Pages

Meh le jadi family teman di alam cyber! Jemput follow ye?

Wednesday, June 23, 2010

Benarkah JI melanda Malaysia?


Usaha bendung penularan kegiatan Jemaah Islamiah KUALA LUMPUR: Kerajaan sedang memantau pergerakan kira-kira 6,000 pelajar Malaysia yang melanjutkan pelajaran di pusat pengajian tinggi di Asia Barat bagi membendung penularan kegiatan Jemaah Islamiah (JI) yang merekrut mereka sebagai ahli kumpulan.
Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom, berkata pihaknya sedang bekerjasama dengan Kementerian Dalam Negeri (KDN), Kementerian Luar, Kementerian Pengajian Tinggi dan Kementerian Belia dan Sukan bagi menangani masalah itu.

“Kita juga sudah melantik pegawai dan mengarahkan penjaga di setiap asrama pelajar terbabit untuk memantau setiap aktiviti pelajar kerana bimbang pelajar yang kebanyakannya melanjutkan pengajian dalam bidang pendidikan Islam itu terpengaruh dengan konsep berbentuk militan.

“Kita sudah bincang bagaimana nak jaga pelajar ini supaya kita ada kesepakatan untuk memantau mereka dari semasa ke semasa sebab pelajar kita terutama di Mesir ramai, jadi setiap rumah ada penjaga bagi memberi pandangan dan nasihat.

“Kedutaan kita juga turut menempatkan pegawai mereka... kita bimbang kerana anak ini ada semangat kecintaan jihad tapi kalau disalah guna konsep ini akan lari daripada jihad yang sebenar.

“Kebimbangan kita jika ada kelompok JI, dia akan membuat takrifan sendiri dan menghalalkan perkara berkaitan keganasan,” katanya pada sidang media selepas majlis ramah mesra bersama media di sini, semalam.

Turut hadir Timbalannya, Datuk Dr Mashitah Ibrahim. Sementara itu, Timbalan Menteri Luar, A Kohilan Pillay yang dihubungi berkata sehingga kini, pihaknya tidak menerima sebarang laporan berhubung kegiatan militan membabitkan kira-kira 50,000 pelajar negara ini di seluruh dunia.

Daripada jumlah itu, katanya, sebahagian pelajar Malaysia sama ada yang ditaja kerajaan atau persendirian melanjutkan pelajaran dalam pelbagai bidang agama di Asia Barat membabitkan negara Mesir, Jordan, Yaman dan Syria.

“Kita memang pantau, walaupun ada di sesetengah tempat tidak mempunyai kedutaan, kita pantau dari sini atau negara terdekat.

“Setakat ini tidak ada pelajar kita terbabit dalam kegiatan JI. Ada kes pelajar kita ditahan di luar negara, tetapi bukan berkaitan kes militan,” katanya.

Dalam pada itu, Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan, polis akan mengadakan perbincangan dengan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dalam masa terdekat mengenai isu militan membabitkan pelajar.

“Dalam pertemuan itu nanti, kita akan menerangkan betapa seriusnya masalah ini (pembabitan pelajar dalam militan) dan mencadangkan beberapa langkah efektif yang harus diberi perhatian.

“Selain itu, kita juga mengharapkan maklum balas daripada kementerian, lebih-lebih lagi dalam usaha menyelaraskan bentuk kerjasama untuk menangani masalah ini,” katanya ketika dihubungi Berita Harian.
Musa berkata, pihaknya memandang serius perkara ini kerana ia membabitkan soal keselamatan negara.
Gerakan JI di negara ini dilaporkan sudah merekrut sekurang-kurangnya 30 pelajar IPT dan remaja tempatan untuk menyertai kumpulan berkenaan baru-baru ini.

Perkara itu terbongkar selepas polis menahan 10 individu warga asing dipercayai saki baki anggota JI sejak awal tahun ini. Semua mereka sudah dihantar pulang ke negara asal.

Sumber: Berita Harian, 17/06/10

Isu Keganasan Dan JI. Umat Islam Jangan Terjebak Dengan Agenda Musuh

Tiba-tiba sahaja isu JI kembali menjadi hangat. Berjayanya Barat terutamanya musuh Islam nombor 1 di dunia saat ini, Amerika, menggunakan momentum serangan 11 September 2001 yang lalu bagi mencipta suatu ketakutan kepada umat Islam terutamanya kepada para pemimpin sekular yang berkuasa hari ini dengan mencetuskan isu “pengganas”. Natijahnya, pemerintah sekular umat Islam hari ini “memburu” rakyatnya sendiri yang dilabelkan sebagai ”pengganas” mengikut acuan Amerika.

Semua ini terus berlaku sedangkan hakikatnya, pengganas yang sebenar adalah Amerika itu sendiri, bukannya umat Islam. Kini isu pengaruh JI ini dikatakan kian menjalar di kalangan pelajar-pelajar pusat penggajian tinggi tempatan. Benar, Islam mengharamkan sebarang bentuk keganasan samada yang dilakukan oleh individu, gerakan mahupun negara kerana setiap perbuatan manusia itu kesemuanya wajib terikat dengan hukum-hakam syara’. Apa yang perlu diperhatikan di sini ialah apakah dengan jumlah 30 orang pelajar IPT dan remaja tempatan yang dikatakan terlibat dengan kumpulan JI ini maka kesemua pelajar Islam yang ada samada di dalam mahupun di luar negara terutamanya yang belajar di Timur Tengah akan diawasi oleh “CCTV” dari pihak kerajaan melalui kakitangannya? Bukankah tindakan itu sebenarnya akan mewujudkan rasa ketidakselesaan dan seterusnya menerbitkan rasa “kebencian” yang bersangatan di kalangan rakyat terhadap pemerintah?

Wahai para pemerintah! Yakinlah bahawa selama mana kamu tidak menerapkan Islam dalam kehidupan bermasyarakat mahupun bernegara selama itulah akan ada di kalangan umat Islam ini tidak kira dari golongan pelajar ataupun umat secara umumnya yang akan terus istiqamah berada di atas jalan kebenaran untuk terus melakukan muhasabah terhadap kamu. Wahai para pemimpin sekular umat Islam! Janganlah kamu terjebak dengan permainan kotor Amerika yang menginginkan agar berlaku pertembungan dan permusuhan di kalangan sesama umat Islam. Dan kini terbukti Amerika berjaya menjadikan isu “pengganas” ini sebagai asas pertembungan antara para pemimpin umat Islam dengan rakyatnya sendiri. Siapakah yang untung, jika bukan kaum kuffar?

sumber - jebbat.blogspot..com

Patutnya Bahasa Arab wajib laaa..


Teman cuma bagi komen..
Teman sendiri pun tau Bahasa Arab ana anta je!

sunsnake 23062010

KUALA LUMPUR 15 Jun - Kerajaan disyorkan turut menjadikan Bahasa Arab sebagai salah satu mata pelajaran wajib kepada pelajar-pelajar di semua peringkat pengajian.

Ketika membuat syor itu, bekas Setiausaha Kerajaan Negeri Pahang, Datuk Abdul Aziz Hussein berkata, langkah itu penting bagi memastikan pelajar Islam dapat menghayati bahasa itu sekali gus memberi pemahaman kepada mereka dalam melaksanakan kewajipan sebagai umat Islam.

"Bahasa Arab adalah bahasa al-Quran, oleh itu adalah penting bagi pelajar Islam menguasainya supaya mereka boleh memahami kitab suci berkenaan dan faham apa yang dibaca ketika solat," katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang menegaskan, kerajaan akan mewajibkan penyediaan guru-guru Bahasa Mandarin dan Tamil di semua sekolah kebangsaan supaya pengajaran dan pembelajarannya dapat dilaksanakan sepenuhnya di negara ini.

Sambil mengalu-alukan langkah kerajaan itu, Abdul Aziz pada masa yang sama meminta kerajaan mempertimbangkan cadangannya berhubung Bahasa Arab tersebut.

Sumber: Utusan Online, 16/06/2010

Wajibkan juga pembelajaran Bahasa Arab

Pembelajaran bahasa arab bagi umat Islam bukanlah suatu opsyen seperti bahasa Mandarin atau Tamil atau sebagainya, tetapi ia merupakan satu kewajipan yang tidak wajar ditolak atau dikompromi. Syor untuk menerapkan pembelajaran bahasa arab dalam negara demokrasi yang terpengaruh dengan sindrom islamofobia sudah pasti akan memposisikan implementasinya sebagai suatu yang 'berat' atau setidak-tidaknya 'seimbang' dengan pembelajaran bahasa lain. Negara sekular tidak mungkin berusaha bersungguh-sungguh untuk memartabatkan Islam biarpun hanya melalui pembelajaran bahasa Al-Quran secara intensif. Mereka seharusnya faham bahawa Al-Quran bukan hanya wajar difahami maksudnya ketika solat, bahkan wajib dijadikan sebagai sumber perlembagaan dan peraturan hidup bagi seluruh kaum Muslimin baik dalam soal peribadi mahupun bernegara. Oleh kerana kehidupan Islam itu diasaskan kepada Al-Quran dan As-Sunnah, maka sudah tentu mekanisme untuk menggapainya adalah melalui penguasaan bahasa arab. Mengabaikannya merupakan suatu dosa.

"Dan demi sesungguhnya Kami mengetahui, bahawa mereka yang musyrik itu berkata, ‘Sebenarnya dia diajar oleh seorang manusia’ (padahal) bahasa orang yang mereka sandarkan tuduhan kepadanya itu ialah bahasa ajami (non-arab) sedangkan Al-Quran ini berbahasa arab yang fasih nyata."
[TMQ An-Nahl (16):103]

sumber - jebbat

Luar bilik pun boleh londeh! wakakaka!


Adus.. rugi pulak takde di lokasi kejadian tu..idak kalu..
bila dah terpandang.. sekali je boleh!
masuk dua kali dah jadi dosa! wakakaka!

pelanggan dia sebelum ni bayar baru londeh..
yang kat court semalam FOC dow! wakakaka!

aduyaiii!! macam ni punya pelacur pun ada...

donia.. donia..
sunsnake 23062010

Pelacur China londeh seluar

KUALA LUMPUR - Seorang daripada lima pelacur warga China menunjukkan aksi biadap apabila bertindak melondehkan seluar hingga menampakkan punggungnya sebaik menyedari gambarnya dirakamkan ketika dibawa ke lokap Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi semalam.

Wanita terbabit bertindak demikian kerana bengang dengan tindakan jurugambar berkenaan yang tidak putus-putus merakam gambarnya sebaik dia dan rakan-rakannya turun dari kenderaan polis.

Bagaimanapun, tindakannya itu akhirnya memakan diri apabila dia dimarahi oleh pegawai polis yang mengiringi mereka ke lokap.

Kelima-lima wanita berusia dalam lingkungan 30-an itu ditahan selepas polis melakukan operasi di sebuah plaza di Jalan Pudu di sini kelmarin.

Berita Penuh

Apa status Ketua PERKATAK Malaysia?macam ni punya manja pun tak layak ka? wakakakaka!

Ye ke tak halang?
abisshhh.. apa status Ketua PERKATAK Malaysia dari Pasir Mas tuh?

Demo melayu kat Penang dia turun..
Demo melayu kat Tropikana dia dah hantar anak buah dia..
Demo Anti-Israel pun ada!!

Kutuk Nik Aziz dia dah buat..
Kutuk Khalid Ibrahim dia dah buat..
Kutuk Nizar dia dah settelkan..
KutukGuan Eng jangan cerita laaa!!!
Kutuk Anwar Ibrahim!! perghh!! melangit tingginya!!

So, bila nak bagi keahlian UMNO balik pada Sang Raja PERKATAK ni?
Tak berkemahiran tinggi kah dia?
weehhh bukan senang nak melompat 2-3 tempat dalam sela masa yang singkat dan dramatik!!!
wakakakaka!

sunsnake 23062010

UMNO tak halang sesiapa jadi ahli

PUTRAJAYA 22 Jun – Timbalan Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, UMNO tidak pernah menghalang atau menyekat sesiapa yang ingin menjadi ahli parti itu.

Beliau yang juga Timbalan Perdana Menteri berkata, ini kerana secara prinsipnya UMNO akan menerima dengan hati terbuka, lebih-lebih lagi jika individu itu berpendidikan tinggi, berilmu dan berkemahiran.

‘‘ UMNO tidak pernah menghalang sesiapa yang nak jadi ahli parti dan tidak kira Dr. Mohd Asri ke, (Datuk Seri Abdul) Hadi Awang ke atau sesiapa sahaja, kita tak pernah sekat atau kata tidak boleh.

‘‘Lebih-lebih lagi kalau orang itu berpendidikan tinggi, berilmu dan berkemahiran kerana mungkin dengan penyertaan mereka itu, kita akan dapat memperkuatkan kedudukan parti dan perjuangan kita,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Perkhidmatan Pendidikan 2010 di sini hari ini.

Berita Penuh

UPSR lupus? Ingat ni Akademi Fantasia ke?Pesan mak ayah sebelum anak-anak gi sekolah rendah

Sebelum ni dan sekarang
- Gi sekolah belajar rajin-rajin.. nanti leh dapat 5A UPSR.. leh dapat masuk sekolah baik-baik ye?

Akan datang
- Gi Sekolah belajar rajin-rajin.. nanti leh ?? errr.. leh? errr.. leh dapat masuk sekolah menengah suddaaahhhh!!! wakakakaak! idakpun nanti masuk Akademi fantasia.. Mentor..One In Million.. leh jadi kaya gak! Kalau cun leh kawin dengan Ahli Parlimen UMNO! wakakaka!

aduyaiii... macam ni punya idea pun ada?? nasihat APCO jugak ke??
ujian masuk Sekolah Berasrama Penuh (SBP) ni kan memang ada? tak tau la kalau dah lupus..
masa teman darjah 6 dulu ada la teman pun layak amik test SBP ni..(pandei gak teman ye?)

Nampak benor dah takde idea.. asik-asik nak menjahanamkan budak-budak..

Muhyiddin ni nak semua anak Malaysia ni jadi artis macam anak dia ke? wakakaka!

sunsnake 23062010

Ujian Khas ganti UPSR ke SBP?

PUTRAJAYA 22 Jun – Satu Ujian Khas mungkin bakal menggantikan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) sebagai penilaian untuk penempatan pelajar ke sekolah berasrama penuh (SBP).

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi berkata, bagaimanapun ujian itu tidak akan diwajibkan kepada semua pelajar, bahkan diadakan untuk mereka yang berminat memilih sekolah tersebut bagi menyambung pelajaran di peringkat menengah.

“Mungkin Ujian Khas ini akan diselaraskan tetapi bukan dijadikan peperiksaan wajib sebagaimana yang pernah dibuat oleh Maktab Melayu Kuala Kangsar (MCKK).

“Banyak juga kes pelajar yang mendapat 5A tetapi mereka tidak berminat memasuki sekolah berasrama penuh.

Berita Penuh

Lemahnya Perlembagaan kebanggaan UMNO!

Ahli-ahli Suruhanjaya ReidDah beribu kali pimpinan PAS jelaskan..
Dah berjuta kali pimpinan PAS ceramahkan..
Dah berbilion kali ulama' bagitahu..

Jadikan Al-Quran sebagai perundangan negara..
Bukan setakat perundangan negara..
jadikan Al-Quran sebagai Perlembagaan Hidup!

Hanya Allah SWT sahaja yang tahu apakah fitrah sebenar manusia..
Bukan Suruhanjaya Reid! ini 'saka' British!

British tinggalkan 'saka' ini kepada UMNO..
dan pastinya UMNO akan mati-matian pertahankan 'saka' milik bekas tuannya ini!
British tahu.. UMNO akan jadi 'penerima saka' yang terbaik!
Sebab tu British awal-awal dah haramkan(ISAkan) Hizbul Muslimin dan banyak lagi pihak yang didapati 'gagal' untuk menjadi pewaris 'saka' yang berpotensi!

wakakakaka!

sunsnake 23062010

Prof Aziz: Instrumen hak asasi tidak jelas dalam Perlembagaan

June 23, 2010

KUALA LUMPUR, 23 Jun — Peruntukan hak asasi di Malaysia terlalu terikat dengan Perlembagaan Persekutuan dan juga melalui keputusan mahkamah menyebabkan ia tidak dapat dilaksanakan sepenuhnya, kata seorang pensyarah undang-undang Universiti Islam Antarabangsa.

Prof Dr Abdul Aziz Bari berkata, keadaan itu berlaku kerana Perlembagaan Persekutuan tidak menyebut dengan jelas tentang ruang lingkup berhubung peruntukan hak asasi.

“Boleh dikatakan rujukan utama hak asasi di Malaysia adalah Perlembagaan Persekutuan.

“Berbanding dengan negara Persekutuan seperti Amerika Syarikat dan negara lain di Eropah, Perlembagaan di Malaysia tidak menyediakan apa-apa peruntukan instrumen mengenai hak asasi,” katanya ketika membentangkan kertas kerja Seminar Hak Asasi Manusia: Ke Arah Pemurnian Kefahaman” di Institut Kefahaman Islam Malaysia.

Menurutnya, Malaysia begitu terikat dengan kedudukan Perlembagaan yang menjadi undang-undang tertinggi sehingga mengatasi peruntukan hak dan undang-undang lain.

Berita Penuh

Isu JI - APCO dah mula main peranan!


Hebat jugak strategi UMNO-BN yang pastinya atas nasihat APCO ni..
ISA nak dibahaskan di Parlimen bulan Julai nih!
So, mood rakyat hendaklah digegarkan agar lebih mudah dan pengekalan akta drakonian ISA ini akan mendapat reaksi lembut daripada rakyat kerana ada bukti yang ISA ni perlu!
kononnya laaaahh..

Bak kata Tukar Tiub.. sama la macam kes Al-Maunah dulu..
diluar logik akal kem askar boleh ditembusi sebegitu mudah..
bukan setakat kem askar, stor senjata pun boleh dirompak macam rompak rumah setinggan!
Bawak sengan 1 pajero pulak tuh! pehh!!

malangnya diwaktu itu tiada kemudahan internet yang luas macam sekarang..
kalau ada.. mau kena ludah muka-muka UMNO yang dok cadang Malaysia dalam bahaya tuh!

Bak kata Brader Mat Sabu, punya la gangster geng Al-Maunah, dengar lagu raya mengalir air mata sampai ke janggut!!! wakakakaka!

sunsnake 23062010

Isu JI untuk kekalkan ISA

KUALA LUMPUR, 22 Jun: Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) mensyaki isu Jemaah Islamiah (JI) yang dibangkitkan pada waktu ini adalah usaha kerajaan Umno Barisan Nasional untuk mengekalkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) ekoran perbahasan rang undang-undang pindaannya di parlimen pada Julai ini.

Pengerusinya, Syed Ibrahim Syed Noh berkata, kekeliruan mula timbul apabila isu 10 yang ditahan di Sungai Cincin, Gombak pada 21 Januari lalu atas tuduhan pengganas antarabangsa dibangkitkan semula kini dengan tuduhan terlibat dengan JI.

Sembilan daripada yang ditahan enam bulan lalu itu, katanya telahpun dihantar pulang ke negara masing-masing tiga bulan lalu namun isu berkenaan kini dibangkitkan kembali.

"Banyak pihak termasuh GMI menimbulkan kecurigaan terhadap pendedahannya sekarang.

"Kita yakin ini adalah usaha pre-emptive kerajaan untuk menjustifikasi penggunaan dan pengekalan ISA," katanya pada sidang media GMI bersama Ahli Parlimen Pakatan Rakyat di parlimen hari ini.


Berita Penuh

Terkenang : Ustaz Hasan arkitek tak bertauliah


Terkenang : Ustaz Hasan arkitek tak bertauliah

Subky Latif

ALMARHUM Dato Fadzil Noor selalu menyifatkan Ustaz Hassan Shukri sebagai akitek tak bertauliah. Dan Almarhum Ustaz Hassan Shukri menerimanya dengan senyum dan senang hati atas jolokan akitek tak bertauliah itu kerana ia satu penghormatan kepada kebolehnannya membina bangunan yang ada hubungan kegiatannya.

Mithalnya Surau Tarbiyah di Taman Melewar, Batu Caves Kuala Lumpur. Surau yang dibina kerajaan itu diberi nama Surau Tarbiyah dipercaya dia yang memberi namanya.

Nama Tarbiyah yang bermaksud pendidikan itu sangat dekat di hatinya. Apabila dia membina markaz PAS juga di Taman Melewar, lalu dinamakannya Martaz Tarbiyah PAS Pusat pula.

Semasa dia menjadi Setiausaha Agung PAS di bawah pimpinan Haji Yusof Rawa dan Ustaz Fadzil Noor digalakkannya negeri dan kawasan PAS membina Markaz Tarbiyah masing sebagai pusat pentadbiran parti dan sekali gus menjadi musalla.

Surau Tarbiyah tadi dibina mengikut pelan disediakan kerajaan. Selama lebih 30 tahun dia jadi pengurusi surau itu macam-macam pindaan dan tambahan pada bangunan itu. Kebanyakan penyesuaian itu adalah mengikut reka ciptanya.

Ketika PAS di Wilayah Persekutuan dan PAS Pusat sukar untuk mendapatkan tempat untuk berbagai perhimpunan, Hassan Shukri, bekas Setiausasha Agung dan bekas Timbalan Presiden PAS yang meninggal tengah hari 14 Jun 2004 lalu telah membelikan satu lot tanah untuk PAS Terengganu di sempadan Selangor di Taman Melewar sebagai tapak rumah bagi pemimpin-pemimpin Terengganu yang selalu datang ke Kuala Lumpur.

Tetapi PAS Terengganu membiarkan saja tapak yang bersebelahan dengan rumah Ustaz itu. Saya selalu menganjurkan ceramah – kadang-kadang tiap-tiap minggu di rumah Ustaz Hassan. Dia tidak pernah menolak. Tetapi bila ceramah berakhir pukul 12 malam, isterinya terpaksa mengemas rumah hingga pukul 2 pagi.

Ia mengganggu anak-anaknya yang masih kecil hendak bersekolah esoknya. Lalu saya berpakat dengan PAS Taman Melewar untuk memanfaatkan tanah PAS Terengganu bagi mengadakan ceramah. Kami cadang untuk membinanya seperti kandang, memadai ada bumbung dan dinding ikut keadaan kerana ia tanah orang Terengganu. Ia boleh mengambil tapak itu bila ia rasa ia mahu bina rumah.

Bila Ustaz Hassan mendengar cadangan itu dia pun mencadangkan supaya dibina Markaz Tarbiyah. Pelan asal markaz itu digarisnya di atas tanah saja di depan tukang dari Indonesia dan pelajar-pelajar lulusan kejuruteraan yang tinggal di sekitar kawasan itu.

Dari garis di atas tanah itu mereka mendirikan rangka bangunan. Bila terdiri tiang, ada pula yang menghantar pasir, simen, besi, kayu dan lain-lian. Kami tidak banyak mengeluar modal. Ada orang datang untuk memberi belanja siling, ada yang menyumbangkan pintu dan tingkap.

Dari semasa ke semasa Uztaz Hassan mengarahkan pelajar dan tukang-tukang itu buat begitu dan begini.

Bila siap bangunan itu ada pula lot-lot sebelah dan di belakang bangunan hendak dijual. Ustaz Hassan beli dan sambung pula markaz itu di lot yang baru dibeli itu.

Sejak pertengahan tahun 1980an hingga tahun 2000 markaz itu bertambah besar dari semasa ke semasa kerana orang-orang di situ sedia pula menjual tanahnya pada Ustaz Hassan. Ustaz Hassan beli lot-lot itu untuk PAS.

Setiap kali lot baru dibeli, Ustaz Hassan membentang pelan tambahan baru bangunan. Ustaz Fadzil yang tidak pernah membantah cadangannya menyerahkan saja kepada budibicara akitek tak bertauliah itu.

Daripada sebuah bangunan dua tingkat asalnya, ia menjadi sebuah komplek yang ada dewan, bilik mesyuarat, pejabat pentadbiran, bilik solat bahkan ada pula tempat orang menumpang bermalam. Rombongan bas dari Kedah dan Kelantan selalu singgah bermalam di situ.

Semua reka bentuk komplek itu hasil ciptaan Ustaz Hassan sendiri.

Dia tidak pernah belajar ilmu pertukangan. Dia adalah seorang lulusan agama. Tetapi dia minat dengan mereka bentuk rumah atau bangunan menjadikan dia tahu teknik-teknik pertukangan.

Markaz Tarbiyah PAS itu adalah karya seninya.

Sejak terbinanya Markaz Tarbiyah itu PAS tidak sukar lagi mengadakan Mukktamar. Sebelumnya PAS menyewa di Dewan Bahasa untuk bermuktamar. Kadang-kadang muktamar terpaksa ditunda kerana kerajaan hendak menggunakan dewannya. Acap tempahan dibatalkan. Mungkin ia satu cara kerajaan membuli PAS.

Selepas markaz itu didirikan PAS bebas mengadakan berbagai kegiatan. Parti-parti yang bersekutu dengan PAS selalu memanfaatkannya.

Beberapa tahun lalu Pejabat Agung PAS berpindah ke Jalan Raja Laut di pusat bandar Kuala Lumpur. Markaz Tarbiyah tidak lagi jadi tempat pentadbiran. Ia digunakan untuk kegiatan lain.

Sekarang markaz itu sedang dirombak untuk dijadikan kampus bagi kolej universiti Prof. Zuklifli Mohamad. Struktur bangunan itu dikekalkan tetapi renovasinya banyak mengubah bentuk seni rekaan Ustaz Hassan Shukri itu.

Kata Ustaz Hassan pada saya kalau sebahagian dari peralatan lama dikekalkan, banyak perbelanjaan dapat diselamatkan. Kalau peruntukannya katakannya satu juta ssetengah, separuh daripadanya boleh diselamatkan untuk mentadbiran kolej itu nanti.

Akitek tak bertauliah itu memerhatikan saja pembinaan semula bangunan itu. Sebulan dua lagi mungkin dapat disiapkan. Tetapi dia tidak sempat menyaksikan bangunan itu disiapkan bagi fungsinya yang baru dan tidak dinamakan Markaz Tarbiyah lagi kerana secara mengejut dia dipanggil pulang ke Rahmatullah.

Tetapi dalam masa 25 tahun terakhir ini dia bolehlah dikira bapa pembinaan markaz tarbiyah, bukan saja bagi Markaz Tarbiyah PAS Pusat yang terseregam itu tetapi markaz tarbiyah tumbuh di merata tempat untuk memberi laluan kepada umat mengembangkan agama Allah.

sumber - Harakahdaily

Dr. Asri - mengalahkan World Cup jadi rebutan!Sekejap UMNO kata Hamba Allah ini akan sertai dia..
Sekejap PKR kata Hamba Allah ini tidak akan sertai UMNO dan mempelawa bersungguh-sungguh agar dia masuk PKR..
Tapi PAS tak ada pelawaan rasmi cuma Hamba Allah ini turut serta dalam Muktamar Agung Pemuda PAS dan Muktamar Agung PAS di Kelantan baru-baru ini!

Begitu hebatnya 'aura' yang Allah SWT kurniakan pada batang tubuh Dr MAZA ini..

Teman mula mengetahui nama besar ini apabila beliau berdebat dengan Astora Jabat di zaman reformasi suatu ketika dahulu.. Dan teman menyangka dia adalah salah seorang pemimpin PAS!
rupanya bukan.. dia bukanlah ulama' yang berpolitik.. mengapa beliau tidak mahu menyertai parti politik? Wallahua'lam..

Seingat teman dah banyak kali dia muncul di program PAS dan Pakatan Rakyat dan dalam masa yang sama beliau mempunyai hubungan yang sangat rapat dengan beberapa orang pimpinan PAS termasuk Ustaz Harun Taib.

Segala-galanya terpulang kepada Dr Maza sama ada mahu 'bersusah-payah' dengan parti-parti PR atau 'bersenang-lenang' dengan menyertai UMNO!

Cuma teman kenangkan, kalaulah ditakdirkan beliau menyertai UMNO, apakah agaknya hujah yang akan beliau kemukakan? Apakah ayat Al-Quran yang beliau 'terpaksa' petik untuk dijadikan alasan menyertai parti yang terang-terang sekular kerana menolak Al-Quran sebagai perundangan dan terang-terang pula asabiyahnya kerana hanya memperjuangkan bangsa Melayu!

hmm.. sekali lagi sama-sama kita nantikan..
Namun jauh disudut hati teman.. tidak mustahil beliau akan menyertai UMNO!!!
wakakakaka!
sunsnake 23062010

PKR MPs claim Asri will not join Umno

June 22, 2010
KUALA LUMPUR, June 22 — With questions raised over the possibility of Dr Mohd Asri Zainul Abidin’s impending entry into Umno, PKR lawmakers moved today to claim that the influential ex-Perlis mufti would not join their political foe.

Wanita PKR chief Zuraida Kamaruddin claimed that she spoke with Mohd Asri at 10am today and the latter had assured her that he would not join Umno.

“I am confident of this for he is a wise person and he would make a calculated move. At this point, we are confident that he will not be with Umno,” the Ampang MP told reporters in Parliament today.

Another PKR MP, Yusmadi Yusoff, said the party would welcome Mohd Asri into the party or into any party of his choice in the Pakatan Rakyat.

“I would welcome him to join us for he has high potential for the future of the country. I would invite him to join us on our reform agenda,” he said.

He pointed out that he went to school with Mohd Asri and said the Muslim scholar was a reformist.

“However, we are not desperate like Umno. We give open opportunities to everyone,” he said

Berita Penuh

Ulama, pensyarah antara 50 ikut Asri sertai Umno?

June 23, 2010

KUALA LUMPUR, 23 Jun — Kira-kira 50 orang yang dikategorikan sebagai golongan ulama, dengan kebanyakannya kakitangan akademik, dipercayai akan mengikut langkah bekas mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin jika masuk Umno minggu ini.

The Malaysian Insider difahamkan mereka turut terlibat dalam perbincangan bersama Asri yang disebut-sebut akan menyertai parti utama Barisan Nasional itu, Jumaat ini.

“Ya, saya bersama sekitar 50 orang ulama sedang adakan perbincangan (dengan Umno)... kebanyakan mereka ini merupakan ahli-ahli akademik, sudah memutuskan untuk menyertai Umno, tapi perbincangan masih dijalankan,” kata seorang pensyarah kanan sebuah universiti awam ketika dihubungi The Malaysian Insider malam tadi.

Berita Penuh

Syabas Korea Selatan! Syabas Asia!
Bangga la jugak Korea Selatan layak ke 2nd round..
Nak bangga dengan team Malaysia ntah bila la nak dapat tengok..
Ntah sempat ntah idak dalam kehidupan teman ni nak merasa
tengok Malaysia kat World Cup!
Kena tunggu Malaysia jadi tuan rumah la kot? wakakakakak!

sunsnake 23062010

Koreans march on as Eagles crash

Korea Republic recovered from the loss of an early goal to draw 2-2 against Nigeria in a gripping contest at the Moses Mabhida Stadium in Durban on Tuesday. The result sees the Asians through to the Round of 16 as second-place finishers from Group B behind winners Argentina, and they will meet Group A winners Uruguay in the first stage of knockout play on 26 June in Nelson Mandela Bay. Nigeria, with just one point from their three matches, are heading for home to ponder what might have been.

The Nigerians, in dire need of a win to stay alive, dodged a bullet in only the second minute, when big Danny Shittu's horrid clearance fell to the feet of Park Chu-Young in a dangerous position on the right. The Monaco man’s low cross was picked out well by the sliding Lee Chung-Yong, who sacrificed his body in a collision with Nigerian goalkeeper Vincent Enyeama only to stroke wide of the near post.

Berita Penuh

Jaga-jaga! Ingat balik si dajal ADUN Bota


Teman nak peringat kat Pakatan Rakyat Selangor terutama PKR yang nampaknya masih galak mahu menangguk di air yang keruh!

Jika betul pun si Satim Diman tu kecik hati dengan UMNO Selangor.. lantak pi dia!
Dan kalau betul dia nak joint PR, satu je syaratnya..
Dia kena letak jawatan agar Kerusi DUNnya kosong!
Itu sahaja cara membuktikan dia benar-benar Ikhlas..

Kalau setakat nak lompat parti dari UMNO ke PKR/PAS/DAP..
Tapi takde apa-apa pengorbanan yang nyata..
Baik la tak payah! sok sempat la 2-3 minggu..
Berguni pulak katak melompat ke dalam UMNO termasuk dengan Si Satim Diman ni sekali!

Ingat bro.. jangan kena patuk ular yang sama!
kelak Katak balasannya!
Ular kan makan katak? wakakakak!

p/s: teman ingat lagi, paper Suara Keadilan yang ada gambo diatas baru je letak atas meja jual paper kat kedai.. si Katak Bota ni dah lompat balik masuk UMNO! wakakaka!
dengan Anwar Ibrahim sekali kena tipu katak!

sunsnake 23062010

Ketua Umno Bahagian Kawal Peruntukan ADUN Umno Selangor

KUALA LUMPUR 22 Jun - Desas desus perletakan jawatan Setiausaha Perhubungan Umno Selangor, Datuk Mohamed Satim Diman sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri Seri Serdang diselubungi rasa tidak puas hati berhubung agihan peruntukan RM1 juta yang diberikan kerajaan pusat kepada setiap ahli parlimen Barisan Nasional.

Ahli Parlimen Kuala Langat, Abdullah Sani Abdul Hamid berkata Umno Selangor sememangnya bergolak akibat wujudnya dua kemopen yang diterajui oleh bekas Menteri Besar, Datuk Seri Dr Khir Toyo dan Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno negeri, Datuk Seri Noh Omar.

"Kemelut ini ditambah lagi dengan rasa tidak puas di antara ADUN-ADUN Umno di Selangor yang merasakan mereka tidak mendapat keadilan dalam agihan peruntukan pembangunan. Peruntukan dipegang oleh Ketua Umno Bahagian, jadi mana-mana ADUN yang bukan Ketua Bahagian terpaksalah merayu meminta belas kasihan mereka. Kalau ADUN tak 'ngam' dengan Ketua Bahagian maknanya tak dapat atau lambatlah kelulusan peruntukan," jelas Abdulllah sani kepada Suara Keadilan.

Mohamed Satim dikatakan ingin melepaskan kerusi beliau termasuk semua jawatan politiknya apabila gagal hadir pada mesyuarat Jawatankuasa Pengurusan badan perhubungan Umno negeri semalam.

Berita Penuh

Joe Cole ke MU? Bior benor?


Hah! teman sokong benor kalau Joe Cole ke MU..
At least ada banyak option untuk winger.. Takde la harap Park Ji Sung dan Nani jee..
Lagipun molek benor la baik Joe Cole, Nani dan Ji Sung..
Tiga-tiga leh main kiri dan kanan.. so, ada tactical advantages skit kat Ferguson..

hmmm... lagi pun dapat free je bukan kena bayor transfer fees pun kan? jimat tu wehh!!
sama macam MU dapat Van Der Sar dulu..

cumanyer.. mamat Joe Cole ni semedang je injurednye kan? aduhhh!
sunsnake 23062010

Joe Cole wants Old Trafford move

England international Joe Cole is set to turn down a lucrative deal with Arsenal to join Manchester United, according to reports in the UK press.

Cole was released by Chelsea earlier this month after failing to agree terms on a new six-figure contract and as a free agent will be one of the most high-profile free transfers this summer.

The Sun reports that Cole, 28, has told friends that Old Trafford is his favoured destination, despite previous reports that he would prefer to remain in London.

United manager Sir Alex Ferguson is known to be fan of Cole and the tricky winger's versatility would make him a perfect fit in a midfield that needs freshening up at Old Trafford.

Ferguson allowed Serbian winger Zoran Tosic to join CSKA Moscow last week, fuelling speculation that the Red Devils might be about to swoop for new signing.-soccernet

France World Cup - Buat jahat dibalas buruk!


Akhirnya perbuatan menipu si Henry tolak bola pakai tangan dibalas dengan kekalahan Perancis kepada team yang juga pakai jersi kuning macam Ireland iaitu Afrika Selatan!

wakakakaka!
Buat jahat dibalas jahat!
teman memang sejak dari Arsenal dah menyampah dengan henry nih!!!
wakakakaka!