Pages

Meh le jadi family teman di alam cyber! Jemput follow ye?

Sunday, March 28, 2010

PAS menyantuni penduduk Estet di Hulu Selangor!

Ladang Escot hilang di peta Kemajuan Selangor dahulu!

Pada pagi 27 Mac 2010, satu aktiviti yang dianjurkan oleh PAS Kawasan Hulu Selangor melalui Lajnah Perpaduan Nasional telah didakan di Ladang Escot, Hulu Bernam. Majlis yang diberikan kerjsama oleh Pusat Khidmat Masyarakat Dun Hulu Bernam ini adalah bertujuan mengadakan sesi dialog dan penerangan diantara penduduk dengan exco-exco, PKNS dan pihak yang berkaitan. Turut diadakan adalah aktiviti khidmat pemeriksaan kesihatan yang dilaksanakan dengan kerjasama Pejabat Kesihatan Hulu Selangor.

Sesi yang bermula kira-kira jam 10.00 pagi ini telah berlangsung selama lebih 2 jam dan diantara pengisiannya adalah penerangan oleh YB Xavier dan YB Saari Sungib disamping penjelasan oleh wakil PKNS.

Masalah yang dihadapi oleh penduduk disini adalah berkaitan dengan perumahan dimana Ladang tempat mereka bekerja selama puluhan tahun telah pun ditutup dan diserahkan kepada pihak lain. Nasib mereka terumbang-ambing dan menambah lagi bebanan mereka adalah boleh dikatakan setiap rumah disini ketua keluarganya mempunyai masalah kesihatan yang agak kronik. Ramai dikalangan ketua-ketua keluarga mereka menghidapai sakit jantung, kencing manis, darah tinggi yang menyebabkan kehilangan punca pendapatan.

Sebelum ini mereka ditawarkan untuk membeli rumah-rumah PKNS namun oleh kerana pendapatan yang kecil dan tidak menentu, pihak pemberi pinjaman tidak mahu menerima permohonan mereka.

YB Xavier selaku Exco bagi Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin telah memberikan penerangan yang sangat baik disamping berjanji dirinya sendiri akan memantau dan melaksanakan apa yang termampu bagi mencari penyelesaian. Beliau meminta agar penduduk kampung menubuhkan satu jawatankuasa dan akan mengadakan satu pertemuan di pejabat beliau dalam waktu terdekat.

YB Saari Sungib yang turut hadir bagi menggantikan YB Iskandar Samad turut sama berjanji akan memberikan kerjasama dalam menangani masalah penduduk miskin ini. Sebagai pengganti, beliau akan mengutarakan segala permasalahan hari ini kepada YB Iskandar yang juga selaku exco Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan.

Aktiviti berakhir kira-kira jam 12.30 petang dan diakhiri dengan sedikit sumbangan yang disampaikan oleh YB Xavier kepada penduduk-penduduk yang layak. Majlis bersurai selepas makan tengah hari.

p/s: Pada pandangan teman, permasalahan utamanya adalah kemiskinan. Walaupun petempatan ini kecil namun ianya agak hampir dengan pekan namun seolah-olah dipinggirkan dari peta kemajuan Selangor! Projek Lembah Bernam yang dijalankan betul-betul diatas tanah tempat tinggal mereka sepatutnya memberikan banyak kelebihan namun akhirnya mereka yang terpaksa mencari tempat tinggal baru!

sedikit rakaman peristiwa..

Tekun betul cik-cik misi kita buat kerja.. hehehe suka tengok!

Barisan Exco-exco dan pimpinan masyarakat serta wakil dari PKNS

Penduduk Ladang yang hadir bagi mendengar sendiri maklumat

Pengarah Lajnah Perpaduan Nasional PAS Hulu Selangor menyampaikan ucaptama

Salah seorang penduduk meluahkan permasalahan dan kemusykilan

YB Xavier menjawab dan memberi penjelasan.. serta tindakan yang akan dilakukan..
"jangan janji kosong ye YB?"

Sumbangan disampaikan buat mereka yang layak..

Misi akhir.. bergambar dengan YB Saari Sungib!

Kebaikan Akhlak bukan lagi keutamaan BN!


Seks bebas tak mengapa asal jangan tak mengaku!
Itulah prinsip politik Amerika sejak dulu.. Sememangnya mereka tidak pernah menggunakan agama sebagai asas politik dan mungkin sesetangahnya dalam hidup mereka sendiri!

Kemenangan Chua Soi Lek benar-benar telah membuktikan bahawa buruklah macam mana pun peranagi kamu, bebas lah macam mana pun seks kamu.. Asalkan kamu jangan menipu pastinya kamu akan dipilih sebagai ketua!

Adakah ini suatu fenomena yang baik?
sunsnake 28032010

Soi Lek menang presiden, Tiong Lai timbalan
Mac 28, 10 10:33am
Datuk Seri Dr Chua Soi Lek memenangi jawatan presiden MCA manakala Datuk Seri Liow Tiong Lai pula menang jawatan timbalan presiden.

Empat jawatan naib presiden dimenangi oleh Datuk Ng Yen Yen, Gan Ping Sieu, Datuk Donald Lim dan Datuk Chor Chee Heung.

Chua mendapatkan 901 undi, menewaskan Tan Sri Ong Ka Ting yang mendapat 833 undi manakala Datuk Seri Ong Tee Kiat memperolehi 578 undi.

artikel penuh

PRK Hulu Selangor (4)- Malaysiakini gagal fahami mesej rakyat disini?

Teman mendalami tulisan wartawan Malaysiakini ini namun nampaknya dia tertinggal suatu fakta yang amat penting pada malam tersebut.

Wartawan ini cuba membandingkan kehadiran rakyat ke majlis anjuran PKR pada malam tersebut dengan Majlis Juara Rakyat di Bukit Sentosa sedangkan perbezaan antara 2 aktiviti ini terlalu jauh!

Sedarkah wartawan tersebut, karnival UMNO Juara Rakyat adalah dianjurkan oleh UMNO Pusat dan yang 'dipaksa' hadir adalah dari segenap pelusuk negara? Malahan yang dari Johor pun diangkut dengan berpuluh-puluh buah bas! Sedangkan yang hadir di Stadium Kuala Kubu pada malam tersebut datang dengan kenderaan sendiri ataupun bas yang disewa sendiri?

Yang paling penting, kehadiran rakyat Hulu Selangor pada malam tersebut adalah 'pure' rakyat Hulu Selangor. Tidak ramai orang luar dan kalau ada pun hanyalah yang datang dari kawasan sekitar seperti Tanjung Malim dan Slim River.

Teman dan beberapa orang sahabat juga sangat terkejut dengan kehadiran orang ramai pada malam tersebut terutama dari Felda-felda dan kawasan-kawasan yang agak jauh!

Mungkinkah ini petanda baik buat Pakatan Rakyat?
sunsnake 28032010

Acara malam semalam menjadi pembuka tirai kepada pilihan raya kecil yang bakal diadakan bagi Hulu Selangor. Kesannya masih terlalu awal untuk diteka. Kehadiran sekitar 5,000 di ceramah tersebut jauh lebih kecil berbanding kira-kira 10,000 yang hadir di program Juara Rakyat pada 9 Januari lalu. BN juga dilihat berada dalam kedudukan lebih selesa, berbanding Pakatan. Sejak sebulan yang lalu, tiga ahli parlimen PKR berpaling tadah dan seorang lagi pula dengan rela hati dipecat daripada parti itu.

artikel penuh

PRK Hulu Selangor (3)- UMNO vs MIC?Alhamdulillah..
Seluruh ahli dan penyokong PAS dan DAP di Hulu Selangor secara umunya bersetuju sekiranya calon daripada PKR dipilih bertanding sekiranya ada PRK disini.

Namun cerita yang berlainan di kem BN apabila UMNO secara serius mahukan calon mereka bertanding! MIC secara jelas mahu meneruskan tradisi meletakkan calon mereka mewakili BN di sini namun dengan suasana dan iklim politik MIC yang sangat getir agak sukar bagi UMNO Hulu Selangor menerima hakikat mereka terpaksa berkempen untuk calon MIC

Suara-suara mahukan calon UMNO bertanding jelas kedengaran melalui pimpinan UMNO setempat seperti Ketua Bahagian UMNO Hulu Selangor baru-baru ini yang secara terang menyatakan hasrat bahawa UMNO sedia bertanding sekiranya dipilih dan sebenarnya UMNO telah melancarkan jentera pilihanraya mereka 1 bulan yang lalu lagi!

Didalam UMNO Hulu Selangor sendiri keadaan sangat bergelora apabila ada golongan yang mahukan Zainal Sakom menjadi calon UMNO manakala golongan penyokong ADUN Batang Kali Mohd Isa sememangnya tidak menggemari Zainal Sakom ini!
Sementara itu ada satu lagi golongan yang mahukan Dato' Idris yang juga ADUN Hulu Bernam bertanding!!?

Bagaimanakah agaknya kesudahan episod ini? yang penting dalam hal ini teman sokong MIC! hehehe
sunsnake 28032010

Muhyiddin: BN mampu menang jika calonnya tepat
Mac 27, 10 2:37pm
Rakyat terutamanya pengundi di kawasan Parlimen Hulu Selangor boleh membuat penilaian sendiri terhadap pencapaian parti pembangkang di Selangor dan negeri-negeri lain yang ditadbir oleh pakatan pembangkang, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin. Timbalan Perdana Menteri berkata, rakyat boleh membuat penilaian mereka berdasarkan kepada kelemahan yang berlaku di negeri-negeri tadbiran pembangkang serta siri pendedahan oleh bekas pemimpin pembangkang baru-baru ini.

berita penuh