Pages

Meh le jadi family teman di alam cyber! Jemput follow ye?

Monday, March 22, 2010

Apa lagi PEKIDA! Takkan diam main t*l*r saje?


Hah! Apa lagi?
Takkan nak diam je Sultan Selangor dihina oleh Utusan ni?
Awang Selamat ni paling tidak kurang-kurang wartawan kanan utusan nih!

Ke Sultan Selangor dengan Sultan Perak lain-lain Daulatnya?

Kalau dulu Nizar buat 'Sembah Derhaka' bukan main lagi korang??
Sampai ada cubaan nak bunuh Nizar lagi di Ipoh!

Mamat Sarip Dol si Lajin tu konon sampai tnjuk jari Fu*k kat kitaorang!

Apa lagi PEKIDA? ke upah mengamuk di Bukit Gantang belum masyukkk lagi?
Ke tengah buat quotation???

Ceh! Dasar melayu murahan!

sunsnake 22032010

Selepas diserang Utusan: Adun Selangor pertahan Sultan
Harakahdaily

SHAH ALAM, 22 Mac: Sekurang-kurangnya lima Adun Selangor akan mengadakan sidang media esok bagi mempertahankan Sultan mereka selepas diserang oleh Utusan Malaysia melalui ruangan Awang Selamat, iaitu ruangan yang ditulis oleh pemimpin editorial akhbar Umno itu.

Kelima-lima mereka memanggil satu sidang akhbar khas atas nama "ADUN-ADUN SELANGOR PERTAHANKAN SULTAN SELANGOR."

Mereka yang akan mengadakan sidang akhbar itu adalah Amirudin Shari (Batu Caves), Nik Nazmi Nik Ahmad (Seri Setia), Dr. Abdul Rani Osman (Meru) dan Dr. Ahmad Yunus (Sijangkang).

Ia akan diadakan jam 12.30 tengahari esok di Bilik Mesyuarat Tingkat 1, Annexe Bangunan SUK, Shah Alam.

Utusan Malaysia hari ini, melalui tulisan Awang Selamat, menyiarkan satu tulisan yang disifatkan sebagai mempertikaikan tindakan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Shah yang membatalkan rancangannya untuk merasmikan mesyuarat agung pertama Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) yang dijadualkan pada 27 Mac ini.

Ulasan yang dibuat oleh pimpinan editorial Utusan itu dianggap mencabar keputusan Sultan Selangor itu dan mengungkit siapakah yang membela raja-raja Melayu selama ini.

Antaranya, Utusan melaporkan:

"Awang ingin bertanya kepada semua, siapakah paling lantang dan ke hadapan mempertahankan kedaulatan institusi raja Melayu ketika dihina, jika bukan Perkasa. Di mana suara NGO bukan Melayu dan tauke-tauke kaya raya ketika Raja-Raja Melayu dicabar?"

Ekoran keputusan Sultan Selangor tidak mahu merasmikan mesyuarat itu, bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir akan menggantikannya.

MENGENANG KESYAHIDAN : HASSAN AL BANNA


Oleh: Ibnu Ismail

Tanggal 12 Februari 1949 telah meninggalkan sejarah hitam bagi gerakan Islam seluruhnya. Dunia kehilangan seorang ulama' ulung yang mempelopori gerkn mengemblikan Islam ke puncak kegemilangannya.

As Syahid Hassan Al Banna belum sempat melihat Islam didaulatkan kembali setelah kejatuhan khilafah Othmaniyyah, tetapi beliau telah menang dalam pertarungan mendapatkan syahid. Pemergian beliau bukan secara kebetulan, tetapi ia merupakan pembunuhan kejam yang terhasil daripada perancangan musuh-musuh Islam yang berselindung di belakang Raja Faroq.

Dua bulan sebelum kejadian, gerakan Islam yang diasaskan oleh As Syahid Hasan Al Banna telah diharamkan oleh kerajaan Mesir. Kesemua cawangannya di sana yang berjumlah lebih daripada 3,000 diarahkan supaya dibubarkan dan sekiranya masih beroperasi akan dikira sebagai pertubuhan haram, pelampau dan pengganas.

Bukanlah suatu yang baharu bagi pemimpin Mesir menjadi 'pak turut' kepada negara-negara Barat. Dalam mengharamkan gerakan Islam ini, kerajaan Mesir secara jelas mengikut telunjuk Amerika Syarikat, Perancis dan Britain.

As Syahid Syed Qutub yang berada di Amerika ketika pembunuhan Hasan Al Banna menceritakan bagaimana rakyat Amerika Syarikat berpesta apabila menerima berita kematian Hassan Al Banna.

TRAGEDI

Ketika kejadian, Hassan Al Banna berjalan bersendirian di jalan Ramsis, Kaherah berhampiran dengan pejabat Jam'iyatus Syubbanil Muslimin (Persatuan Pemuda Islam). Bukti perancangan mereka terbukti apabila jalan yang biasanya sibuk itu menjadi lengang. Lampu-lampu jalan dipadamkan , semua kedai dan restoran ditutup dan tidak ada kenderaan yang dibenarkan melalui jalan berkenaan kecuali sebuah teksi yang beberapa kali berulang-alik mencari 'sesuatu.'

Oleh kerana tiada kenderaan lain, Imam Al Banna menahan teksi berkenaan untuk pulang ke rumahnya. Dengan tidak disangka-sangka, sebaik sahaja teksi berkenaan berhenti di hadapan beliau, tubuh beliau terus dirobek oleh peluru-peluru yang dimuntahkan oleh senjata pemandu teksi berkenaan.

Bagi menyempurnakan lakonan sendiwara seterusnya, Imam Al Banna di bawa ke Hospital Al Qasrul Aini. Di hospital berkenaan, dengan arahan daripada Raja (Al Malik) Faroq, Imam Al Bana di tinggalkan bersendirian tanpa diberi rawatan kecemasanhinggalah beliua menghembuskan nafasnya yang terakhir. Tarikh 12 Februari, lebih 53 tahunyang lalu menjadi saksi pembunuhn kejam dan terancang pihak berkenaan ke atas

imamul-jihad, As Syahid Hasan Al Banna.

Bukti Perancangan semakin terserlah apabila pada 4/7/49 kerajaan Al Malik Faroq mengisytiharkan anugerah khas kepada konspirator utama yang merancang pembunuhan berkenaan, iaitu ketua di jabatan siasatan jenayah Kementerian Dalam Negeri, Amir Mahmud Bek Abdul Majid dan pemandu serta pemilik teksi berkenaan.

Mereka dianugerahkan elun khas di atas 'jasa dan kesungguhan berkhidmat memastikan keamanan negara.'

TEKANAN

Bergembiralah musuh-musuh Islam dengan kejayaan mereka membunuh pengasas gerakan

Islam pertama di dunia selepas kejatuhan khilafah Othmaniyyah. Dengan kejayaan mereka membunuh Imam Al Banna, maka bertambahlah tekanan demi tekanan ke atas pengikut-pengikut serta anak-anak murid Imam Al Banna. Mereka mencari anggota Ikhwanul Muslimun dari rumah ke rumah serta memenjarakan mereka.

Rumah As Syahid Imam Al Banna tidak terkeculi daripada pemeriksaan. Bahkan mereka mengadakan kawalan khas di sekeliling rumah berkenaan selama dua tahun. Sesiapapun tidak dibenarkan menghubungi keluarga Imam Al Banna. Sesiapa yang cuba menghubungi keluarga berkenaan akan ditangkap dan dipenjarakan.

Talian telefon di rumah berkenan dipotong. Tidak cukup dengan itu, mereka akhirnya mengelurkan arahan supaya rumah berkenaan dirobohkan dengan alasan ianya sudah usang dan dibimbangi akan membahayakan orang ramai, sedangkan rumah berkenan masih dalam keadaan elok.

Kebimbangan mereka ke atas dakwah Ikhwan ternyata sekali apabila jenazah As Syahid tidak dibenarkan diiringi oleh sesipapun di kalangan lelaki. Jenazah beliau diiringi oleh para malaikat dan kaum ibu ke kubur. Lelaki yng mengiringi beliau hanyalah bapanya, Imam Abdul Rahman Al Banna dan Syeikh Makram Abid.

Teknan ke atas anggota-anggota Ikhwan berterusan walaupun Al Malik Faroq sudah tidak berkuasa lagi di bumi Mesir. Tahun-tahun 1954, 1065 dan 1981 telah merakamkan seribu satu macam kengerian di atas penyiksaan yang dikenakan ke atas anggota Ikhwan.

Ramai ulama' dibunuh ditali gantung. Tidak kurang juga yang disiksa dengan pelbagai jenis penyiksaan di dalam penjara yang tidak diketahui di mana letaknya.

MENGAPA DIBUNUH?

Rami berpendapat, Imam Al Banna tidak akan dibunuh jika beliau tidak menyertai jihad menentang Israel pada 1948. Mana mungkin imamul-jihad ini berdiam diri melihat Yahudi meratah-ratah daging saudaranya di bumi Isra'. Sebab itulah beliau menyandang senjata dan mengerahkan umat Islam supaya berjihad, menyahut seruan Allah di dalam Al Quran.

Maka 'jihad'lah yaang menjadi punca kemarahan musuh-musuh Islam. Sebelum itu mereka tidak begitu gentar terhadap dakwah Imam Al Banna.

Dakwah yang dilakukan oleh beliau di Mesir adalah dakwah yang penuh dengan hikmah; mengajak manusia kembali kepada Allah, melaksanakan perintah Allah dan meninggalkan larangannya. Hasan Al Banna tidak pernah mengkafirkan sesiapa sesuka hati. Tidak pernah mengarahkan sesiapa melakukan pembunuhan
ke atas pemimpin-pemimpin tertentu dan tidak pernah merancang untuk menggulingkan kerajaan secara kekerasan.

Dakwah sebegini lazimnya tidak mengundang sebarang tindakan negatif pihak musuh. Tetapi sebaik sahaja melihat kejayaan beliau mengajak umat Islam Mesir menyerti peperangan terhadap penjajah Israel di bumi Palestin, maka musuh-musuh Islam merasa gerun.

Mereka bimbang, orang yang mampu mempengaruhi orang ramai ini akan menumbangkan kuasa mereka suatu hari kelak. Peritiwa ini seakan-akan sama dengan peristiwa Singapura diserang todak. Budak yang berjaya menyelamatkan Singapura daripada diserang todak itu akhirnya dibunuh kerana dibimbangi
kepintarannya itu akan menyebabkan kuasa raja tumbang suatu hari kelak.

JASA 1948

Betapa besarnya jasa Imam Al Banna dalam menggerakkan umat Islam berjihad menentang Yahudi! Dalam keadaan umat Islam terlena dibuai mimpi-mimpi indah, beliau menyedarkan mereka supaya bangkit dan menghalau penjajah di Baitul Maqdis.

Mereka bangkit dan berada di barisan hadapan daripda pasukan tentera Mesir ketika itu. Dengan semangat jihad yang kental yang ditanam oleh Imam Al Banna mereka melangkah gagah dan hampir setiap pertempuran menyaksikan kemenangan berpihak kepada mereka.

Ketika mereka sudah berada dipinggir Tel Aviv, kerajaan Mesir memanggil
pulang. Dan apabila pulang, mereka dapati pemimpin mereka, Imam Al Banna
telah dibunuh dengan kejam.

Bahkan mereka yang pulang itu pula ditangkap dan dipenjarakan. Kepulangan mereka bukan disambut dengan bunga manggar mahupun anugerah pahlawan. Bahkan mereka disambut dengan penjara dan tali gantung.

Bermula tanggal berkenaan, Yahudi kembali berkuasa ke atas seluruh Palestin sehinggalah ke hari ini. Mereka kembali melakukan kekejaman ke atas umat Islam tanpa mengira lelaki mahupun wanita, dewasa mahupun kanak-kanak, muda mahupun tua.

Dr Ahmad Al-Malat, Pengerusi Persatuan Perubatan Islam Kaherah yang merupakan salah seorang anak murid Imam Al Banna berkata, "Kalaulah tidak kerana pengkhiantan yang dilakukn ke atas Imam al Banna nescaya tinta sejarah (Paletin) telah berubah (insya Allah)."

Dr Al-Malat adalah salah seorang doktor bedah yang ditugaskan oleh Imam Al Banna untuk menyertai peperangan menentang Yahudi di Paletin. Beliau memberikan khidmat kepakarannya kepada mujahidin yang tercedera.

Bersempena ulang tahun pemergian Imam Al Banna, Dr Al-Malat yang sudah lanjut usianya berpesan kepada pemuda-pemuda gerakan Islam yang sedang ditekan di seluruh dunia, "Kita mahu pemuda-pemuda yang berkata kepada dunia, 'Cukuplah....'. Kita mahu pemuda-pemuda yang sentiasa bersedia untuk berhadapan dengan musuh... Sesungguhnya pertembungn di antara hak dan batil berterusan tanpa henti. Dan kita adalah tentera di pihak yang hak. Untuk itu kita perlu menggantikan panglima ini (Imam Al Banna) yang telah menjual dunia dan membeli keredhaan Allah..."

MENCARI AL BANNA KEDUA

Kini, ketika dunia sedang menyaksikan penindasan berterusn ke atas umat dan gerakan Islam, kita mengharapkan Allah melahirkan seorang lagi pemimpin Islam seperti Hassan Al Banna.

Tidak adakah seorang dikalangan umat Islam kini yang mampu mengembalikan maruah Islam setelah dirobek-robekkan oleh Amerika, Britain, Israel, Perancis dan sekutu mereka di Palestin, Afghanistan, Iraq, Mindanao, Checnya, Kashmir dan lain-lain.

Sudah tibakah masa yang dijanjikan Allah, apabila umat terdahulu diuji dan dicuba lantas berkatalah rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya:

"Bilakah akan datangnya pertolongan Allah?"

Allah menjawab: "Ketahuilah, pertolongan Allah semakin hampir”

UMNO N9 paling ikhlas perjuang Melayu!Apa lagi!!
Mana Perkasa??
Mana Prowaris?
Mana Pemuda UMNO?
Mana KJ? opsss!! Negeri dia sendiri..
Mana Muhyiddin?
Mana Pak Lah?
Mana Mahathir?
Mana Ahmad Maslan?
Mana?? Mana?? Mana??

Melayu sedang dihina dan dikhianati di Negeri Sembilan nih!!
Mana Isa Samad?? YB baru?
Mana?? mana??
sunsnake 22032010

ROBOH GERAI MELAYU , KENAPA TAK MELALAK SEPERTI DI PULAU PINANG ? – harakah daily

Tulisan :ANAK LABU

Utusan Malaysia dengan megahnya di muka depan menunjukkan gerai orang Melayu dirobohkan sedikit masa lalu di P.Pinang.

Nah, sekarang ini di Taman Gadong Jaya, Labu, Negeri Sembilan notis merobohkan gerai telah dibuat oleh Majlis Perbandaran Nilai.

Menariknya notis dikeluarkan sehari sebelum berlansungnya program JUARA RAKYAT bersebelahan dengan kawasan gerai tersebut pada 6 Mac 2010.

Di Negeri Sembilan, Kerajaan, MBnya orang Melayu , semua gerai ( 15 orang lebih kurang ) semuanya Orang Melayu dan majoriti di Labu ni orang Melayu. Tak kan berdiam diri sahaja.

Kalau di P.Pinang, Utusan Malaysia mengaung, "Pahlawan Melayu" rasa terhina, NGO atau Dewan Melayu melalak tentang ketidakperihatin Ketua Menteri Cina, apakah di N. Sembilan, nada yang sama tidak diutarakan?

Pelik dan Ajaibnya, notis berbunyi ....kacau ganggu iaitu meletakkan dan menjalankan perniagaan di atas jalan masuk ke balai raya Taman Gadong Jaya. ( Tempat berlangsung Program Juara Rakyat.)

Sedihnya, hampir 5 hingga 6 tahun mereka berniaga di situ, hanya kerana kononnya Program JUARA RAKYAT yang dirasmikan oleh Menteri Dalam Negeri ( itupun tak jadi datang..), mata pencarian mereka direntap sedemikian rupa... JUara Rakyat apakah ini?

Lebih menyedihkan, Ketua Pemuda UMNO Negeri adalah anak watan Labu sendiri.

Kita cabar beliau untuk mempertahankan Gerai2 Melayu ini dan mempertahankan penjaja melayu di Taman Gadong ini daripada tindakan MPN.Adun Labu tak payah nak cakap.

Beliau lebih arif dan mungkin terlalu sibuk untuk mengambil tahun hal-hal kecil sebegini agaknya?

Mengapa ye jadi begini?


Kadang-kadang teman hairan..
Dengan diri teman nie..

Kadang-kadang... rasa sangat bersemangat untuk beribadat..
Solatnya diawal waktu..
Al-Qurannya di hujung-hujung bibir..
Ke masjidnya setiap kali berpeluang..

Tapi.. yang selalunya..

Solat dilengah-lengahkan..
AL-Quran ditangguh-tangguhkan membacanya..
Ke Masjid hampir tiada!!

Mengapa ye?

Adakah ada makanan syubhat yang termasuk di perut?
Atau amalan yang syubhat dibuat?
Atau iman memang sebegitu?

Ya Allah... bantulah hamba-Mu ini...
Ya Allah... ampunkanlah dosaku ini..
Ya Allah... berilah hamba-Mu ini peluang...
untuk benar-benar kembali ke jalan-Mu..
sunsnake 22032010

Keindahan Islam bakal Terlihat Di Selangor!


Alhamdulillah..
Disinilah sebenarnya beza antara PAS dan UMNO dapat dilihat dengan jelas!
Disinilah yang menyebabkan mengapa UMNO sangat-sangat memusuhi PAS..
Dan inilah antara punca mengapa UMNO gagal memahami mengapa PAS tidak mahu langsung berpadu dengannya..

Moga ianya akan berterusan selama-lamanya!

Kemuliaan hanyalah bersama Islam.. Tanpa Islam.. akan hinalah segala-galanya!
sunsnake 22032010

Bersatu membentuk masyarakat bertaqwa

Jumaat lepas saya sempat mengikuti satu program ibadah yang diaturkan oleh Pejabat EXCO Agama Selangor buat kakitangan Islam di salah sebuah PBT di Selangor. Para pegawai PBT berkenaan berhimpun dari Maghrib untuk solat berjemaah bersama EXCO Agama Dato’ Dr Hasan Mohd Ali. Kemudiannya mereka mengikuti tazkirah ringkas oleh Dr Hasan dan disambung dengan kuliah maghrib oleh pensyarah jemputan Ustaz Othman Ibrahim.

Selepas Isyak mereka bersurain dan berhimpun semula jam 4.00pagi keesokkan hari di sebuah masjid berhampiran untuk mengikuti program Qiyamullail yang dipimpin oleh Ustaz Othman Ibrahim. Pimpinan dan pegawai PBT berkenaan hadir dari jam 4.00pagi itu ditemani Dr Hasan.

Saya lihat ramai yang teresak-esak sebak dan hiba mengikuti program pimpinan Ustaz Othman itu. Kemudian selepas solat Subuh Dr Hasan telah memberikan kuliah subuh dan majlis berakhir sekitar jam 7.00 pagi.

Apa yang mahu saya tonjolkan disini adalah kelainan yang dirasai oleh kakitangan PBT itu. Sebelum ini tidak pernah pun mereka terfikir akan ada pimpinan kerajaan negeri yang akan turun memimpin program ibadah bersama mereka sehari suntuk.

Salah seorang pegawai kanan PBT itu menyatakan pada saya inilah kali pertama beliau menghadiri program seumpama ini dan beliau akan berpencen tahun ini. Pada beliau program ini sungguh berkesan dan beliau gembira berpeluang mengikutinya.

Saya difahamkan program ini akan diaturkan disemua PBT secara bergilir-gilir, matlamatnya untuk melatih kakitangan PBT agar berjinak dengan amalan yang baik mudah-mudahan mereka terbentuk menjadi kakitangan kerajaan yang bertaqwa.

Inilah peranan yang perlu dimainkan oleh semua pihak khasnya pimpinan dan ahli PAS di Selangor agar program-program keagamaan dapat diserapkan kepada semua dengan harapan akan melahirkan rakyat yang bertaqwa dan bersih di Selangor ini. Tanggungjawab ini bukan terletak pada mana-mana satu EXCO tetapi pada kita semua yang sedia ditarbiyah untuk memanjangkan kerja-kerja Islam ini.

Selangor bawah Pakatan Rakyat akan kekal stabil kiranya rakyatnya berdisiplin dan bertaqwa. Kalau umat Islam di Selangor ini cemburu pada agamanya, maka Islam akan terpelihara. Jika Islam terpelihara seluruh negeri termasuklah rakyat bukan Islam akan turut merasa selamat. Yang payahnya jika umat Islam hanyut dan lalai, ketika itu semua orang, Islam dan bukan Islam akan terdedah kepada ketidak-stabilan, kacau-bilau dan porak-peranda.

Ayuh jalankan tugas kita, kurangkan bercakap lebihkan bekerja.

sumber - Roslan SMS

Khas buat Liverpool fans!

Manchester United 2 - 1 Liverpool
Manchester United came from behind to clamber back to the Premier League summit with a 2-1 victory to trample on Liverpool's top-four hopes.

Park Ji-sung headed home the winner after an hour, securing the spoils after Wayne Rooney's 33rd goal of the season had controversially levelled Fernando Torres' fifth-minute opener.

Although victory was not achieved without a nervy ending, during which Torres spurned a glorious chance to equalise, the result kept United's noses in front of Arsenal and Chelsea.

For Liverpool though, fight was not enough.

When they scored four times in the corresponding fixture last season, it appeared to open the door to that championship Holy Grail.

full news