Pages

Meh le jadi family teman di alam cyber! Jemput follow ye?

Monday, March 8, 2010

Ibrahim Ali pecah lobang UMNO dan diri sendiri!!!

Hmmm... banyak gak betulnye apa yang Ibrahim Ali kata ni..
Berkaitan dengan keistimewaan yang telah diberi oleh Kerajaan Malaysia kepada towkey-towkey cina dan India selama ini..

Teman amat tertarik dengan nama-nama yang diberi oleh 'beliau' seperti Francis Yeoh (YTL), Rober Kuok (Kuok Brothers), Vincent Tan(Berjaya) dan Ananda Krishnan (Maxis & Astro).
Bukan main marah dia kat penama-penama tadi! Memang betul multi-jutawan seperti nama-nama tersebut dapat peluang berniaga(kalau boleh disebut berniaga) di Malaysia ni!

Deyyy Brahim!! Allooo Brahim?? Jangan buat-buat lupa laa..
Melayu mana yang selama ini memerintah Malaysia?
Siapa yang kamu nak marahkan sebenarnya ni?
UMNO ke DAP?
Kalau kamu nak marahkan DAP, takkan sebab DAP nama-nama multi-jutawan jadi macam tu?
Bukan DAP yang bagi Ananda Krishnan guna satelit milik Malaysia!!
Bukan DAP yang bagi Kuok AP gula!
Bukan DAP yang bagi permit judi kat Vincent Tan!
Bukan DAP yang Francis Yeoh peluang buat IPP!

Abis kalau bukan DAP siapa?

Siapa lagi kalau bukan UMNO!
Dan bukankah Ibrahim Ali ini sendiri pernah berada didalam kabinet Kerajaan Malaysia?
Bukankah layak Ibrahim Ali ini digelar pengkhianat kerana bersekongkol dengan parti Melayu yang telah mengkayakan Kaum cina dan india di Malaysia ini!

Inilah akibatnya kalau meletakkan fikiran dan akal di kepala lutut dan bawah perut!
Sehinggakan beliau merasakan otaknya sangat bijak melebihi orang lain..
Mindanya lebih hikmah melebihi orang lain..
Melayu lebih hebat berbanding melayu yang lain..

Hakikatnya lagi banyak beliau bersuara,
makin terserlah kebebalannya..
Beliau sendiri tak pernah tetap pendirian..
Keluar masuk UMNO dan bukan main sanggup mati demi Semangat 46!
Akhirnya ke langit tidak ke bumi pun tidak!

Salam simpati buat Ibrahim Ali
sunsnake 08032010


Pasaran bebas ancam Melayu, kata Ibrahim Ali

Mac 8, 10
4:18pm
Bagaimana keadaan ini membentuk ketidaksamarataan ekonomi?

Ini juga satu affirmative action tetapi kepada tauke-tauke besar sahaja. Sebab itu kita tengok bagaimana Robert Kuok boleh jadi billionaire sebab dia monopoli gula. Kita tengok Vincent Tan bagaiamana dia boleh berjaya, sebab dia ambil alih penswastaan Berjaya Sports Toto. Kumpulan Genting berjaya kerana monopoli lesen judi.

Kita tengok Ananda Krishnan berjaya kerana monopoli (melalui) Astro dan mendapat hak Maxis.

Kalau kita tengok apa yang mereka dapat bukankah ini satu pertolongan dan ini juga satu affirmative action tapi untuk tauke-tauke Cina.

Yang saya katakan, apa yang mereka dapat, jika dibandingkan dengan orang Melayu? Kontrak yang diagihkan kepada orang Melayu ini (bernilai) berapa sen sahaja (jika) dibandingkan dengan apa yang mereka dapat?.

artikel penuh

Hebatnya "Power Of Media"!!!


Tadi teman ke klinik swasta berdekatan rumah..
Ntah mengapa dada rasa semput dan sendi-sendi rasa lenguh-lenguh akhir-akhir ni..
stress kot? Ya! Mungkin stress dengan masalah umat!

Kebetulan selepas menyerahkan kad insurans di kaunter,
teman duduk melopong menghadap TV yang kebetulan menyiarkan Buletin Utama oleh TV3 suku..
Agak ramai di klinik di waktu itu.. dan yang ramainya golongan makcik-pakcik yang membawa anak-anak mereka..

Tiba-tiba Buletin Utama menyiarkan berita YB Zulkifli Nordin memberi amaran kepada DS Wan Azizah agar meletakkan jawatan dan jangan cari pasal dengannya! Dengan olahan ayat dan lenggok bahasa serta memek muka yang sangat menjijikkan pembaca berita TV3 wanita yang sememangnya tidak pernah menutup aurat seolah-olah benar-benar berjaya menghasut makcik dan pakcik tadi yang melopong depan TV! Sambil menggeleng-geleng kepada pakcik tadi berkata secara perlahan.. cukup untuk teman dengar "Apa nak jadi la dengan PKR ni.."
hampir-hampir nak terkeluar dari mulut teman ayat-ayat penerangan namun disebabkan suasana dalam klinik yang agak hingar dan semuanya dalam keadaan 'darurat' sebab tidak sihat maka teman terus diamkan diri sambil berfikir..

Betapa hebatnya 'Power Of Media' yang kini berada didalam genggaman UMNO-BN!!! Dengan hanya sekali pancaran berjuta biji mata dan minda rakyat Malaysia setidak-tidaknya berjaya di 'sentuh' oleh agen propaganda mereka iaitu TV3,RTM,Awani, Bernama dan macam-macam lagi!

Dan betapa kerdilnya kuasa 'media' Pakatan Rakyat yang hanya mempunyai internet yang pastinya mungkin tidak akan sampai ke minda pakcik-makcik Felda tambahan yang 'totok' UMNOnya!

Selaku petugas Pakatan Rakyat, teman sangat-sangat faham betapa seksanya untuk menyampaikan maklumat kepada rakyat teramai terutama diwaktu bukan Pilihanraya seperti sekarang ini. Kalau dimusim pilihanraya, mungkin rakyat sendiri mahu turun ke ceramah-ceramah pembangkang tetapi diwaktu sebegini? majoriti rakyat lebih senang menonton Mentor, Raja Lawak dan aktiviti seumpanya yang juga ianya umpan UMNO bagi melalaikan rakyat dengan hiburan!

Tidak hairanlah betapa UMNO bersungguh-sungguh mengawal media-media Televisyen ini kerana kesan dan kelangsungan sebarannya yang sangat mengagumkan! Usahkan media TV, media radio juga turut ditakuti oleh UMNO sehinggakan sehingga kini Radio Kelantan enggan menyiarkan ucapan MBnya sendiri!

Pengalaman DS Nizar dan DS Khalid Ibrahim berhadapan dengan Radio Perak dan Selangor jelas membuktikan betapa takutnya UMNO sekiranya pemimpin Pakatan Rakyat dapat berinteraksi mahupun monolog dengan rakyat. Apatah lagi Televisyen!

Mungkinkah tahap dmeokrasi UMNO ini boleh bertukar menjadi Parti Republican mahupun Democratik di Amerika yang memberi peluang kepada kedua-dua parti yang bertanding muncul dikaca TV media utama mereka? Ataupun seperti Indonesia yang memberi peratusan yang sama kepada setiap partai politik yang bertanding di PEMILU untuk muncul di semua media TV negara mereka di musim berkempen pilihanraya?

Atau kita perlu menunggu kucing bertanduk untuk melihat ini semua menjadi realiti di Malaysia?.. kecuali apabila UMNO-BN dinyahkan dari Putrajaya...

InsyaAllah, andalah penentu semua ini dan kepada Allah SWT kita bermohon segala-galanya!

sunsnake 08032010

Pendidikan Islam Mampu Didik Jiwa Manusia


Salam kepada semua sahabat, saudara yang memperjuangkan Islam, guru-guru yang tidak jemu-jemu mendidik anak-anak Negara ini. Jasa seorang guru memang besar dan tidak terbalas segala pengorbanan mereka. Guru diibaratkan sebatang lilin yang membakar dirinya untuk menerangi alam kegelapan. Kerjaya sebagai guru memerlukan kekuatan mental dan fizikal untuk mengharungi berbagai liku-liku yang ada dalam kerjaya ini. Jika guru tersebut tidak mempunyai persiapan dan persediaan yang rapi, maka guru tersebut akan mengalami masalah di lapangan pengajaran dan pembelajarannya nanti. Bagi saya kerjaya sebagai guru ini lebih payah dari orang yang mengembala kambing atau lembu, kerana kerjaya guru ini adalah untuk mendidik manusia supaya mempunyai akhlak dan budi perkerti yang luhur, baik dan mahmudah.

Jika pekerjaan hanya inginkan gaji yang lumayan, hanya mencari sesuap nasi, sebagai kerja masa lapang atau seumpama dengannya, maka proses pendidikan tidak akan terjadi dengan berkah dan baik. Kerana dalam Islam memerlukan keikhlasan yang sungguh-sungguh untuk memastikan pekerjaan sebagai guru ini berjalan dengan jayanya dan berjaya membentuk generasi muda mempunyai pengetahuan tinggi dan akhlak yang baik. Jika guru tidak mempunyai keikhlasan yang tinggi dalam kerjayanya, maka proses pendidikan itu tidak akan kemana dan hanya mampu memberikan informasi baru sahaja kepada pelajarnya dan tidak mempunyai keberkatan. Hal ini sedikit sebanyak dapat mempengaruhi akhlak pelajar, jangan heranlah jika pelajarnya rosak budi pekertinya. Jika dikaji dan direnungi, saya berpendapat kerosakan akhlak muda-mudi sekarang ini adalah disebabkan guru tidak mempunyai keikhlasan kerana Allah.

Terfikir saya dengan ilmu-ilmu yang dimiliki oleh ulamak yang terdahulu, kenapa mereka mempunyai ilmu yang banyak dan alim dalam bidang masing-masing. Dilihat dari proses pendidikan mereka memang jauh beza dengan zaman sekarang ini, kerana guru mereka ikhlas dalam mendidik mereka. Cerita dari ustaz saya sewaktu saya di pondok dahulu. Tok guru pondok dahulu tiada gaji dan tiada mengambil upah dalam pengajaran mereka, hasil kelapa yang ditanam sekeliling pondoklah, hasil padi di sawah yang menjadi pendapatan mereka untuk menyara keluarga mereka. Sedikitpun mereka tidak mengharapkan upah atau ganjaran dari anak murid mereka. Bagi saya inilah punca keberkatan pengajaran guru-guru pondok dahulu sehingga dapat melahirkan ramai ulamak yang ternama dan dikenali ramai.

Selain dari ibu bapa, guru juga merupakan penentu generasi akan datang, sama ada generasi akan datang mempunyai akhlak yang baik atau mempunyai akhlak yang buruk. Guru juga perlu mempunyai akhlak yang mahmudah sebagai pedoman kepada anak murid mereka, supaya anak murid mereka dapat meneladani tingkah laku mereka. Jika mahu menjadi guru yang disanjungi dan di hormati, guru hendaklah mempunyai akhlak yang baik, baik petuturan dengan pelajar, bertanggungjawab dalam setiap ilmu yang disampaikan, peka terhadap pelajar-pelajarnya dan rapat dengan pelajarnya, kerana ini sedikit sebanyak dapat membantu guru membentuk pelajarnya dengan lebih berkesan.

Punca gejala sosial, faktor utama adalah dari ibu bapa pelajar tersebut yang tidak mengambil peduli anak mereka, mereka mengajar anak-anak mereka cukup sekadar dengan wang poket untuk anak mereka berbelanja di sekolah dan sebagainya. Tetapi mereka lupa akan tanggungjawab yang sebenarnya iaitu memberikan perhatian dan pendidikan yang sebenarnya iaitu pendidikan Islam, kerana pendidikan Islam adalah cara yang paling mustajab untuk membentuk akhlak yang baik dan anak tahu perkara yang haram dan perkara yang halal. Faktor yang kedua punca keruntuhan akhlak pelajar adalah guru-guru, jika dilihat dilapangan guru juga tidak mempunyai akhlak yang baik, tidak menutup aurat, bercinta dengan pelajar dan sebagainya. Ada kes terjadi guru melakukan hubungan seks dengan pelajar sehingga ditangkap khalwat. Ini sedikit sebanyak mempengaruhi pelajar, kadang-kadang susah juga guru pendidikan Islam hendak suruh pelajar tutup aurat, kerana bila di suruh tutup aurat pelajar kata “cikgu Pendidikan Jasmani (PJ) atau cikgu BI tak tutup tak apa pun, kami buka aurat tak boleh”.

Ini semua salah siapa? Bagi saya semua salah dalam hal ini, kerana tidak mementingkan pelajaran pendidikan Islam dan tidak diterapkan etika Islam di setiap institusi pendidikan di Negara ini, sebab itulah berlakunya seks bebas, buang anak, rempit, penyalah gunaan dadah, pergaduhan, black matel dan sebagainya. Jika semua melaksanakan prinsip pendidikan Islam dalam sistem pendidikan, maka sedikit sebanyak dapat mengurangkan masalah gejala sosial yang semakin pedas dan semakin parah sekarang ini. Pendidikan Islam terbukti berkesan pada masa utusan Nabi Muhammad saw sehingga dapat menerangi alam ini dari kegelapan maksiat, sehingga dunia ini aman dan tenteram. Semua ini dapat dibersihkan dan dapat dilakukan oleh pendidikan Islam dan syariat Islam sahaja. Jangan tunggu lagi kembalilah kepada syariat dan pendidikan Islam yang sebenar.

sumber -Ustaz Nor Amin

Teman sokong Kerajaan Malaysia kali ni!


Haaa.. yang ni teman sokong!
Siapa kata budak balun tak pernah sokong kerajaan Malaysia!

Yang baik kita sokong.. yang mengarut kita potong!

elok la kalau guna media baru macam blog untuk minta pandangan ramai..
dan janganlah dicontrol pulak hasil pendapat tu nanti..
sunsnake 08032010

Blog khas untuk maklum balas gaji minimum

KUALA LUMPUR: Kementerian Sumber Manusia akan melancarkan blog khas dalam tempoh dua minggu lagi bagi mendapatkan pandangan daripada pelbagai pihak termasuk majikan mengenai gaji minimum di sektor swasta.

Menterinya, Datuk Dr S Subramaniam berkata demikian pada sidang media di sini sebentar tadi.

sumber - Berita Hairan

Sekali lagi.. Anwar Ibrahim patut dah pack barang nak masuk Penjara!


Seperti yang teman jangka...
Tiada ruang langsung buat manusia bernama Anwar Ibrahim ni dalam sistem keadilan Malaysia..
Begitulah hinanya pemimpin UMNO ini dibuat dek UMNO sendiri..

Peringatan buat pemimpin-pemimpin UMNO yang ada sekarang..
Sementara boleh sapu.. sapukan aje.. macam biasa!

Sok kalau ditakdirkan berseteru dengan Presiden UMNO!
Ngadu kat Mahkamah pun takde gunanya!
sunsnake 08032010

Mahkamah Persekutuan: Pemecatan Anwar oleh Mahathir sah

Oleh Shazwan Mustafa Kamal

PUTRAJAYA, 8 Mac — Mahkamah Persekutuan hari ini menolak rayuan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mempertikaikan pemecatannya sebagai Menteri Kewangan dan Timbalan Perdana Menteri oleh Tun Dr Mahathir Mohamad atas kapasitinya sebagai perdana menteri pada September 1998.

Mahkamah Persekutuan mengekalkan keputusan yang dibuat oleh kedua-dua Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan.

Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Alauddin Mohd Sheriff yang mengetuai panel tiga anggota memutuskan keputusan diambil oleh dua mahkamah rendah sebelum ini adalah betul.

Dua hakim yang turut mendengar rayuan Anwar, yang kini merupakanKetua Umum Pakatan Rakyat ialah Datuk Abdull Hamid Embong dan Datuk Mohd Ghazali Mohd Yusof.

“Di bawah Perlembagaan Persekutuan, Yang di-Pertuan Agong merupakan raja berperlembagaan... sebagai raja berperlembagaan baginda mempunyai kuasa yang terhad dalam pelantikan menteri, yang diputuskan oleh perdana menteri.

“Jika perdana menteri memutuskan bahawa seseorang menteri harus melepaskan jawatannya, Agong tidak boleh berbuat sebaliknya,” kata Alauddin yang turut menjelaskan peranan Yang di-Pertuan Agong dalam soal pelantikan dan pemecatan hanyalah bersifat “formaliti” sahaja.

Kes itu difailkan oleh Anwar pada 13 Nov 1998 susulan beliau dipecat pada 2 Sept 1998.

sumber - themalaysianinsider

Alahaiii!! Pakcik Harussani...


Apa agaknya peranan sebenar Mufti nih?
Nak kata dia makan gaji dengan UMNO..
Sultan yang 'menaungi' dia..
Tapi tengok gaya Pakcik sorang ni.. Dah ngalahkan Ketua Perhubungan UMNO Negeri!

Nak kutuk lebih-lebih tak boleh sebab ilmu Islam dia lagi tinggi dari teman..
jauhhhhh lagi tinggi!
Tapi nak membezakan mana yang zalim pun dia tak tau?
Ke takut? ye la kot?

Takut miss soru!

p/s: teringat masa kecik2 dulu.. Arwah atok teman bawak teman naik moto dari Kg Balun ke masjid Slim River dalam hujan! Dek nak dengar kuliah Pakcik Harussani ni..
Kalau Arwah masih hidup ntah leee.. mesti dia kesal dengan ke'UMNO'an pakcik mufti ni..

sunsnake 08032010


Nik Aziz: Mufti Perak tindak macam ejen Umno

KOTA BARU, 7 Mac — Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat terkilan dengan Tan Sri Harussani Zakaria Khamis lalu yang mengeluarkan kenyataan berkaitan dengan syor membentuk kerajaan perpaduan di negeri itu, yang telah ditolak PAS tahun 2008, sambil menyifatkan Mufti Perak itu bertindak macam “ejen” Umno.”

Menteri Besar Kelantan itu berkata sekiranya Harussani berpandangan Islam dan politik harus selari, tetapi dalam masa yang sama terus melibatkan jubah muftinya dengan politik bererti beliau telah menjadi ejen.

“Dan dalam kes ini, beliau telah menjadi ejen Umno. Kemuliaan seorang mufti hilang kalau merelakan diri menjadi ejen. Apatah lagi menjadi ejen sebuah parti politik sekular.

“Saya kira, seorang mufti yang menjadi ejen parti politik sekular, itu bukanlah lagi al-mufti (yang memberikan fatwa) tetapi al-mufta (yang diberikan fatwa),” kata beliau dalam kenyataan dikeluarkan di sini hari ini.

Nik Aziz (gambar) meluahkan perasaan itu ekoran tindakan Harussani yang menyebut namanya secara terbuka di hadapan khalayak pada program tersebut yang diadakan di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) minggu lalu.

Harussani mendakwa PAS bersikap angkuh dengan menolak syor agar dibentuk kerajaan campuran di negeri itu pada 2008 selepas pilihan raya umum ke-12.

Beliau mendakwa PAS Perak menolak mentah-mentah cadangan penubuhan kerajaan perpaduan di negeri itu walaupun secara dasarnya ia diperkenan oleh Sultan Perak dan juga dipersetujui oleh kepimpinan tertinggi parti itu.

berita penuh

Sudah tiba masa UMNO dikuburkan..


Teman makin tak tahan dengan akhlak melayu Islam Malaysia yang makin hina hari demi hari nih!
Dari yang tua nak mampos sampai la budak-budak sekolah!

Bayangkan budak-budak sekolah pun dah berani berzina!
Subhanallah!!

Kemana nak dibawa umat Islam Malaysia ni?
Nak tunggu bala' Allah datang dan sapu semua orang?

Sistem yang diagungkan oleh UMNO jelas gagal dalam menangani umat Islam dan manusia di Malaysia ini..
Inilah saatnya semua umat Islam Malaysia wajib bersatu dibawah panji-panji Islam.
Dan buat masa ini hanya PAS yang serius mahu menegakkan daulah Islamiyyah!

Nak harap PEKIDA? chaiitt!!

Panjang la kalau nak teman hujahkan.. InsyaAllah di lain kali..
sunsnake 08032010

Budak lapan tahun diperkosa 2 sepupu

2010/03/08

KUALA TERENGGANU: Mereka baru berusia 11 dan 12 tahun, namun pendedahan seks melampau menyebabkan dua beradik itu layak digelar perogol junior apabila tergamak menjadikan sepupu berusia lapan tahun sebagai tempat memuaskan nafsu mereka.

Dorongan kuat melakukan seks memaksa pasangan adik-beradik yang masih bersekolah di tahun lima dan enam itu bertindak berani apabila melakukan hubungan terlarang di atas katil dalam sebuah bilik di rumah nenek mereka di Manir, di sini.


Difahamkan, sebelum melakukan hubungan seks, pasangan perogol junior itu bijak memasang jerat bagi menaikkan nafsu mangsa apabila mengajaknya menonton video lucah sebelum melakonkan semula adegan panas dalam bilik berkenaan. Ketika kejadian, ibu dan bapa mangsa serta neneknya tiada di rumah ketika kejadian pada jam 2.30 petang Selasa lalu.

berita penuh

Najib dah macam David Copperfield!
Malaysia dah macam Najib punya!

Itu la bila manusia yang tak layak memegang kuasa..
Teman tengok PM kita si Najib ni dah macam David Copperfield dah!
Singgah mana-mana mesti buat magic!

Bulan 1 hari tu, singgah di Bukit Beruntung, Plink! RM15.6 juta untuk bumbung flat!
Ntah bila meeting kabinet @ persidangan parlimen luluskan ntah?

Pergi buat lawatan ke Sarawak, Plink! Berpuluh juta pulak kat Sarawak!
Ntah mana punya meeting yang luluskan..

Pergi bercuti satu family dia ke Langkawi, Plink!
Berjuta gak bagi untuk jeti nelayan..

Semalam.. gi sampaikan hadiah Golf, Plink!
Terus freekan duti import kete buggy nih!

Sumpah Wallah! teman sendiri pun tak pernah merasa naik menatang alah ni!

PM 1Malaysia kita ni dah kaji ke dengan hapuskan cukai buggy ni berapa percent rakyat yang dapat manfaat? Berapa banyak sumbangan kepada ekonomi negara?
ke sebab kena rayu dengan tokey2 jutawan padang golf nih?

Bila la makcik-makcik felda nak sedar..
Bila la pakcik-pakcik felda nak sedar..
Bila la kayu-kayu PEKIDA nak sedar?

sunsnake 08032010

Import Duty On Golf Buggies Abolished, PM Announces

KUALA LUMPUR, March 7 (Bernama) -- Golf clubs were presented a gift by the Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak Sunday when he announced the immediate abolishment of the import duty on golf buggies to spur the development of the golf industry in the country.

He delivered the good news for the estimated 200 courses in the country when presenting prizes at the Maybank Malaysia Open that went to a surprise winner in 18-year-old South Korean teenager Noh Seung-yul.

"I have been told that one of the ways in which we can help the development of quality golf courses in this country as well as to ensure that golf clubs in this country provide better facilities is to to consider removing import duty on buggies.

full article