengan Aztika Azrin, malah rakannya itu pernah tidur di rumah mereka.

Katanya, kelmarin (Ahad) Aztika Azrin datang ke rumahnya di Bukit Jambul dan arwah menangis memberitahu mahu belajar agama Islam dengan lebih mendalam.

“Sebelum itu arwah ada menghantar SMS (khidmat pesanan ringkas) memberitahu ayahnya dia tidak mahu ke sekolah hari ini (semalam) untuk kali terakhir.

“Sebelum dijemput abangnya, arwah menangis dan mengucap menyatakan mahu belajar agama Islam dengan lebih mendalam,” katanya ketika ditemui di rumah Aztika di Penang Golf Resort, semalam.

Amirul Ariff berkata, meskipun berlainan kelas, hubungan mereka rapat malah boleh diumpamakan seperti adik-beradik.
Katanya, arwah seorang anak yang baik, mendengar kata dan suka membantu rakan lain yang dalam kesusahan.

“Saya kehilangan seorang rakan rapat, namun reda dengan ketentuan Allah SWT,” katanya.

-Harian metro online


Subject: RON 95 Mudah Meletup Bila Kemalangan ?

Akhir-akhir ini banyak betul berita kereta terbakar apabila berlaku kemalangan. Kadang-kadang kemalangan yang kecil dan kereta yang baru dan tidak diubahsuai pun terbakar.
Adakah petrol RON 95 yang mula diperkenalkan di Malaysia pada Mei 2009 adalah salah satu punca kenapa kereta mudah terbakar bila kemalangan ?
Diharapkan ada kajian menyeluruh dilakukan terhadap fenomena yang berlaku ini.
Ikuti komen-komen berkaitan RON 95 dan berita kereta terbakar apabila kemalangan pada pautan berikut

Kenapa RON 95 Mudah Meletup ?
Assalamualaikum,

Minyak kenderan yang kita gunakan seharian diklasifikasikan sebagai RON (Reaserch Octane Number) yang mempunyai urutan nombor RON 84, 87, 91, 92, 95, 97 dan banyak lagi. Minyak kenderaan ini dihasilkan daripada campuran iso-octane, toluene dan benzene (benzena).

Pernomboran RON menunjukkan semakin tinggi nilai RON semakin banyak jumlah iso-octane yang terdapat di dalam minyak RON berkenaan. Ini bermakna, RON 97 lebih baik daripada RON 95 kerana RON 97 mempunyai kandungan octane lebih banyak daripada RON 95.RON 95

Saya akui, saya tidak mengetahui secara lengkap formula minyak RON 95 Malaysia. Namun, sebagai ahli Kimia, saya boleh la membuat sedikit hipotesis mengenai kandungan RON 95 Malaysia.

RON 95 Malaysia pada amatan saya berbeza dengan RON 95 yang digunakan di negara Australia dan Eropah. Sebagai seorang ahli kimia, saya sangat biasa dengan bahan-bahan kimia. Pada amatan saya (maaf jika saya silap) RON 95 di Malaysia mengandungi kandungan benzena yang banyak.

Ini kerana semasa saya mengisi minyak RON 95, bau minyak tersebut lebih banyak berbau benzena. (saya biasa dengan bau benzena).... Jadi saya menjangkakan bahawa kandungan RON 95 Malaysia mempunyai benzena yang tinggi.

Benzena mudah terbakar
Benzena adalah sebatian kimia organik dengan formula molekul C6H6. Benzena tergolong dalam kumpulan hidrokarbon aromatik, tidak berwarna dan sangat mudah terbakar. Kadar flash point benzena ialah -11 darjah celcius.

Sedangkan unsur lain dalam minyak RON 95 iaitu octane, walaupun mudah terbakar namun tidaklah semudah benzena iaitu kadar flash point octane adalah 4.5 darjah celcius, manakala flash point toluene adalah 4 darjah celcius.

Ini bermakna, RON 97 kurang mudah terbakar daripada RON 95 kerana kadar benzena RON 97 adalah lebih rendah daripada RON 95 sebab mempunyai kandungan octane yang tinggi. Sedangkan RON 95, sangat mudah terbakar kerana mempunyai kandungan benzena yang tinggi.

Itulah hipotesis yang dapat saya lakukan...(jika tersilap saya mohon maaf kerana saya juga manusia biasa yang tidak lari daripada kesilapan)

Sekadar berkongsi... Wallahualam

0 comments: