Pages

Meh le jadi family teman di alam cyber! Jemput follow ye?

Sunday, December 27, 2009

Berkompang di Kampung Balun!

Sekadar gambor hiasan, teman takde kamera nak 'snap' gambo hari tu..

Alhamdulillah..
Misi teman nak balik kampung Balun tercapai jua..
Alhamdulillah jugak sebab tak kena pukul dek orang kampung Balun!
hehehe maklumlah.. dah lama tak balik.. kot-kot orang kampung dah lupa wajah budak balun yang sekor nih!


Kenduri Kahwin saudara teman pun berlangsung dengan jayanya. Ramai gak yang hadir!
Geng-geng lama teman pun ramai yang berjaya ditemui. Dah pelbagai bentuk dan rupa tu!
Ada yang dah 'tembun' macam teman, ada yang makin kurus malahan ada yang maintain..


Alhamdulillah sekali lagi sebab paluan rebana kami tak lari 'tune'. Masih bersemangat dan menyengat! Setiap kali memukul rebana ni teman pasti teringat dengan arwah atuk. Boleh kata semua yang pandai ber'kompang' di kampung Balun ni bekas anak murid atuk teman. Dan teman betul-betul berbangga dengan mereka semua! Tak kira la berapa lama dah tak memukul rebana namun apabila berkumpul InsyaAllah pasti tidak menghampakan.


Dimulakan dengan lagu '9 hari' bagi memulakan perarakan pengantin perempuan, pengantin lelaki dari kejauhan diarak pula oleh pasukan kompang dari Slim River yang juga bekas-bekas anak murid arwah atuk! Akhirnya kami bertemu di simpang rumah pengantin dan disitu salah sebuah pasukan akan berhenti dan mengikut paluan rebana yang satu lagi. Selaku 'otai' kami berjaya mengelak daripada terikut permainan mereka.. heheheh meriah beb!


Dek kerana dah lama tak memukul, sakit-sakit jugak tangan teman dibuatnya.!


Sempat teman berbual dengan 2-3 orang sahabat kampung bertanyakan isu-isu AJK masjid yang heboh satu Malaya ni. Memang seperti dijangka laa.. UMNO ni masjid pun diaorang sosah! Tak puas hati sebab AJK yang dilantik kebanyakkan pro-PAS punca si Khusairi tu sanggup 'derhaka' terhadap Sultan Perak! Pada teman derhaka pada Sultan tak mengapa lagi tetapi jangan sekali-kali derhaka pada Allah SWT dan RasulNya!


InsyaAllah, teman akan kembali ke kampung Balun dimasa akan datang..


sunsnake 27.12.2009

"Sayang'nya UMNO Selangor pada PAS!


Sekonyong-konyongnya teman terpaku depan TV kat klinik tadi..

Sekumpulan manusia melayu yang mendakwa diri mereka ahli,penyokong dan pengundi PAS berdemonstrasi dihadapan pejabat PAS Selangor.

Teman puji mereka diatas demonstrasi tersebut kerana teman menyokong demonstrasi sebagai salah satu cara menunjukkan ketidakpuasan hati dan sesuai dengan amalan demokrasi di negara ini dan buat kesekian kalinya demonstrasi ini 'bebas FRU'.

Yang menghairankan teman adalah isu yang mereka bawa untuk demo tersebut. Mereka tak puas hati apabila PAS bersekongkol dengan DAP? Ahli PAS? aikk?? Kenapa sekarang? Kenapa tidak masa Barisan Alternatif wujud dizaman reformasi dahulu? hehehehe

Sekali imbas wajah-wajah manusia melayu yang hadir di demo tersebut, ikut pengamatan teman memang takde 'muka' PAS pun! Malahan ada seorang hamba Allah yang berambut panjang dibarisan hadapan kumpulan tersebut sebiji seiras wajah ahli 'kurang ajar' yang hadir dalam dialog dengan MB Selangor berkenaan isu Kuil & Kepala Lembu tempoh hari!

Dan keyakinan teman bahawa UMNO Selangor memainkan peranan dalan isu ini amat tinggi! Setinggi Gunung Kalimanjaro di Tanzania! Hmmm.. amat menarik apabila UMNO berdemo tidak bersetuju PAS berada dalam Pakatan Rakyat kerana DAP turut menjadi ahli. "Sayang" jugak UMNO kat PAS! Kalau benar itu "sayang"..

Tapi kesian, PAS langsung tak kisah UMNO dah 52 tahun berpeluk dengan MCA dan MIC! Lantak la ke dema!

Kesian UMNO Selangor.. sejak bila UMNO 'sayang' kat PAS???

sunsnake 27.12.2009