Pages

Meh le jadi family teman di alam cyber! Jemput follow ye?

Friday, November 13, 2009

Inilah Nasib Islam di tangan Melayu Malaysia..


Disuatu negeri di Malaysia yang Pengarah Jabatannya Islamnya totok UMNO dan buta tuli tahap tahyul dengan keindahan Islam..

Jais: Bukan kerana mereka Wahabi
Abdul Rahim Sabri
Nov 13, 09
4:25pm
Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) menafikan ketujuh-tujuh ilmuwan Islam yang tidak diberikan tauliah, seperti yang dibangkitkan di DUN Selangor semalam, disebabkan mereka menganut aliran Wahabi.

Ketua penolong pengarah Bahagian Dakwah Jais, Ahmad Zaki Arshad berkata, permohonan mereka ditolak kerana "tidak mengikut prosedur mengisi borang".

"Borang yang diisi mesti disokong oleh ketua jabatan sekiranya berkerja kerajaan atau penghulu. Kita beritahu siapa yang boleh beri sokongan,” katanya kepada Malaysiakini hari ini.

"(Permohonan mereka) ini penyokongnya adalah (ADUN Hulu Kelang) YB Saari Sungib. (Cara) itu tidak mengikut peraturan.

"Kalau pekerja swasta, bosnya yang kena tandatangan, supaya kita boleh rujuk dengan ketua jabatan sekiranya berlaku apa-apa." berita penuh

Disuatu tempat tak jauh darinya pulak!

Tasha mahu terus perkasa lagu asli


NURNATASHA (dua dari kiri) terharu dan terkejut dengan kemenangannya sewaktu menerima hadiah daripada Dr. Rais Yatim sambil diperhatikan isterinya, Masnah Rais (kanan) dan Norliza Rofli (kiri).

MERANGKUL gelaran juara sulung pada Pertandingan Mencipta Lagu Asli 2009 malam Ahad lalu, sememangnya cukup mengejutkan Nurnatasha Shazlia Rosli.

Masakan tidak, dia merupakan satu-satunya peserta wanita dan yang paling muda menyertai pertandingan itu berjaya menewaskan komposer senior termasuk bapanya sendiri, Rosli Md. Kasa atau lebih popular dengan nama pena Rosli Selasih.

Apatah lagi, pertandingan ini merupakan penyertaan pertamanya dalam mana-mana pertandingan penciptaan lagu buat gadis berusia 19 tahun itu.

"Jujurnya memang saya tidak percaya apabila diumumkan sebagai juara dan perasaan untuk menang itu lebur sebaik sahaja pengacara mengumumkan pemenang tempat ketiga.

"Tetapi apabila pengacara mula memberi gambaran bahawa juaranya adalah daripada generasi muda, keyakinan mula kembali meningkat sedikit.

Inilah nasib ilmuan Islam di tangan melayu.. Amat bangsat lagi menjijikkan UMNO Melayu ini..

Disebalik Kejadian Keganasan Di Stadium Bkt Jalil

Tahniah diucapkan kepada Pasukan Negri Sembilan kerana menjuarai Piala Malaysia edisi yang ke 84 pada 7hb November 2009. Saya sebagai pemerhati bolasepak ingin memberi komen terhadap kejadian yang berlaku di Stadium Bukit Jalil pada hari tersebut.

Saya berada disekitar stadium seawal pukul 11 pagi kerana ingin melihat sendiri kemeriahan suasana sebelum pertandingan. Apa yang dilihat, pihak FAM, Pengurusan Stadium dan Polis yang dari awal mengetahui tiket sudah terjual 85,000 keping tidak mengambil kira kedatangan penonton yang datang dari jauh.

Penonton yang kebanyakan nya datang dengan keluarga, ada yang membawa anak kecil. Selain daripada khemah untuk gerai yang menjual jersi dan cenderamata, tiada khemah atau tempat yang tertutup lain di luar stadium disediakan untuk penonton berteduh. Semua sudah maklum yang tiap-tiap petang hujan lebat akan berlaku di Lembah Kelang.

Suasana yang tenang pada mula nya telah bertukar menjadi sedikit tegang apabila petir dan kilat sabung menyabung tepat jam 3.30 petang. Penonton yang tiada tempat yang hendak dituju terpaksa berasak-asak kearah pintu masuk stadium dengan harapan pintu dibuka segera. Tiada tujuan lain selain untuk berteduh daripada hujan lebat.

Pihak polis dan pengurusan stadium macam buat tak Nampak saja apa yang berlaku diluar sana. Padahal anak-anak kecil terpaksa berasak-asak ditengah-tengah lautan manusia. Hujan turun selebat-lebatnya pada jam 4.00 petang. Semua berada didalam risiko disambar petir atau pun lemas dipijak. Semua pihak yang tengok dari dalam stadium hanya memandang sinis hanya kerana mereka tersebut adalah penonton Kelantan yang sememangnya dianak tiri dalam segala hal.

Pada pukul 4.30 petang suasana tidak berubah, hujan makin lebat, penonton tiada pilihan selain menggoncang dan merempuh pagar. Pagar yang dirempuh akhirnya terbuka dan seramai kira-kira 5000 penonton bolos. Pada ketika itu, hanya ada 3 orang polis yang bertugas.

Tidak seperti yang digembar-gembur kan dalam berita TV dan Radio sehari sebelum nya yang kira-kira 1500 polis akan bertugas. Disitulah “turning point” kesilapan terbesar yang berlaku, penonton yang masuk tanpa diperiksa oleh pihak pengurusan stadium, FAM, polis dan rela, membawa segala-galanya.

Suka saya bertanya, siapa yang salah dalam hal ni dan siapa yang menjadi tuan rumah didalam perlawanan akhir ini?

Pintu akhir nya berjaya ditutup kembali oleh pihak polis pada pukul 5.00 petang. Mulai daripada pukul 5.00 petang baru lah penonton yang berada diluar dibenarkan masuk melalui “official gate”. Tetapi apa yang menyedihkan, beg-beg tidak diperiksa. Ini tidak seperti Perlawanan Akhir Piala FA tempohari di mana beg-beg diperiksa dengan begitu rapi, air mineral berbotol tidak dibenarkan masuk. Tapi pada malam tersebut, bukan setakat tidak memeriksa botol air mineral, beg dan mercun, malah air mineral dijual terbuka di dalam stadium.

Tindakan pro-aktif dari pihak FAM dan Pengurusan Stadium Bukit Jalil perlu, berdasarkan pengalaman yang lepas semasa Pertandingan Akhir Piala FA dimana ianya juga membabitkan Pasukan Kelantan. Atau pihak FAM menunggu perkara ini berlaku dan akan menuding jari serta-merta kepada pihak KAFA.

Apa salahnya “official gate” dibuka seawal jam 3.00 petang untuk mengelakkan kejadian buruk berlaku. Bayangkan 85,000 manusia berada diluar stadium, dan pihak pengurusan Stadium bercadang membuka “official gate” pada pukul 5.30 petang. Kalau lah “official gate” dibuka seawall jam 3.00 petang maka ia memberi ketenangan kepada semua pihak yang terlibat. Pihak polis dan Rela akan mempunyai masa yang cukup untuk memeriksa penonton secara teliti dan ini akan mengelakkan kejadian membawa masuk mercun dan botol air.

Apa yang dilihat, pada pukul 8.45 malam di mana perlawanan sudah hendak bermula, beribu-ribu lagi penonton masih berbaris diluar. Di dalam hati setiap penonton yang berbaris tersimpan “eagerness” yang tinggi untuk menonton perlawanan tersebut. Ini menimbulkan “creating un-necessary tension” terhadap penonton yang masih berada diluar dikala wisel perlawanan dibunyikan. Kenapa perkara ini tiada langsung dibenak mereka-meraka yang bertanggungjawab menguruskan perlawanan ini.

Apabila penonton yang bolos akibat dari rempuhan pintu pagar tadi sudah berselerak di dalam stadium, apa lagi yang boleh dibuat oleh pihak pengurusan stadium, FAM dan polis. Mereka hanya menunggu untuk menyalahkan pihak lain.

Pihak yang selalu disalahkan ialah KAFA.

Kejadian ini adalah 100% diluar kawalan KAFA. Pihak KAFA tidak boleh dipersalahkan kerana mereka bukan yang menguruskan stadium dan mereka juga bukan tuan rumah.

Memang semua pihak yang hadir termasuk saya sendiri tidak selesa dengan dentuman mercun yang tiada henti dari permulaan sehingga akhir perlawanan. “Semacam berada di Baghdad” kata pengulas sukan Zainal Abidin Rawop. Tetapi apakan daya, bak kata pepatah, membenteras lebih baik dari mengubatinya.

Sekarang, tiada pilihan lain, selain menyalahkan 100% kejadian ini kepada KAFA. Mereka akan didenda tidak kurang dari RM100,000, atau bermain stadium yang kosong atau tidak dibenarkan langsung dari menyertai MSL musim depan.

Apabila dilihat dari sudut yang berbeza, “contribution” oleh penonton Kelantan dari segi kutipan tiket, kalau mengambil kira jumlah penonton 65,000 orang, RM 1,300,000 telah berjaya dikutip pada malam tersebut. Tidak termasuk penonton Kelantan yang membeli tiket yang dikhaskan kepada penyokong Negri Sembilan, dan tidak termasuk “consequences cost” seperti jualan jersi, cenderamata, makanan dan minuman pada hari tersebut.

Penyokong Kelantan dan KAFA adalah pihak yang kalah dalam segala hal, walaupun kejadian ini boleh dibendung oleh pihak berwajib.

Saya sebagai pemerhati sukan ingin memberi gambaran tindakan yang diambil oleh FAM terhadap KAFA dilihat sentiasa berat sebelah. Contohnya kejadian membakar trak polis di luar perkarangan Stadium Kota Bharu, yang tiada kena mengena dengan penonton (peniaga yang bergaduh dengan polis), pihak KAFA juga disalahkan. KAFA didenda lebih RM100,000 dan tidak dibenarkan beraksi di stadium tersebut untuk beberapa perlawanan.

Kerugian setiap perlawanan semasa beraksi di Kuala Lumpur juga ditanggung oleh KAFA. Berbanding kejadian penonton masuk ke padang dan ingin menumbuk pengadil di Stadium Ismail Nasirudin Shah di Kuala Terengganu, pihak PBNT hanya didenda RM 5,000 sahaja.

Kejadian lontar mercun terhadap pemain Selangor (T. Surendran) ketika meraikan jaringan oleh peminat Terengganu, PBNT hanya didenda RM 6,000 sahaja. Tahap keselamatan pagar stadium tersebut juga tidak melepasi tahap FAM, serta kualiti padang yang teruk seperti yang dikomen oleh jurulatih mereka sendiri (Ken Worden) dan Peter Butler, tetapi pihak FAM masih membenarkan perlawanan diadakan di Stadium tersebut.

Kalau lah perkara ini berlaku di Kota Bharu, tindakan berlainan akan dilakukan. Kenapa tidak disuruh pasukan Terengganu beraksi di Kuantan yang mempunyai Stadium bertaraf antarabangsa?

Kenapa FAM berdiam diri semasa kejadian memecah cermin kereta dan bas penyokong Kelantan di Perlis?

Kenapa FAM berdiam diri apabila pemain Kelantan (Farisham) yang menunggu rawatan ditepi padang tercedera dibaling mercun di kepala oleh penonton Perlis ketika perlawanan separuh akhir tersebut, dimana ianya berlaku terang-terangan di saluran TV1 yang dipancarkan diseluruh Malaysia?

Kenapa dilihat “in-consistency” berlaku?

Dilihat terdapat keputusan yang “bias” dan bertindak hanya untuk “pleased” kan pihak atasan sahaja. Kelemahan sendiri ditutup rapi.

Harus diingat, fenomena bolasepak Malaysia kini kembali diwarnai kerana “turning point” yang dilakukan oleh pihak pengurusan KAFA yang menguruskan secara professional ala EPL dan sokongan peminat-peminat bolasepak Kelantan. Sehinggakan pihak pengurusan Tentera dan KL Plus juga berterima kasih kepada Kelantan kerana peningkatan hasil “gate collection” mereka semasa bertemu Kelantan di Stadium Selayang dan Cheras.

Saya berharap pihak FAM membuat pertimbangan yang sewajarnya dan mengkaji dari segenap sudut sebelum menjatuhkan apa-apa hukuman terhadap KAFA.

Sekian, terima kasih.

Ir. Azizan Razak, Jurutera Professional,
Managing Director,
LFG Engineering and Services Sdn Bhd
(http://www.lfg- engineering. com)
Hp : 012-2050538

sumber -perisikrakyat

Tok Guru Nik Aziz batal hasrat ke Mekah!

Gambar TGNA selepas menyampaikan Kuliah pagi tadi

Begitu biadapnya dan bangsatnya manusia yang memfitnah beliau!
Hinggakan niatnya menunaikan Haji dibatalkan dalam linangan air mata!

bukan hasratnya nak ke Qatar atas jemputan Putera arab!
Bukan hasratnya nak ke Perancis atas pelawaan Razak Baginda dan Altantuya!
Bukan hasratnya ke Amerika atas pelawaan agen Yahudi!

tetapi hasratnya nak ke Mekah menyahut panggilan Baitullah!
Seorang ulama' sepertinya..
dimanakah lagi tempat yang paling bahagia baginya di dunia ini?
kalau bukan Baitullah!!

laknatlah kamu wahai manusia yang memfitnahkan Tok Guru ini..
Yang bukan menyertai politik untu wang ringgit!
Jauh sekali kerana nak komisen kapal selam!

Bangsatlah kamu wahai manusia yang memfitnah Tok Guru ini..
Bangsatlah kamu!

sunsnake@budakbalun 13.11.2009

Tok Guru batal hasrat ke Mekah

Dalam kuliah jumaat di Dataran Ilmu sekejap tadi TGNA telah membatalkan hasratnya untuk menunaikan Haji ke Mekah pada 18 Nov nanti.TGNA tidak nyatakan secara jelas sebab-sebab pembatalannya itu, cuma TGNA ada menyatakan bahawa beliau dan menantunya telah difitnah dan dikhianat.

……………………………………………..

Kepada tangan-tangan jahat yang berusaha dengan pelbagai cara dan pelbagai isu untuk mencemarkan dan menjatuhkan kepimpinan TGNA di Kelantan, diharap telah berpuas hati dengan pengumuman terbaru TGNA ini.Hasil usaha anda ada sedikit menampakkan hasilnya.Teruskanlah lagi usaha-usaha anda.Masanya sudah hampir tiba… kebenaran pasti akan teserlah jua.

Buat Exco-exco dan YB-YB yang lain, sekirannya ada lagi yang behasrat untuk mengambil pembantu-pembantu atau pegawai – pegawai peribadi, berhati-hatilah.Teliti baik-baik dan perhalusilah dengan sedalam-dalamnya… janganlah terambil spesis yang akan merosakkan kita , Jemaah kita , parti kita dan negeri kita suatu hari nanti.. ambillah pengajaran dan iktibar dari peristiwa yang berlaku sehari dua ini sebagai kayu pengukur untuk kita semua.Tidak pernah lagi sepanjang ingatan saya TGNA membatalkan hasratnya untuk menunaikan ibadat haji ke Mekah setelah urusan pemergiannya disempurnakan awal-awal lagi.

sumber - pinkturtle

Utusan Malaysia - Akhbar paling bodoh di dunia!

sumber - artharun

I laughed my head off. The mee rebus which I had for lunch is now threatening to make its way upward and later, outward.

Many Malaysians have given up with the mainstream media. That is because their so called responsible journalism entails nothing more than the act of extreme spinning of facts and events to suit their political masters or their own not-so-hidden agenda.

I have ceased reading the local newspapers for a long long time. I have for example, berated against the NST for their treatment of the Bersih rally some time ago.

Despite all the lies, untruth and skewed reporting that these newspapers have been carrying all these while, the Prime Minister recently saw it fit to hail Utusan Malaysia for, among others, "being the voice of the people".

Well, I now have proof that Utusan Malaysia is nothing more than a loyal servant of their political masters. I now have proof that Utusan Malaysia will not stop at almost anything in order to protect its political masters. For whatever is deemed necessary to protect its political masters, Utusan Malaysia would stoop as low as physic permits to do and execute. And that includes misrepresentations and even downright lying. It will even doctor photographs!

The thing is this. They are not even good at doing it!! To lie and misrepresent an event is something. But to do it in a really stupid way is another thing altogether. Do Utusan Malaysia think that all of us, Malaysians, are as stupid as themselves?

We are in a globalisation era. We are in the cyber era. We are not in the 60s or 70s anymore. Nowadays, stupidity is easily exposed.

What am I ranting and raving about? Well, I received an e mail from a friend of mine just now. It contained a picture of an event which took place on 9.11.2009. The same picture was published by many local newspapers while reporting the same event.

As the story goes, a man in his 70s was arrested for allegedly killing his wife. The following picture was published by Berita Harian:

Berita Harian

This was in the Star:

the star2

And this was in Harian Metro:

Harian Metro

Notice the blue umbrella? That umbrella has the Barisan Nasional emblem on it. Quite obviously, that umbrella was distributed by the Barisan Nasional during some kind of election as it has the "vote-BN" emblem on it.

Utusan Malaysia, thinking that the stupid masses of Malaysia might equate Barisan Nasional to a person arrested for an alleged murder because of that blue umbrella, quickly exercised its responsible journalistic discretion by DOCTORING the same photograph and published the same in its report as follows:

Utusan

This is my proof that Utusan Malaysia is the stupidest newspaper in the whole world!