Pages

Meh le jadi family teman di alam cyber! Jemput follow ye?

Wednesday, November 4, 2009

Fuh! Seksenye demam wehh!!!

Salam,

Fuhhh.. bukan main seksanya kena demam kali nie..
Memang tumpo sungguh-sungguh ni wehh!!
Rasa nak pecah kepala teman menanggung betapa pening dan dizzynye!
Sampeikan terpaksa teman solat sambil duduk!
abehh!! nak mengangkat kepala pun rasa macam bergegor rumah nih!
Rasa macam otak tak melekat dalam kepala, dok berpusin-pusin macam buah laici dalam sirap laici gelas besor!

Gi Klinik pulak,
awek klinik tu dok layan teman macam teman ni nak amik MC semata-mata je!
weii.. sorry aaa.. teman tahun ni amik MC boleh kira dengan jari sebelah tangan je tau!
Tahun lepas ye la kena campor dengan jari kaki baru dapat cukup! eheheheh!
Tahun ni teman dah insaf! abehh!!
Tahun lepas kawan-kawan semua dapat bonus full, teman dapat 3/4 je!!
adusshhh!! naya la macam ni!

Gitulah teman kalau demam, nak kena demam memang payah!
rasanya last teman demam 2-3 bulan dulu..
itupun demam-demam ayor je..
Ini demam yang siap dengan penin, muntah, cirit-birit, sakit perut, sakit hati
dan paling kesian sakit poket!

Bulan ni memang payah skit kewangan teman..
maklumlah.. bulan lepas dah lalui musim perayaan,
sebelum tu musim renew insuran kete dan kena buat majlis birthday anak sulong..
Perghhh!! memang slow la skit nak stabil.. hehehe..
kena baca ayat seribu dinar banyak2 nih!!
jangan lupa solat dhuha!
Moga Allah ringankan masalah dan luaskan rezeki! Amin!

sunsnake 4-11-2009

Bagus! Mulakan dengan Perdana Menteri Malaysia ke-6!

Pegawai Salah Laku, Seleweng Wang Awam Akan Dikenakan Tindakan - KSN

KUALA LUMPUR, 4 Nov (Bernama) -- Pegawai awam yang secara terang melakukan kesalahan dalam pengurusan wang awam sepertimana yang dibangkitkan dalam Laporan Ketua Audit Negara Bagi Tahun 2008 akan dikenakan hukuman, kata Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan.

Mohd Sidek, yang mempengerusikan pasukan petugas bagi menentukan bentuk tindakan yang akan diambil ke atas pihak-pihak yang didapati cuai atau melanggar peraturan dan prosedur dalam pengurusan wang awam, berkata terdapat empat jenis tindakan yang boleh diambil dalam kes salah laku/penyelewengan dalam pengurusan wang awam iaitu:

* surcaj di bawah Akta Acara Kewangan 1957;

* tindakan tatatertib di bawah Perintah-perintah Am, Bab D - Peraturan-peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993. Pegawai awam yang telah bersara tidak boleh dikenakan tindakan disiplin atau surcaj. Namun mereka boleh dikenakan tindakan sivil atau jenayah;

* pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan menjalankan siasatan ke atas kes-kes salah laku seperti yang dibangkitkan dalam Laporan Ketua Audit Negara itu supaya tindakan undang-undang seterusnya boleh diambil. Sehubungan ini pihak PDRM akan turut menganggotai pasukan petugas; dan

* tindakan sivil di mahkamah jika terdapat cukup bukti.

Ketua Setiausaha Negara berkata demikian dalam satu kenyataan yang dikeluarkan Rabu berikutan mesyuarat pertama Pasukan Petugas Mengkaji Laporan Ketua Audit Negara Bagi Tahun 2008 yang dipengerusikannya Isnin lepas (2 Nov 2009).

Mesyuarat dihadiri Peguam Negara, Ketua Setiausaha Perbendaharaan, Ketua Audit Negara, Timbalan Ketua Pesuruhjaya SPRM dan Timbalan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam.

Mohd Sidek berkata mesyuarat itu antara lain bersetuju bahawa tindakan yang akan diambil akan berasaskan kepada fakta-fakta yang jelas dan akan turut mengambil kira peringatan Perdana Menteri iaitu tindakan tidak sepatutnya dikenakan dalam kes di mana seseorang pegawai membuat sesuatu keputusan dengan niat yang jujur, kesalahan-kesalahan yang tidak disengajakan atau berpunca daripada faktor-faktor di luar kawalannya.

"Prinsip asas yang akan diutamakan oleh pasukan petugas dalam mengambil tindakan ialah memastikan ia mampu menerapkan budaya tadbir urus yang baik dalam Perkhidmatan Awam sekali gus menjurus kepada prinsip budaya prestasi tinggi," katanya.

Mohd Sidek berkata pasukan petugas akan meneliti kes-kes secara berperingkat dengan mendahulukan kes-kes yang banyak berlaku dan tidak mematuhi Arahan Perbendaharaan dan pekeliling-pekeliling Perbendaharaan seperti pembayaran telah dibuat tetapi barang tidak diterima, perkhidmatan tidak dilaksanakan dan perolehan barangan atau perkhidmatan tidak mengikut spesifikasi.

"Bagi kes-kes sebegini tindakan surcaj di bawah Akta Acara Kewangan 1957 dan tindakan tatatertib di bawah Perintah Am Bab D - Peraturan-peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993 boleh diambil terhadap mereka yang terlibat," katanya.

Mohd Sidek berkata tindakan ke atas kes-kes salah laku akan diambil secara berperingkat, iaitu sebaik sahaja siasatan ke atas satu-satu kes itu selesai.

Beliau juga berkata dalam menjalankan tugasnya pasukan petugas akan memberi fokus kepada prinsip asas iaitu tadbir urus pengurusan kewangan awam yang baik.

"Anggota-anggota Perkhidmatan Awam yang diberi tanggungjawab perlu mengamalkan budaya prestasi tinggi. Untuk ini mereka yang berprestasi cemerlang akan diberi ganjaran sewajarnya tetapi kerajaan tidak akan bertolak ansur dengan penyalahgunaan kuasa, mediokrasi, kecuaian, pelanggaran peraturan dan prosedur pengurusan wang awam yang disengajakan sepertimana yang dibangkitkan dalam Laporan Ketua Audit Negara Bagi Tahun 2008," katanya.

Mohd Sidek juga berkata pasukan petugas itu, yang penubuhannya diumumkan oleh Perdana Menteri pada 30 Okt lepas, akan bermesyuarat pada setiap minggu dan merancang untuk menyelesaikan tugasnya selewat-lewatnya pada bulan April 2010.

Salah jika minta bonus, minta komisen ok!


Silap timing la Incik Omar Osman minta bonus!! Masa gawat-gawat ni kroni pun miss-miss projek takkan tergamak PM nak luluskan bonus? Ko ni betul giler glamour la Incik Omar Osman!

Ingat ahli-ahli ko akan anggap ko umpama 'god' ke jika kerajaan dengor cakap kamu minta bonus nih? Chaitt!!! Piirraaaa mabuk!!!

Siap samakan kesusahan bumiputera dengan handicap golf lagik!!!
errr.. handicap tu apa ye? macam nama kereta omputih je?
Tanya Pak Maun, Ketua UMNO kampung Hulu Semambau, Hulu Perak!


Lagipun Pilihanraya Umum ke-13 lambat lagi.. So, There is no urgency to do that!
Nak kata ada YB mati pun takde dengor pun lagi.. kekalau ada nanti, cuba-cuba la suarakan balik permintaan bonus tuh!! itupun kalau yang mati tu YB PR laa.. kalau kawasan totok UMNO.. memang serupa tak payah laaaa... kah kah kah!

sunsnake 4.11.2009

Salah Di Segi Moral Untuk Meminta Bonus - Najib

KUALA LUMPUR, 4 Nov (Bernama) -- Perdana Menteri berkata adalah salah di segi moral untuk meminta mendapatkan bonus kerana negara ini masih bergelut untuk keluar dari kemelesetan ekonomi dan ramai pekerja di sektor swasta dibuang kerja.

"Adalah salah di segi moral untuk meminta mendapatkan bonus apabila ekonomi belum pulih. Saya sentiasa memberitahu Ceupacs (Presiden Omar Osman) bahawa ia tidak boleh bertindak seperti kesatuan sekerja, setiap kali meraung meminta bonus (setiap kali pembentangan bajet) kerana anda mahu menjadi (kekal) popular di kalangan ahli anda," katanya.

Cuepacs, badan induk bagi kesatuan pekerja sektor awam, kini mendesak kerajaan untuk mendapatkan bonus dua bulan bagi 1.2 juta kakitangan awam di negara ini.

"Di dalam sektor swasta, pekerjanya dibuang kerja dan ia tidak berlaku di dalam perkhidmatan kerajaan.

"Bagaimana pun, itu tidak bermakna pekerja cemerlang tidak boleh diberi ganjaran tetapi malangnya sistem sedemikian tidak diwujudkan.

"Jika kita ada sistem yang memotivasikan mereka, tenaga kerja awam juga boleh meningkat untuk menjadi pekerja berprestasi tinggi. Kita sepatutnya memberi ganjaran kepada mereka.

"Kita tidak sepatutnya membiarkan mereka menjadi yang kedua terbaik, tingkatkan prestasi mereka.

"Benar, sesuatu bantuan yang kecil perlu dihulurkan," katanya, sambil menyatakan bahawa "ia seperti permainan golf, sedikit handicap, tetapi mereka perlu mengurangkan lebih masa, dari 24 kepada 18, 12 dan kemudiannya satu angka dan bersaing secara setara dengan pekerja lain.

"Ia juga sama dengan Bumiputera; dari masa ke semasa mereka perlu mengurangkan handicap masing-masing.

"Anda tidak boleh berada pada 24 sepanjang masa. Saya mengimpikan satu hari nanti apabila Bumiputera berupaya bersaing dengan sesiapa pun yang tiada handicap. Hari itu akan tiba. Jadi, kita kurangkannya perlahan-lahan.

Bukan Bumiputera merasakan sistem semasa tidak adil tetapi saya jadikannya lebih adil. Setiap rakyat Malaysia akan dilayan dengan adil di negara ini," kata Najib, yang juga Menteri Kewangan, semasa berucap di Forum Majlis makan Tengah Hari Perniagaan Bankers' Club.

Dua pakej rangsangan RM67 bilion kerajaan telah membantu menampan kesan kemelesetan ekonomi global.

Sehubungan itu, ekonomi negara ini dijangka mengecut hanya 3.0 peratus pada tahun ini, iaitu lebih rendah daripada unjuran lebih awal iaitu penguncupan sebanyak 4.0 hingga 5.0 peratus.

Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara ini dijangka mengembang kira-kira 3.0 peratus pada tahun depan.

Kerajaan telah mengambil langkah berani untuk mengurangkan defisit Kerajaan Persekutuan pada tahun depan kepada 5.6 peratus berbanding 7.4 peratus tahun ini.

--BERNAMA

Liverpool - Benitez congak masa depan?

Masa depan saya kini menentang Lyon - Benitez


Rafael Benitez mengakui masa depannya bersama Liverpool banyak bergantung kepada perlawanan menentang Lyon dalam saingan bola sepak Liga Juara-Juara, esok. - AFP


PARIS - Juara Eropah lima kali, Liverpool bakal berdepan penyingkiran awal dari Liga Juara-Juara andai gagal mengatasi masalah kecederaan untuk menundukkan Lyon di Perancis, hari ini.

Kedudukan ketika ini, sebaliknya cukup selesa buat Lyon, Sevilla dan Arsenal untuk meneruskan cabaran ke peringkat kalah mati.

Liverpool tidak boleh kalah lagi dalam baki tiga saingan Kumpulan E. Mengusutkan lagi keadaan, skuad Reds itu akan berkunjung ke Lyon pada ketika dua tonggak penting, Steven Gerrard dan Fernando Torres bergelut dengan masalah kecergasan.

Malah, ada laporan mendakwa terdapat sekurang-kurangnya ada 12 pemain Liverpool cedera dan mungkin terlepas perlawanan itu.

Jika Lyon menang dan Fiorentina mengalahkan kelab Hungary, Debrecen di Itali, Lyon akan kekal sebagai pendahulu Kumpulan E dengan 12 mata, diikuti Fiorentina sembilan. Liverpool dengan tiga mata hanya mampu pasrah dalam baki dua perlawanan.

Benitez ketika ditanya tentang masa depannya selepas kekalahan kepada Fulham, secara ringkas berkata: "Masa depan saya adalah menentang Lyon."

Bagaimanapun jurulatih dari Sepanyol itu jelas kelihatan amat terdesak ketika ini.

"Kami kena fikir tentang apa yang perlu kami lakukan sekarang. Kami berdepan terlalu banyak kecederaan dan saya akan menganalisis setakat mana pemain yang kami ada,'' ujarnya.

Lyon, yang mengejutkan Liverpool di Anfield sebaliknya bebas daripada kecederaan dan sedia membariskan skuad terbaik dalam usaha mencari satu lagi kemenangan.

Secara teorinya, mereka turun tanpa tekanan, malah seri juga sudah memadai untuk membawa pasukan itu melangkah ke pusingan seterusnya.

Selain Lyon, Sevilla merupakan satu lagi pasukan yang telah memenangi kesemua tiga perlawanan terdahulu apabila turun menentang Stuttgart hari ini.

Kelab Sepanyol itu sudahpun menumpaskan Stuttgart 3-1 ketika bertemu di Jerman, dua minggu lalu dan pertemuan ulangan di tempat sendiri dilihat memberi kelebihan kepada mereka.- AFP


Sebenornya ini je punca Liverpool drop sangat season nie.. sepatutnya dia dapatkan pengganti midfield yang setara dengan alonso nie.. sport rim ganas tapi enjin kancil 660 memang hampeh leeee!!!

Gerrard 'devastated' by Alonso exit

Steven Gerrard was "devastated'' when Xabi Alonso left Liverpool and believes the club's current troubles are evidence of the size of the hole Alonso has left in Rafael Benitez's engine room.

JonBuckle/Empics

Xabi Alonso points south towards Madrid, his next destination

Liverpool captain Gerrard, who is currently injured, forged a good understanding with Alonso in midfield and paid him perhaps the biggest compliment by suggesting Alonso's absence has been the "difference in us from last year".

Alonso moved on to Real Madrid in the summer, since when Liverpool have struggled for form in the Premier League and Champions League. It was a move which hit Gerrard hard.

"Devastated, yeah. Devastated. But there was nothing I could do about it,'' he told FourFourTwo magazine. "Xabi said a long time ago that he wanted another chapter in his career and finally he got it and his team-mates and the coaches couldn't stand in his way. We just have to say thanks and move forward without him.''


Tahniah YAKEB!

Haaa.. ini la yang kita nak dengor..
Memang sepatutnya ahli-ahli sukan negara kita dibantu sehabis baik oleh pihak yang berwajib terutamanya Kementerian Belia dan Sukan.
Bukan atlet sahaja, rakyat terbanyak pun WAJIB dibantu terutama oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat.
Jangan dok prihatin masalah sakit golongan artis ajaaa...

Selalu sangat kita dengor kes-kes rayuan sumbangan daripada ibubapa yang anak deme nak kena operate jantung atau hati.
Dan ada yang sampai hingga anak mereka mati, duit masih tak cukup!!
Malang betul kes macam ni berlaku di negara yang mengaku kaya dan mengutamakan rakyat nih!
Moga ianya tidak berulang lagi..

Wallahua'lam.

sunsnake 4.11.2009

Yakeb tampung kos perubatan Yahya Jusoh

KUALA LUMPUR - Yayasan Kebajikan Atlet (Yakeb) bersetuju untuk menampung sepenuhnya kos rawatan bekas pemain bola sepak kebangsaan, Yahya Jusoh yang kini menderita akibat sakit saraf sejak tiga bulan lepas.

Pengerusi Eksekutif Yakeb, Datuk Dr Mumtaz Jaffar berkata, bekas pemain pertahanan yang digeruni pada tahun 1970-an itu akan mula mendapat rawatan di sebuah hospital pakar di Petaling Jaya hari ini.

"Esok kita akan bawa Yahya bertemu dengan doktor pakar bagi mengenal pasti jenis penyakit dan rawatan yang sesuai untuknya.

"Yakeb juga akan memantau perkembangan Yahya dari semasa ke semasa bagi memastikan bahawa beliau mendapat rawatan yang sebaiknya," kata Mumtaz kepada pemberita di sini, semalam.

Mumtaz berkata, Yakeb akan menganjurkan satu pertemuan antara Yahya dan kawan-kawannya bagi memberi semangat kepada beliau sebelum menjalani pembedahan nanti.

"Kita harap Yahya akan segera sembuh dan dapat menjalani aktiviti harian seperti biasa," katanya.

Sementara itu, Yahya berkata, beliau amat berterima kasih dengan keprihatinan dan kesungguhan Yakeb dalam membantunya dan juga bekas-bekas atlet yang lain.

"Saya rasa terharu dengan keprihatinan Yakeb yang menghargai jasa dan sumbangan bekas-bekas atlet yang pernah mengharumkan nama negara satu masa dahulu dan ini adalah satu penghormatan buat semua atlet," katanya. - Bernama

Satu team Kelantan dapat gi Umrah termasuk Sathianathan!!


Tu diaa... satu team termasuk pegawai akan gi umrah tajaan kerajaan negeri.
Sib baik kecuali Coach Sathianathan!
Alangkah baiknya kalau coach pun sudi gi sekali buat umrah!!!
Apa-apa pun teman nak 'salute' kat Kerajaan negeri Kelantan.
Setakat ni tak pernah lagi dengor ada kerajaan negeri anugerah pakej umrah kat pasukan bila menang piala..
ini belum menang piala dah bagi anugerah!
Harap-harap balik umrah nanti, semua player Kelantan dan pakai tutup aurat..
seluar pendek pun siap pakai seluar 'tambahan' ataupun 'tight' yang tutup lutut tu..
alaaa.. Pemain Lagenda Kedah Radhi Mat Din boleh tutup aurat..
Player Lagenda Hoki Negara Nor Saiful Zaini pun bulehhhh!!
Apsal player 'Red Warriors' tak lehhhhh??
Nak kena tarik telinga dengan Tuk Guru ko?? hehehehe

sunsnake 4.11.2009

Kelantan hadiahkan pakej umrah kepada 'Red Warriors'

Kerajaan Kelantan akan membiayai pakej umrah kepada pasukan bola sepak negeri itu sebagai 'hadiah' kerana telah berjaya melangkah ke perlawanan akhir Piala Malaysia, yang akan berlangsung Sabtu ini.

Selain itu, mereka juga dibekalkan dengan 'wang saku' sebagai hadiah untuk perbelanjaan sepanjang berada di sana.

Perkara itu diumumkan Timbalan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yaacob dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat exco hari ini.

Beliau seterusnya berkata selain kesemua pemain, turut serta dalam pekej itu penolong-penolong jurulatih, petugas, pengurus dan timbalan pengurus serta lain-lain yang terlibat.

Bagaimanapun menurut Ahmad lagi, jurulatih pasukan 'Red Warriors' B Sathianathan pula akan dibayar sagu hati sebagai tanda penghargaan untuknya.

"Kerana dia bukan beragama Islam, kerajaan negeri telah bersetuju untuk memberikan wang sagu hati kepadanya sebagai hadiah terhadap kejayaannya yang semakin memberangsangkan," ujarnya.

Sementara itu, mesyuarat exco yang bersidang hari ini juga turut mengistiharkan cuti peristiwa negeri Kelantan pada hari Ahad, 8 November ini sebagai meraikan kejayaan pasukan bola sepak Kelantan memasuki perlawanan akhir Piala Malaysia 2009.

Menurutnya, cuti berkenaan diberikan sebagai mengambil kira faktor keselamatan di jalan raya sama ada kepada pemain, penonton atau kepada semua yang terlibat.

Jelasnya, semoga dengan cuti peristiwa yang diputuskan itu penyokong akan dapat mengikuti perlawanan itu dengan baik atau sewaktu pulang ke rumah masing-masing.

Pada masa yang sama beliau menasihati penyokong bola sepak Kelantan supaya berdisiplin serta mengikuti perlawanan akhir bola sepak itu dengan semangat kesukanan.

Jelasnya, kerajaan negeri, rakyat Kelantan keseluruhannya mengharapkan pasukan berjaya membawa kemenangan itu.

"Apa yang penting kita jangan terlalu ghairah, pergi dengan keadaan yang tenang disamping membawa semangat kesukanan begitu juga sewaktu pulang ke kampung halaman keesokan harinya," ujarnya.

Terdahulu beliau memberitahu kerajaan negeri turut merakamkan tahniah kepada Persatuan Bolasepak Kelantan (Kafa) yang telah berjaya membawa skuad merah putih itu ke pertandingan akhir pada 7 November ini.

Wakil-wakil kerajaan negeri termasuk Timbalan Menteri Besar, anggota-anggota exco kerajaan negeri, Adun, Anggota Parlimen dijangka akan hadir menyaksikan perlawanan itu

'Perut' masing-masing dah kenyang, baru laa..


Sume tokey-tokey koperasi dah kenyang, dah puas makan caj-caj mengarut-ngarut baru la nak kansel.. Terima Kasihlah buat Kerajaan Barisan Nasional yang 'prihatin dan 'mulia'.
Dan Tahniahlah sebab berjaya mengayakan tokey2 koperasi yang 99% adalah daripada orang UMNO! Khaakkkk PPttuuiihhh!!!
sunsnake 4.11.2009

Caj tambahan pinjaman koperasi dihentikan

KUALA LUMPUR 3 Nov. – Semua koperasi di negara ini diarah menghentikan pelbagai caj keterlaluan yang dikenakan ke atas ahlinya yang membuat pinjaman berkuat kuasa serta- merta.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, hanya empat caj yang dibenarkan iaitu caj pemprosesan, duti setem, kos insurans dan caj melangsaikan pinjaman.

“Lain-lain caj tidak dibenarkan kecuali koperasi tersebut mendapat kebenaran daripada Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) untuk berbuat demikian,’’ katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini hari ini.

Mengulas lanjut, jelas beliau, tindakan tegas itu diambil selepas kementerian itu mendapat aduan dan rintihan daripada para peminjam yang tertekan berikutan kadar caj tinggi.

Katanya, hasil siasatan mendapati 22 koperasi menjalankan aktiviti kredit mengenakan berpuluh-puluh caj tambahan sehingga menjadikan koperasi seperti ‘ah long’ yang berlesen.

Ismail Sabri menambah, caj keterlaluan tidak selaras dengan prinsip koperasi yang merupakan organisasi sosio-ekonomi yang tidak bermotifkan keuntungan.

“Caj keterlaluan yang dikenakan adalah melampau kerana ia menjangkau antara 30 hingga 40 peratus daripada pinjaman yang dibuat oleh ahli.

“Jika ahli meminjam RM10,000, dia hanya akan mendapat RM6,000 sahaja kerana terpaksa membayar pelbagai caj yang tidak masuk akal,” jelasnya.

Sementara itu, beliau berkata, semua 22 buah koperasi itu diberi masa enam bulan untuk memperbetulkan semula caj yang telah dikenakan kepada peminjam sebelum ini.

Tegasnya, jika dalam tempoh tersebut koperasi itu gagal, ia tidak akan dibenarkan beroperasi

Tauliah kepala hotak kamu JAIS!


"kepala hotak kamu JAIS!" sebenarnya itulah kata-kata yang paling sesuai buat JAIS yang mengaku menegakkan Islam tapi sebenarnya menegakkan UMNO di Selangor ini. Setiap arahan dan tindakan yang dikeluarkan oleh JAIS ini sebenarnya banyak yang membantu UMNO menyempurnakan hasrat mereka untuk membantutkan Islam kerana UMNO tahu, lagi hebat dan pandai rakyatnya berkenaan Islam lagi senang mereka menyertai ataupun menyokong perjuangan PAS. Contoh terbaik bagaimana JAIS menjadi pencacai pengangkat najis UMNO dalam hal mengawal masjid-masjid di seluruh negeri Selangor. JAIS yang bersekongkol dengan Dato'2 lantikan Sultan yang kononnya untuk memantau pergerakan masjid-masjid sebenarnya lebih kepada wakil UMNO!

Disaat PR telah memenangi Kerajaan negeri pun, JAIS dan Dato'2 tali barut pencacai ini masih lagi mahu menghalang kemaraan rakyat mahu meneluskan masjid-masjid. Teman masih ingat bagaimana busuknya hati Dato'2 lantikan Sultan dan JAIS berserta Nazir-nazir UMNO yang membuat pelbagai helah dan tipudaya serta alasan untuk menidakkan proses pemilihan AJK masjid yang baru. Begitu bangsat dan hinanya mereka yang bertindak atas arahan UMNO Selangor bukannya atas amanah dan tanggungjawab.

Sehingga kini, mereka masih lagi cuba memecah belahkan masyarakat dan pemimpin-pemimpin kerajaan negeri melalui kuasa yang mereka ada. Penangkapan Ustaz Asri sememangnya jelas bermotifkan politik. Apa yang tidak politik pada JAIS ini? Malahan lantikan setiap level didalam JAIS inipun kerana ada hubungkait politik. Cuba siasat siapa Pengarah JAIS ini? Siapa penolong-penolongnya? Siapa pegawai-pegawai penguatkuasanya? PASTI ada kaitannya dengan UMNO! paling-paling tidak anak sedara UMNO ada kat situ..

Kerajaan Negeri Selangor melalui exco Dr Hassan Ali WAJIB melakukan tindakan 'pembersihan' didalam JAIS ini. Jangan diharap keizinan Sultan dalam hal ini kerana Sultan-sultan di Malaysia sudah sedia terikat dengan UMNO! Semua orang tahu, bukannya rahsia lagi!

wallahu'ala,
sunsnake 4.11.2009

Penahanan Dr. Asri bukan secara semberono – JAIS

SHAH ALAM 3 Nov. – Penahanan bekas Mufti Perlis, Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) kelmarin bukan dibuat secara semberono atau mengikut telunjuk mana-mana pihak.

Sebaliknya Pengarah JAIS, Mohamed Khusrin Munawi menegaskan, tindakan itu diambil selepas Mohd. Asri berulang kali melanggar peraturan berkaitan aktiviti memberi ceramah agama di negeri ini.

Menurutnya, Mohd. Asri tahu tentang peraturan tersebut tetapi terus melakukan kesalahan itu.

“JAIS pernah menghantar pekeliling kepada semua mufti negeri termasuk Mohd. Asri yang memberitahu tentang keperluan mendapat kebenaran dan pentauliahan jabatan itu untuk membolehkan mereka menyampaikan kuliah di Selangor,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Menurutnya, Mohd. Asri kerap kali memberi kuliah agama tanpa tauliah termasuk di Hulu Klang yang dibuat hampir setiap bulan begitu juga di Masjid Seksyen 14, Petaling Jaya.

“Ini bermakna beliau tidak menghormati peraturan yang telah ditetapkan di negeri ini,” ujarnya.

Katanya, penahanan terhadap Mohd. Asri pada malam itu dibuat selepas mesyuarat JAIS dengan Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) dilakukan.

Dalam pada itu, Mohamed Khusrin memberitahu, keputusan sama ada bekas Mufti Perlis tersebut bakal didakwa atau sebaliknya hanya akan diputuskan oleh Bahagian Pendakwaan JAIS sebelum penghujung bulan ini.

Katanya, pada masa ini pihaknya sedang menyiapkan kertas siasatan kes Mohd. Asri yang ditahan mengikut Seksyen 119 Enakmen Pentadbiran Islam Selangor.

“Sebaik sahaja kertas siasatan kes Mohd. Asri siap, kita akan serahkan kepada Bahagian Pendakwaan. Selepas itu terpulang kepada mereka untuk membuat keputusan,” jelasnya.

Mohd. Asri ditahan oleh pasukan penguat kuasa JAIS malam semalam kerana menyampaikan kuliah agama tanpa tauliah di sebuah banglo di Taman Sri Ukay, Hulu Klang.

Turut hadir pada majlis kuliah itu ialah Ahli Parlimen Ampang, Zuraidah Kamaruddin dan Ahli Dewan Undangan Negeri Hulu Klang, Saari Sungib.

Ditanya mengapa Mohd. Asri tidak didakwa semalam, Mohamed Khusrin berkata, bekas mufti itu ditahan bukan untuk didakwa tetapi bagi membolehkan siasatan lanjut dijalankan terhadapnya kerana menyampaikan kuliah tanpa tauliah.

“Macam polis menangkap penjenayah, kena dapat perintah reman dulu dan bila sudah siap kertas siasatan baru pendakwaan dibuat.

“Cuma bezanya kita tidak dapatkan waran tahanan terhadap Mohd. Asri kerana kita telah bebaskan dia dengan bon jaminan JAIS,” jelasnya.

Mesyuarat 'bahagi syer' Jumaat ini

Mesyuarat Khas Kabinet Jumaat ini

PUTRAJAYA 3 Nov. - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak akan memanggil satu Mesyuarat Khas Kabinet Jumaat ini bagi menetapkan sasaran pelaksanaan dan pencapaian program-program pembangunan untuk rakyat dalam Bajet 2010.

Sambil menyifatkan ia satu lagi pembaharuan dalam pentadbirannya, beliau berkata, mesyuarat disertai semua ketua jabatan dan agensi kerajaan itu akan menetapkan tanggungjawab, tindakan yang akan diambil serta jangka masa pencapaian muktamad bajet berkenaan.

''Mesyuarat akan turut memfokuskan siapa yang akan memantau pelaksanaan program-program dalam bajet itu.

''Saya dah beritahu Menteri Kesihatan bahawa pada minggu pertama bulan satu (Januari) tahun depan, saya nak lancar Klinik 1Malaysia. Ini kena buat kerja cepat-cepat supaya Klinik 1Malaysia ini beroperasi.

''Kita akan pantau dengan serius untuk capai matlamat ini (Bajet 2010) dan seterusnya pacu kejayaan ekonomi negara," kata beliau.

Najib berkata demikian ketika berucap pada Malam Bajet 2010 bagi meraikan para petugas Kementerian Kewangan dan sektor swasta yang terlibat dalam penyediaan bajet yang dibentangkan pada 23 Oktober lalu.

Perdana Menteri menegaskan kerajaan akan terus melaksanakan pembaharuan supaya ekonomi negara dapat dirangsang seterusnya memulihkannya seperti sedia kala.

''Kita belum mencapai objektif maksimum dalam pertumbuhan ekonomi. (Namun) kita masih ada ruang untuk tingkatkan pencapaian ini," katanya.

Bagi Najib, cabaran besar kini adalah bagaimana untuk memastikan Bajet 2010 memenuhi kehendak dan harapan rakyat.

''Kalau dipandang sekali imbas agak sukar macam mana kita nak isi kerja kita dalam melaksanakan pencapaian matlamat Bajet 2010. Ini termasuk bagaimana dalam keadaan kita kurang peruntukan pembangunan, kita nak pacu ekonomi dan memenuhi reaksi pasaran yang begitu tidak disenangi," katanya.

Namun, kata Najib, beliau akhirnya menarik nafas lega berikutan sambutan baik yang diterima daripada semua ahli Parlimen.

'Perang' MCA - UMNO buat tak nampak?

Aduihhh!! pelik bila UMNO terutama si mat sembab TPM tuh sibuk pasal sakit 'demam air' PAS tapi nazak HIV MCA langsung tak dikesahkannya!!
Sepatutnya UMNO kena risau dek masalah dalaman MCA yang terlalu jelas semakin meruncing kerana melibatkan kepimpinan tertinggi!!
Sekejap ada presiden, kejap takde.. kejap takde Timbalan presiden.. kejap dah ada.. last-last presiden takde, timbalan presiden pun takde! ape ke he nye yeob??

Sepening-pening PAS pun (kalaulah boleh dikatakan pening) takde le sampai hilang jawatan presiden atau timbalannya...
InsyAllah segala yang keruh akan jernih-sejernihnya tak lama lagi..
malahan lebih jernih daripada yang dok ada la ni!
sunsnake 4.11.2009

Jawatan Soi Lek kekal

KUALA LUMPUR 3 Nov. - MCA semakin bergolak apabila Jawatankuasa Pusat (CC) MCA memutuskan Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek memegang semula jawatan Timbalan Presiden manakala Datuk Seri Liow Tiong Lai kembali kepada jawatan asalnya sebagai Naib Presiden.

Tiong Lai yang memegang jawatan No. 2 itu selama 19 hari sejak 15 Oktober lalu bagaimanapun akan mencabar keputusan ROS dan CC kerana berpendapat ia tidak mematuhi perlembagaan parti.

Keputusan mesyuarat itu diumumkan oleh Presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat berikutan pengesahan ROS dalam sepucuk surat yang diserahkan kepada MCA hari ini.

ROS mengiystiharkan bahawa Soi Lek kekal memegang jawatan tersebut berdasarkan kepada keputusan Mesyuarat Agung Luar Biasa MCA pada 10 Oktober lepas.

''ROS memutuskan bahawa memandangkan keahlian Soi Lek telah dikembalikan semula melalui EGM, maka, jawatan sebagai Timbalan Presiden juga dikembalikan semula.

''Keputusan ini dibuat melalui proses pengundian di dalam CC di mana majoriti bersetuju supaya Soi Lek memegang semula jawatan Timbalan Presiden manakala Tiong Lai sebagai Naib Presiden," katanya.

Beliau juga mengumumkan, sebagai menghargai pengalaman Timbalan Presiden itu, mesyuarat turut melantik Soi Lek sebagai ketua pasukan bertindak mengenai Bajet 2010.

Mesyuarat CC di ibu pejabat parti di Wisma MCA itu turut dihadiri Soi Lek, Tiong Lai dan semua anggota CC.

Soi Lek dipecat dari MCA dan jawatan Timbalan Presiden pada 26 Ogos lepas tetapi mesyuarat CC MCA pada 29 Ogos membuat keputusan hanya menggantung keahlian Soi Lek. Bagaimanapun dalam EGM pada 10 Oktober perwakilan mengembalikan semula keahlian Timbalan Presiden parti itu.

Tee Keat juga mengumumkan bahawa mesyuarat juga menarik balik cadangan untuk mengadakan EGM bagi menentukan sama ada pemilihan baru parti patut diadakan.

Katanya, EGM yang telah dicadangkan oleh 16 anggota CC yang dibuat pada 29 Oktober lepas pula didapati tidak mematuhi perlembagaan parti dan Biro Undang-Undang akan meneliti semula cadangan mesyuarat agung tersebut.

''Mesyuarat berpendapat bahawa tidak ada faedahnya untuk mengadakan EGM baru dan ia juga akan menghakis sumber-sumber di dalam parti. Oleh itu adalah lebih baik untuk tidak mengadakan mesyuarat tersebut," katanya.

Mengenai pemecatan empat anggota CC yang dilantik iaitu Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Chor Chee Heung; Setiausaha Penganjur Kebangsaan, Yoo Wei How; Gan Hong Su dan Chai Kim Sen, Presiden MCA itu menegaskan bahawa mereka tidak dipecat sebaliknya digantikan dengan anggota baru.

Katanya, pelantikan keempat-empat anggota CC itu telah setahun dan mesyuarat menilai semula peranan mereka serta merasakan tidak menepati kehendak yang diharapkan oleh parti, sebab itu mereka diganti.

''Tiga orang anggota CC baru yang dilantik menggantikan mereka ialah Datuk Donald Lim, Chua Tee Yong dan Datuk Tan Ching Meng manakala pelantikan Setiausaha Penganjur Kebangsaan akan diumumkan kemudian,'' katanya.

Ditanya mengapa tindakan untuk menggantikan keempat-empat anggota CC baru itu dibuat pada masa ini, Tee Keat menegaskan ia perlu diputuskan oleh CC.

''Memandangkan mesyuarat diadakan hari ini maka ia adalah landasan yang sesuai untuk menentukan keanggotaan mereka,'' katanya.

Disoal adakah tindakan ini kerana mereka menandatangani surat untuk diadakan EGM bagi mengadakan pemilihan parti yang baru, beliau menegaskan ia tidak ada kaitan.

Sementara itu Soi Lek ketika ditemui memberitahu, beliau selama ini sentiasa berada di pihak yang betul dan masih lagi Timbalan Presiden parti yang sah berdasarkan kepada perlembagaan parti.

Katanya, kalau EGM mengembalikan keahliannya maka ia juga diikuti dengan pengembalian jawatan sebagai Timbalan Presiden.

''Pendirian saya masih seperti dulu dan merasakan seperti orang terkenal, sentiasa dikejar oleh wartawan," katanya.


ROS isytihar tiada kekosongan jawatan No.2 MCA

PUTRAJAYA 3 Nov. - Pendaftar Pertubuhan (ROS) hari ini mengesahkan Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek masih Timbalan Presiden MCA. Pendaftarnya, Datuk Md. Alias Kalil berkata, tidak berlaku kekosongan bagi jawatan tersebut.

Katanya, ini kerana, keputusan Mesyuarat Agung Luar Biasa (EGM) MCA pada 10 Oktober lalu tidak memenuhi keperluan dua pertiga majoriti supaya beliau dilucutkan jawatan seperti yang diperuntukkan.

Beliau berkata, surat mengesahkan kedudukan Soi Lek itu dihantar kepada MCA hari ini.

''Bagaimanapun terpulang kepada MCA untuk menerima pandangan ROS, ini kerana ROS hanya boleh beri pendapat sahaja.

''Sama ada MCA ingin mengadakan EGM yang baru atau tidak, itu bukan bidang kuasa ROS," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia.

Soi Lek petang ini mengesahkan telah menerima surat daripada ROS berhubung kedudukannya sebagai Timbalan Presiden MCA yang sah.


Tee Keat pecat empat anggota CC MCA


Empat ahli jawatankuasa pusat MCA yang dipecat (dari kanan) Yoo Wei How, Chor Chee Heung, Chai Kim Sen dan Gan Hong Su di Wisma MCA, Kuala Lumpur, semalam.


KUALA LUMPUR 3 Nov. - Presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat hari ini memecat empat anggota Jawatankuasa Pusat (CC) parti itu yang dilantik termasuk seorang ahli yang memegang jawatan timbalan menteri.

Mereka yang dipecat ialah Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Chor Chee Heung; Setiausaha Penganjur Kebangsaan, Yoo Wei How; Gan Hong Su dan Chai Kim Sen.

Chee Heung dalam sidang akhbar bersama tiga lagi bekas ahli CC itu memberitahu, pemecatan mereka merupakan usaha Tee Keat menyingkirkan individu dalam parti yang tidak sehaluan dengan beliau ke arah mengukuhkan kedudukannya sebagai Presiden MCA.

''Mungkin pemecatan ini tindakan membalas dendam terhadap kami sebagai antara 16 ahli CC yang membuat tuntutan rasmi Khamis lalu memohon pemilihan baru parti diadakan," katanya pada sidang akhbar di Wisma MCA di sini hari ini.

Anggota CC terbabit dimaklumkan mengenai pemecatan itu oleh setiausaha politik Tee Keat kira-kira 10.30 pagi ini ketika mereka dalam perjalanan untuk menghadiri mesyuarat CC di Wisma MCA.

Mereka telah diberitahu bahawa keanggotaan mereka di dalam CC digantikan dengan tiga anggota CC baru.

Chee Heung berkata, mereka terkejut dengan pemecatan itu terutama apabila ia dimaklumkan ketika MCA mengadakan mesyuarat CC penting ini bagi mencari penyelesaian terbaik untuk menamatkan kemelut dalaman parti.

''Presiden mungkin ada alasan untuk berbuat demikian, namun kenapa dilakukan ketika beliau sedang mengusahakan pelan perpaduan untuk pucuk pimpinan parti,'' katanya.

Menurutnya, mereka tidak dimaklumkan mengenai alasan pemecatan itu dan menganggap tindakan ini hanya mencetuskan masalah baru dalam parti.

Beliau juga berpendapat cara terbaik menyelesaikan krisis dalaman MCA pada masa ini adalah dengan mengadakan pemilihan baru parti, sekali gus memulihkan imej parti.

Mengenai kemungkinan pemecatannya akan menjejaskan kedudukannya sebagai Timbalan Menteri, Chee Heung menjelaskan, persoalan itu tidak timbul pada masa ini memandangkan pelantikan barisan Kabinet dibuat Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

''Tee Keat berhak memecat saya sebagai anggota CC atas kapasiti Presiden MCA, namun pelantikan atau pelucutan jawatan timbalan menteri adalah hak Perdana Menteri.

''Perdana Menteri (baru-baru ini) telah meminta semua pihak tidak mempersoalkan perkara itu,'' katanya.

Menurutnya, keempat-empat mereka tidak akan mengemukakan rayuan terhadap tindakan pemecatan tersebut kerana tiada sebab untuk mereka berbuat demikian.


Tiong Lai mahu cabar keputusan ROS

KUALA LUMPUR 3 Nov. – Datuk Seri Liow Tiong Lai akan mencabar di mahkamah keputusan Pendaftar Pertubuhan (ROS) mengembalikan jawatan Timbalan Presiden MCA kepada Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek.

Bekas Timbalan Presiden MCA itu berkata, campur tangan ROS dalam urusan parti itu tidak sah kerana berdasarkan perlembagaan parti, sebarang keputusan yang dicapai dalam mesyuarat agung luar biasa (EGM) adalah muktamad.

Katanya, ini bermakna keputusan EGM parti pada 10 Oktober lalu tidak boleh dipersoal, dicabar atau disemak semula di mahkamah.

‘‘ Mengikut perlembagaan parti, mahkamah juga tidak boleh mempertikaikan keputusan yang dibuat dalam EGM parti apatah lagi ROS.

‘‘Saya akan menggunakan hak saya untuk mencabar keputusan itu kerana pelantikan saya sebagai timbalan presiden adalah sah selepas EGM meluluskan resolusi untuk tidak mengembalikan jawatan itu kepada Soi Lek,” katanya dalam sidang akhbar selepas menghadiri mesyuarat Jawatankuasa Pusat (CC) di Wisma MCA di sini hari ini.

2nd Boss JAIS salahkan Utusan pulak!!!

orang dah banyak kali kabo dah.. media UMNO ni memang hampeh!!!! terutamanya bapak setan Utusan dan assistannya Berita Hairan.. Yang mamat JAKIM ni tiba-tiba salahkan wartawan tu memang sengaja menempah masalahlah... mengikut pembacaan teman di blognya, memang agak lama dia bengang dengan Dr. Maza ini atas alasan wahabinya..
Wallahua'lam.

sunsnake 4.11.2009


Penolong Pengarah Jakim Sudah Panas Punggung


Penolong Pengarah JAKIM sudah panas punggung!!!

Penolong pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Zamihan Mat Zin al-Ghari(foto) mendakwa wartawan akhbar Utusan Malaysia membuat kesimpulan yang salah terhadap kenyataannya berhubung status ijazah bekas mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin.

Katanya, beliau tidak pernah mengeluarkan kenyataan yang mendakwa bahawa Dr Mohd Asri mempunyai kelayakan palsu dalam bidang syariah dari Universiti Jordan.

Jelasnya, beliau hanya memberi kesimpulan bahawa Dr Mohd Asri bukan seorang ahli hukum dan tidak layak dilantik ke jawatan mufti.

Dr Mohd Asri hari ini dilaporkan akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Zamihan berdasarkan kenyataannya yang dilaporkan dalam Utusan semalam.

"Kalau dia nak saman, samanlah Utusan, bukan saman saya," kata Zamihan ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.

"Itu bukan tafsiran saya (kelayakan palsu), bukan dipetik daripada keterangan saya, sebaliknya (tafsiran) daripada wartawan (Utusan Malaysia)," jelasnya.

Menurut Zamihan, ketika dihubungi wartawan Utusan Isnin lalu, beliau tidak ditanya mengenai ijazah Dr Mohd Asri yang dipalsukan.

'Laporan salah'

"(Wartawan) bukan tanya palsukan kelulusan tapi dia tanya saya, status sebenar ijazah Dr Asri.

"Saya kata Dr Asri cuma ada ijazah sarjana muda bahasa Arab daripada fakulti sastera Universiti Jordan, bukannya mempelajari jurusan syariah dan pengajian Islam.

"Laporan daripada (akhbar Utusan) lah yang salah kerana dia kata saya dakwa dia palsukan Ijazah," jelasnya.

Katanya lagi, Dr Mohd Asri tidak mendasari ilmu di bidang syariah dan pengajian Islam kerana bekas mufti itu hanya seorang lulusan bahasa Arab.

"Dia bukan seorang ahli hukum, maksudnya bukan seorang yang mahir tentang al-Quran, hadis tafsir atau fekah.

"Beliau hanya belajar bahasa Arab, macam mana dia dapat menggali ilmu Islam, apatah lagi untuk berinteraksi secara mendalam tentang al-Quran dan hadis.

"Kalau ada (kelulusan) syariah dan pengajian Islam barulah layak dilantik ke jawatan mufti," katanya lagi.

sumber - Bloglist Malaysia