Pages

Meh le jadi family teman di alam cyber! Jemput follow ye?

Thursday, February 18, 2010

Lain kali, biarkan sahaja mereke bersetubuh haram..Sial punya SIS.. (Sister In Syaitan).
Kamu tahu tak hukuman rotan yang Malaysia buat ni pun tak ikut Al-Quran?
Itupun kamu dah bantah?
Kalau buat betul ikut Al-Quran tak tau la kamu nak bantah macam mana pulak!
Wajib buang nama Islam kat nama kamu tu..
Sama gak macam nama JAKIM tu..
Jabatan Kekeliruan Islam Malaysia....

sunsnake 18022010

Seks haram: Hentikan 'wabak' merotan
Feb 18, 10 11:55am
Tindakan Jabatan Penjara merotan tiga perempuan Islam atas kesalahan mengadakan persetubuhan haram dianggap satu diskriminasi terhadap wanita.

Sisters in Islam (SIS) mendakwa tindakan merotan itu mencabuli hak sama rata dan tiada diskriminasi yang dijamin oleh perlembagaan kerana wanita tidak boleh disebat menurut Seksyen 289, Akta Kanun Jenayah.

Dalam kenyataan akhbarnya hari ini, Pengarah Eksekutif SIS Hamidah Marican (kiri) berkata memandangkan beberapa isu syariah berhubung perlaksanaan hukuman seperti kes Kartika Sari Dewi Shukarnor yang masih belum selesai, tindakan kerajaan itu dipertikaikan.

“Dengan melaksanakan hukuman itu, secara tidak langsung, ia menggambarkan kerajaan cuba menyembunyikan layanan tidak adil dan memalukan ini daripada pengetahuan umum, katanya

Semalam, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein mengumumkan tiga pesalah wanita itu bersama empat lagi pesalah lelaki dihukum sebat mengikut Seksyen 23(2) Akta Kesalahan Jenayah Syariah Wilayah Persekutuan 1997 (Persetubuhan Haram).

Hukuman berkenaan dijatuhkan oleh Mahkamah Tinggi Syariah Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur antara Disember 2009 hingga Januari tahun ini..

SIS menggesa Menteri Pembangunan Wanita, Keluaraga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil (kanan) untuk segera bertindak bagi mengatasi masalah yang timbul akibat hukuman merotan itu dan juga kes Kartika.

Kerajaan juga, menurut beliau perlu mengkaji semula sebatan sebagai satu bentuk hukuman kerana ia mencabuli prinsip hak asasi manusia antarabangsa yang menganggap merotan sebagai hukuman yang kejam, tidak berperikemanusiaan dan memalukan.

'Rotan tidak efektif'

“Kajian juga menunjukkan merotan bukan hukuman yang efektif bagi menjamin kesalahan jenayah seksual atau keganasan tidak akan berulang,” katanya.

Turut membidas tindakan merotan oleh kerajaan ialah Persatuan Badan Bertindak Wanita (Awam).

Dalam kenyataan akhbarnya, Awam menuntut Menteri Dalam Negeri menjelaskan mengapa hukuman dijalankan secara rahsia.

Presidennya, Sofia Lim Siu Ching berkata hukuman itu dijalankan dengan niat jahat dan bertentangan dengan kepentingan awam yang mendapat perhatian seluruh dunia.

"Menteri Dalam Negeri perlu menjelaskan mengapa hukuman dijalankan tergesa-gesa sedangkan beberapa persoalan berhubung kes Kartika masih belum selesai," katanya.

Tamatkan 'wabak' merotan

Kumpulan hak

asasi manusia antarabangsa, Amnesty International (AI) juga mahukan Malaysia menamatkan segera apa yang dilabelkan mereka sebagai 'wabak merotan'.

AI juga mendakwa pihak berkuasa di negara ini telah merotan ribuan lelaki selain kes berprofail tinggi tiga wanita berkenaan.

Kumpulan yang berpangkalan di London itu berkata lebih 35,000 orang, kebanyakan mereka bukan rakyat Malaysia - dirotan atas kesalahan imigresen sejak 2002.

Menurut timbalan pengarah Asia-Pasifik AI, Donna Guest "ribuan kes berkenaan merujuk kepada wabak merotan yang mula berleluasa di Malaysia."

"Kerajaan Malaysia perlu menghapuskan hukuman merotan yang memang kejam dan zalim tanpa mengira apa jua kesalahan mereka," Katanya dalam satu kenyataan akhbar hari ini.

Hukuman kuno

Majlis Peguam dengan keanggotan 13,500 ahli juga membidas tindakan merotan tiga wanita berkenaan.

Menurut badan perundangan itu, ahli-ahlinya telah meluluskan satu resolusi tiga tahun yang menolak sebatan sebagai satu bentuk hukuman kerana beranggapan ia hukuman kuno dan tidak selaras dengan konsep masyarakat penyayang.

Pendapat kami selaras dengan norma-norma hak asasi antarabangsa yang membantah hukuman merotan dan juga hukuman membabitkan bentuk jasmani yang dianggap kejam, tidak berperikemanusiaan serta memalukan.," kata pengerusinya, Ragunath Kesavan (kanan).

Tambahnya lagi, hukuman merotan ke atas wanita adalah juga bertentangan dengan Seksyen 289, Akta Kanun Jenayah.

"Adalah memeranjatkan, kerajaan hanya mengumumkan perkara itu (merotan tiga wanita berkenaan) setelah hukuman sudah dilaksanakan," katanya juga dalam satu kenyataan akhbar hari ini.

sumber - malaysiakini

Adnan Pahang, Isa Sabu Perlis, Ghani Johor Pengkhianat Islam!!!


Allahuakbar! Allahuakbar! Allahuakbar!
Lagi sekali! kali ni bukan PR yang buat gerakan check mate!
Tapi negeri-negeri UMNO beb!
Bukan buat check mate kat PR.. tapi checkmate kat UMNO sendiri!! (boleh ke?)

Terbuktilah..
Doa orang yang teraniaya dimakbulkan Allah SWT..
Persoalannya cuma cepat atau lambat atau ditangguhkan..
Walaupun yang berdoa itu bukan Islam yakni kafir..

Errr.. makbul kot doa Lim Guan Eng yang teraniaya?

Busuk betul mulut Pak Lah dan Muhyiddin..
Pak Lah tido lama sangat sampai tak nampak negeri UMNO yang lain..

Yang Muhyiddin daging banyak sangat kat muka..
Sampai negeri sendiri pun tak berarak rupanya..
Makin lebam la muka mamat sembab nie...

sunsnake 18022010

Maulidur Rasul: Tiada perarakan di Johor, Pahang, Perlis
Salhan K Ahmad
Feb 18, 10
5:14pm
Johor, Pahang dan Perlis tidak akan mengadakan perarakan sempena sambutan Maulidur Rasul tahun ini, umumnya kerana ia tidak dituntut oleh Islam.

Di Pahang, negeri itu hanya akan mengadakan satu ceramah di auditorium RTM Kuantan, tanpa perarakan besar seperti yang diadakan beberapa tahun lalu, kata pengarah Jabatan Agama Islam Pahang, Datuk Abdul Manan Abdul Rahman.

"Kita tidak buat perarakan, tapi sambutan dalam bentuk ceramah sahaja. Seingat saya kita cuma pernah adakan perarakan sekali saja pada tahun 2008, yang lain lebih banyak kita adakan ceramah," kata Abdul Manan ketika dihubungi.

Jelasnya, keputusan untuk tidak mengadakan perarakan Maulidur Rasul tahun ini diambil setelah mengambil kira keselesaan orang ramai yang akan hadir dan tidak melibatkan hukum ke atas penganjuran perarakan.

berita penuh

Lagi 'Kangkong' berkata-kata..
Nak kata bodoh.. Pensyarah..
Nak kata pandai.. lagak dan cakap macam bodoh!
Yang pasti memang bodoh mangkuk ni..

Mana-mana pertubuhan Islam pun..
Memang jawatan Mursyidul Am tidak dipertandingkan..
Maksudnya pun penasihat..
Takkan penasihat pun nak kena bertanding?

Woi kangkung!
Sila fahami dulu perbezaan antara Presiden PAS dan Mursyidul Am PAS..
Mengapa jawatan Presiden PAS melalui pertandingan..
Mengapa Jawatan Mursyidul Am PAS melalui lantikan..

hmmm... kot ye pun dapat jawatan profesor melalui UMNO..
jangan la tunjuk sangat brooooo!!
sunsnake 18022010

Nik Aziz amal demokrasi terpilih

KUALA LUMPUR 17 Feb. - Gesaan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat supaya Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim melepaskan jawatan membuktikan beliau mengamalkan demokrasi terpilih dan seorang yang tidak konsisten.

Pensyarah Kolej Undang-Undang, Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa, Universiti Utara Malaysia (UUM), Md. Shukri Shuib berkata, kenyataan Nik Aziz itu mengelirukan serta bercanggah dengan pendiriannya sebelum ini.

Beliau mengingatkan yang Menteri Besar Kelantan itu pernah menyokong amalan melompat parti apabila tindakan itu dilihat menguntungkan Pas dan pakatan pembangkang.

"Nik Aziz mengamalkan demokrasi terpilih kerana apa sahaja yang dilihat menguntungkan Pas serta pembangkang 'dihalalkan' dan sudah tentu perkara ini (percanggahan) menjejaskan imej Islam yang dibawa Pas.

"Justeru, saya mencabar kepimpinan Pas supaya meminda perlembagaan parti agar jawatan Mursyidul Am dapat dipertandingkan seterusnya menentukan sokongan ahli terhadap Nik Aziz," katanya kepada Utusan Malaysia hari ini.

Md. Shukri mengulas kenyataan Nik Aziz yang meminta Zahrain supaya mengosongkan jawatannya ekoran keputusannya meninggalkan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Jumaat lalu.

Menurut Nik Aziz, tindakan Zahrain untuk keluar parti merupakan satu pengkhianatan ke atas amanah yang diberikan oleh rakyat di kawasan Parlimen Bayan Baru.

Menteri Besar Kelantan itu sebelum ini pernah menegaskan amalan lompat parti menepati peruntukan undang-undang serta sejajar dengan tuntutan masa dan keadaan.

Kenyataan itu dibuat Nik Aziz ketika mengulas pengumuman Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mahu mengambil alih kerajaan melalui kaedah lompat parti oleh Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) dua tahun lalu.

Md. Shukri menambah, kenyataan bercanggah oleh Nik Aziz itu membahayakan negara kerana beliau berupaya mengheret para penyokongnya ke arah sistem anarki berikutan prinsip politik yang tidak jelas.

"Sudah tentu dia (Nik Aziz) bukan tok guru agama, tetapi lebih kepada 'tok guru siasah' yang pandai mengambil segala kesempatan," jelasnya.

Timbalan Dekan, Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan, Universiti Sains Malaysia (USM), Dr. Sivamurugan Pandian pula berkata, percanggahan prinsip Nik Aziz itu menunjukkan beliau sedia berkompromi dengan prinsip peribadi dan Pas bagi menjayakan sesuatu agenda.

Katanya, kenyataan pemimpin itu juga menghairankan kerana sebagai pemimpin parti politik berpengaruh, Nik Aziz sepatutnya mempunyai prinsip yang jelas serta konsisten dalam setiap isu.

"Sudah pasti ia mengejutkan kerana dengan latar belakang dan imej parti (Pas), Nik Aziz sepatutnya tidak berdolak-dalik dalam membincangkan isu tersebut," jelasnya.

Aku ada Tanggungjawab pada UMNO!!


Konspirasi 2 : Hakim Zabidin Enggan Tarik Diri

Hakim Zabidin Mohd Diah mengesahkan beliau tidak akan menarik diri dari mendengar penghakiman konspirasi 2 terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim atas alasan tidak mahu lari dari tanggungjawab yang diamanahkan terhadapnya.

Zabidin sebelum ini diminta mengundurkan diri dari menghakimi perbicaraan itu apabila beliau enggan mengambil sebarang tindakan terhadap laporan akhbar Utusan memfitnah dan mengaibkan Anwar.

Sementara itu, Anwar memfailkan permohonan penangguhan sementara di Mahkamah Rayuan bagi menangguhkan perbicaraan konspirasi 2 terhadapnya di Mahkamah Tinggi.

Pengesahan afidavit dilakukan di kaunter pendaftar Mahkamah Tinggi sebentar tadi.

Semalam Mahkamah Rayuan menolak permohonan lisan peguam Karpal Singh tanpa afidavit.

Chaitt!!! Buat suspen je clip video nih!

heh heh heh
Jangan mare aaa....

Rakyat Malaysia! Jangan Lupa Hadir!sumber - Dewan Pemuda PAS Kawasan Hulu Selangor

Sah! Zambry Pejuang 'melayu' tulen!


Haaaa..!!
Inilah buktinya betapa Nizar ni sebenarnya boneka DAP!
Habis tanah melayu diserahnya ke cina!
Habis tanah dibaginya ke cina untuk buat sekolah!
Untuk buat kebun sayur cina!
Untuk buat rumah orang miskin cina..

ehhh??? Apa masalahnya plak??

Ni yang Mamak Zambry (bukan melayu ye?) ni..
Baru 48 Jam disah dek Mahkamah jadi MB Mahkamah Perak dah tunjuk kerek!!

Siap ada kerjasama dengan Gamuda lagi nih!!

hmm.. kang kalau komen lebih-lebih kata derhaka kat Sultan pulak isu Gamuda nehh!!
Derhaka kat Allah tarahal punya!!!
Derhaka kat Sultan jangan buat mainnnnn!!!
ini ayat totok UMNO lahhh!!
sunsnake 18022010

Selepas 48 jam sah MB, 15 hektar kebun musnah
Bashir Ishak

IPOH, 17 Feb: Lajnah Pekerja Dan Peneroka Bandar PAS Pusat membantah keras tindakan kerajaan Perak melalui Pejabat Tanah Larut Matang dan Selama yang merobohkan kawasan ladang yang telah diusahakan selama 12 tahun di Air Kuning, Perak.

Kawasan tersebut yang terletak berhampiran Taiping berada dalam Dewan Undangan Negeri Changkat Jering dalam Parlimen Bukit Gantang.

Insiden ini berlaku kira-kira 48 jam selepas Dr Zamry Abd Kadir diisytiharkan sebagai Menteri Besar Perak yang sah baru-baru ini.

Kawasan seluas kia-kira 15 hektar itu telah dibangunkan bersama oleh sekumpulan 10 orang pengusaha dengan tanaman sayur-sayuran, ternakan lembu dan kambing, ternakan ikan dalam kolam serta pokon buah-buahan.

"Kami membangunkan tanah tersebut yan tidak didiami bagi memenuhi hasrat kerajaan yang mahu memajukan sektor pertanian dan penternakan," kata Mohd Salleh Ariffin, jurucakap kumpulan peneroka tersebut.

Pasukan perobohan tersebut dari Pejabat Tanah Larut Matang dan Selama, dibantu Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU), polis dari Taiping, JKR Taiping dan jentera dari syarikat Gamuda mengambil masa kira-kira tiga jam untuk memusnahkan segala yang telah diusahakan selama 12 tahun.

"Mereka datang seolah-olah hendak menangkap penjenayah besar. Kami telah membuat permohonan untuk mendapat hak milik tanah termasuk menghantar surat ke Jabatan Perdana Menteri tetapi tidak mendapat respon sehingga kini.

"Mereka memusnahkan semuanya yang kami usahakan termasuk menebang pokok buah-buahan. Adakah ini slogan "Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan"?," kata Mohd Salleh yang turut ditangkap dan digari kerana didakwa cuba menghalang kerja-kerja perobohan tersebut.

Kerugian dianggarkan sekitar RM500,000.00.

Mengulas kejadian ini, Pengerusi Lajnah Pekerja Dan Peneroka Bandar PAS Pusat, Mohd Anuar Tahir melahirkan rasa dukacita, kesal dan menyampah dengan apa yang telah dilakukan oleh kerajaan Dr Zamry ke atas rakyatnya sendiri di Perak.

Katanya, tindakan meroboh dengan jentolak dengan bantuan pasukan polis dan FRU ini seolah-olah menyerupai tindakan yang diambil oleh rejim Zionis Israel ke atas penduduk Palestine.

"Sepatutnya pihak kerajaan perlu menggunakan kaedah perundingan untuk mendengar permasalahan rakyat dahulu. Saya juga nak ulangi apakah ini dia slogan "Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan"?

"Kita membantah keras tindakan ini dan menuntut kerajaan Dr Zamry memohon maaf dengan pihak yang terbabit dan membayar ganti rugi kepada mereka.

"Kita juga menuntut kerajaan Perak tidak memandang remeh perkara ini dan tidak menjadikan ini sebagai tindakan balas dendam atau sebagainya kerana baru-baru ini mereka juga telah mengeluarkan hak milik kepada pekebun limau bali di Tambun sedangkan di sebaliknya pula ada segolongan lagi rakyat yang telah dizalimi," ujarnya.

Jaga-jaga Bala dah nak mai! Dah dekatttt dah nih!

Oppss.. sorry.. ni minyak senyonyong! Syirik wehh!

Inilah antara yang akan berlaku nanti bila harga minyak petrol naik!


Haaa.. ini ok? tukar terus pemerintah Malaysia!

Tak pun buat macam pakcik ni! Putus asa terus nak isi minyak!


Haaa.. Ni diaa...
Berita yang ditunggu-tunggu Kerajaan UMNO Malaysia..
Inilah berita yang diidam-idamkan..

Dulu dalam Debat Anwar-Menteri Air liur meleleh..
Dah Kalah 3-0 dah menteri tuu..

La ni nak debat cemane lak nih!!

Haaaa.. tu dia..
'Alasan' dah mai dah...
dok tunggu negara-negara Jiran 'up' harga je nih!
Sok tetiba je "Harga Minyak Petrol naik"

Jangan terkejut tau!

Teman dah kabo nih!!
sunsnake 18022010

Oil holds above US$77, dollar rallies on data

LONDON, Feb 17 — Oil held above US$77 (RM261) a barrel today, consolidating after yesterday’s rally, although gains were tempered by the dollar’s strength following positive US housing data.

US crude for March delivery rose 15 cents to US$77.16 a barrel at 2226 Malaysian time, after closing 3.9 per cent higher yesterday, the highest percentage gain since Sept 30 when it rose 5.8 per cent.

London Brent crude for April climbed 32 cents to US$76.00 a barrel.

“We had a very strong rally on Tuesday, and oil has been consolidating above yesterday’s range for most of the day,” said broker Christopher Bellew at Bache Commodities in London.

US housing starts rebounded more strongly than expected to their highest in six months in January, while permits fell slightly less than forecast, a government report showed today.

The US dollar rose against the Japanese yen and the euro after the housing data emerged, and analysts said signs of improvement in the US economy will support the dollar.

full news

Khairy: Australia? Sialan!! US? err..errr.. it's ok. kot??

ini nama dia malu-malu kucing!


Kah!kah!kah! (tiru tukartiub)..

Kalau takut ke US.. jangan la nampak sangat!!
Pagi berdemo bukan main depan Kedutaan Aussie..
Petang tiba-tiba kata nak check dulu kenyataan US..

Hehehehe..
Mana tahan beb!
Apa-apa hal.. masak Jamaludin Al-Raba kat US sana nak menjawab!
PM pun nak gi US tak lama lagi dengan Kak Mah..
Kak Mah plak nak bawak kain 2-3 tan nak tunjuk busana baru kat bini Obama..

Dey KJ..
Sama la apa yang Australia cakap dan apa yang US cakap..
Hakikatnya sama..
Australia suruh drop kes sebab depa dah nampak Mahkamah sini macam tahi!
US suruh Malaysia pastikan Anwar dapat perbicaraan yang adil dan saksaman..
Bukan macam situasi semasa nih!!

Kesimpulannya.. balik ke Mahkamah gakkkkk!!

err.. apa yang UMNO marah sangat nih??
sunsnake 18022010

No protest against US, says KJ

By Adib Zalkapli

PUTRAJAYA, Feb 17 — Umno Youth chief Khairy Jamaluddin today hinted that the movement will not protest against the United States over its Senate’s call for Datuk Seri Anwar Ibrahim to be given a fair trial.

“I have to study the statement made by Senator John Kerry because there is a big difference. If you say you want a fair trial, and what the 50 Australian MPs that want the charges to be dropped and the insinuation that the charges were politically motivated, that is two different things,” said Khairy (picture) referring to the demand by the Australian parliamentary Sub-committee on Foreign Relations for Anwar’s sodomy charge be dropped.

Earlier today Kerry, who is the US Senate Chairman of Foreign Relation Committee, called on Prime Minister Datuk Seri Najib Razak to ensure a fair and free trial for Anwar and “to settle his case in a manner that builds confidence in the impartiality and credibility of the Malaysian judicial system.”

Khairy said Kerry’s call for a fair resolution of the trial reflects the wishes of the Malaysian public too.

The Rembau MP was speaking after a two-hour meeting with Najib which was also attended by all members of the Umno Youth executive committee.

On the protest against the Australian lawmakers today, Khairy said he had also briefed the Prime Minister on the matter.

“He was also satisfied that we presented a protest note to the Australian High Commission,” he said.

“I explained that the protest note was not against the Australian government or the Australian people, but against the 50 MPs,” added Khairy.

The protest this morning was also attended by members of the Malay nationalist group Perkasa and the Barisan Nasional back-benchers.

Some 300 people took part in the process a total of three memoranda were submitted to the Australian High Commission.

Najib had previously said that the government will explain the charges brought against Anwar to Australian lawmakers.

Ntahlah.. ade ke aku maki dia??


Ha! ha! ha!
Inilah mamat yang ajak Ketua Menteri Pulau Pinang berdebat tuh!
"Siapa kalah debat kena letak jawatan" katanya.. (rujuk sini)

Ha! ha! ha!
Belum debat dah lupa apa yang dia cakap!!

Itu baru bertengkar dengan Setiausaha dewan yang sama peringkat pusat tu!!
Belum dengan Lim Guan Eng lagikkk!!

Udahlah jawatan dia ntah mana punya dewan..
Nak dibanding dengan jawatan Ketua Menteri!
Last-last belum debat dah berterabur hujah!
Sampaikan apa yang dia maki pun dah lupa!

Tu laaa..
Kalau kail panjang sejengkal..
Jangan memancing dari atas Jambatan Pulau Pinang..

Kalau nak bodek Najib pun..
Tak payah lah sampai hilang kewarasan fikiran!

chaitt!! Mamak Zambry!!Teh tarik wonnekkk!!
sunsnake 18022010

Jumpa Guan Eng: Rizal nafi provokasi Setiausaha Agung DPMM

Oleh G. Manimaran

KUALA LUMPUR, Feb 17 — Yang Dipertua Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Pulau Pinang (DPMMPP) Rizal Faris Mohideen menafikan beliau mengeluarkan kata-kata memprovokasi terhadap Datuk Abdul Rahim Abu Bakar, setiausaha agung peringkat pusat badan itu selepas beliau mengadakan pertemuan dengan Ketua Menteri Pulau Pinang minggu lalu.

Sebaliknya Rizal Faris mendakwa Abdul Rahim yang memulakan kenyataan-kenyataan berbentuk memprovokasi terhadapnya ketika bersemuka dengan beliau di Lapangan Terbang Antarabangsa Bayan Lepas minggu lalu.

“Memang saya mengatakan bahawa beliau telah mengkhianati kami dengan mengadakan pertemuan dengan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng tanpa menemui kami (Dewan Perniagaan Melayu Pulau Pinang) terlebih dahulu, tetapi saya tak ingat sama ada saya mengatakan perkataan-perkataan kasar dan mahu mencederakan beliau.

“Oleh kerana saya marah dengan beliau ketika itu, saya tak ingat sama ada saya kata begitu atau tidak... tapi saya menafikan saya ada memprovokasi beliau. Beliau yang memprovokasi saya terlebih dahulu,” kata Rizal ketika dihubungi The Malaysian Insider hari ini.

berita penuh

Yang haram dibela.. Yang Halal pulak disuruh bubar?


Makin sengal+meloya teman tengok juak-juak UMNO ni..
UMNO Perak yang jelas Haram disisi rakyat yang mengundi..
UMNO julang bagai nak rak si Mamak Zambry(bukan melayu ye?)..

Last-last Kerajaan Halal Pulau Pinang pulak yang dimintanya bubar kalau berani?
Berani ape ke jadah kalau dah halal?

Sebab sekor katak yang tak dapat projek melompat je dah melayakkan bubar dun ke?
Yang sampai 3 ekor katak melompat kat Perak tu tak pulak bubar dun?

Jangan jadi bodoh la UMNO oiii..
Buat malu je.. Politik apa ni?
Kalau bodoh jangan tunjuk kat orang..
rakyat makin meluat nanti!!
(ke memang dah lama meluat?)
sunsnake 18022010

Guan Eng: Pakatan tiada cadangan bubar DUN lebih awal

Lim tidak mahu melatah dengan tekanan daripada Zahrain dan Tee Beng.

PULAU PINANG, Feb 17 — Ketua Menteri Lim Guan Eng menolak kemungkinan memohon agar Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang dibubarkan lebih awal untuk mendapatkan mandat baru mentadbir negeri.

Kata beliau pentadbirannya tidak goyah walaupun berdepan dengan kritikan pemimpin parti komponen Pakatan Rakyat sendiri khususnya dari Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Beliau yang juga Setiausaha Agung DAP menolak dakwaan kononnya Pakatan Rakyat akan mengadakan pilihan raya lebih awal di empat buah negeri yang dikuasainya sekarang.

Menurut Lim, sokongan rakyat kepada mereka masih utuh biarpun berdepan dengan pelbagai masalah.

Beliau ditanya apakah beliau mahu mengadakan pilihan raya negeri lebih awal ekoran tekanan yang dihadapinya daripada wakil rakyat Pakatan Rakyat sendiri.

Tegas Ketua Menteri beliau tidak mahu melatah dengan tekanan daripada Ahli Parlimen Bayan Baru Datuk Seri Zahrain Hashim yang keluar PKR minggu lalu dan rakannya Tan Tee Beng.

“Itu kita rasa ikut mandat rakyat, mandat rakyat tak terjejas... mandat rakyat masih serupa, kekukuhan kerajaan negeri tak sedikit pun (terjejas) kerana telatah kedua-dua Ahli Parlimen ini.

“Kerajaan negeri ditubuhkan atas Adun, bukan atas (kapasiti) Ahli Parlimen, jadi yang nak belah (keluar) adalah Ahli Parlimen.

“Kalau mereka belah (keluar) atas prinsip, saya rasa kita terpaksa menerimanya. Kalau mereka tak boleh mendukung prinsip CAT di mana bagi syarikat RM2 uruskan tender RM40 juta memang tak serasi dengan prinsip CAT, ini memang kita sedia menerimanya.

“Sama dengan tender sebuah biji kedai pun saya rasa kita pun nak ikut apa yang patut la,” katanya lagi.

Beliau ditemui selepas sambutan rumah terbuka Tahun Baru Cina anjuran DAP Pulau Pinang.

Lim mengulas desas-desus kemungkinan pilihan raya umum di empat negeri yang dikuasai Pakatan Rakyat diadakan lebih awal bagi demi mengukuhkan semula mandat.

Langkah itu juga dilihat boleh membersihkan Pakatan Rakyat daripada pemimpin yang bermasalah di Pulau Pinang dan Selangor.

Pakatan Rakyat menguasai lima negeri pada 8 Mac iaitu Kelantan, Kedah, Pulau Pinang, Perak dan Selangor.

Bagaimanapun Perak beralih tangan ekoran tindakan tiga Adun Pakatan Rakyat keluar parti.

Antara 2 kisah.. yang mana lagi real!


Antara 2 kisah dibawah minta semua teliti dan pikirkan..
Yang mana satu real dan boleh dipercayai..
Yang mana satu macam ala-ala dongeng@fairy tales gitu!
Yang mana satu berlatar belakangkan realiti kehidupan rakyat Malaysia..
Yang mana satu berlatar belakangkan realiti kehidupan elit pemimpin UMNO!

sukahatilah nak buat konklusi.....
sunsnake 18022010

Kisah 1


Presiden PAS terjun laut selamatkan mangsa lemas
Feb 17, 10
4:23pm
Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang sedang memancing pada petang Ahad lalu di Pantai Rusila, Marang bersama dua orang anaknya apabila beliau mendengar jeritan meminta tolong.

Lantas, beliau bersama anaknya berusia 20-an itu, terjun ke laut untuk menyelamatkan seorang lelaki yang nyaris lemas ketika mandi di pantai berkenaan.

Ini diceritakan oleh Herman Shamsudeen, timbalan ketua pemuda PAS Wilayah Persekutuan, yang juga menulis mengenai perlakuan 'hero' Hadi di blognya.

Selain sedikit butiran umum mengenai kejadian tersebut, Herman turut memuatkan dua keping gambar yang dirakam oleh seorang individu pada masa itu.

"Saya dapat gambar ini melalui seseorang melalui Facebook. Itu memang gambar (Hadi), susah sikit untuk dikenali sebab dia tidak memakai serban," kata Herman ketika dihubungi.

Salah sebuah foto berkenaan (kiri) menunjukkan Hadi - berbaju kemeja-T, berkain pelikat sambil duduk berlunjur di atas pasir pantai.

Di sebelah Hadi itu pula duduk seorang lagi lelaki yang dikatakan sebagai mangsa kejadian tersebut.

Herman bagaimanapun enggan mendedahkan nama individu yang menghantar gambar berkenaan kepadanya.

Menurut Herman lagi, Hadi, 63, ternyata masih gagah dan mampu bertindak pantas semasa menyelamatkan mangsa tersebut.

"Memang tidak disangka, seorang pemimpin yang punyai ramai pengikut sanggup terjun ke laut sendiri tanpa mengharapkan anak-anak buahnya mendahuluinya.

"Selalunya, orang-orang besar dan pemimpin utama akan suruh anak buah mereka terjun untuk selamatkan mangsa," kata Herman dalam tulisannya.

Dalam catatan tambahan dalam tulisan tersebut, beliau juga memohon maaf kerana menyiarkan dua keping foto tersebut.

"Tok Guru pasti marah kalau tahu ana siarkan gambar dan tulis macam nie. Ana minta maaf pada dia.

"Beliau tidak suka perkara ini dibesarkan, tapi itulah hakikat dirinya yang kita kena tahu. Semoga kita dapat mencontohi beliau," katanya.

sumber - malaysiakini
Kisah 2

umaat November 6, 2009
Kerabat Arab beri RM7 juta hargai kejujuran Rosmah

PUTRAJAYA: Semasa bercuti dengan keluarga di selatan Perancis pada Ogos lepas, Datin Seri Rosmah Mansor terjumpa sebuah kotak milik Putera Saud Al-Saud dari Arab Saudi dalam sebuah bot dan memulangkannya kepada kerabat diraja itu.

Sebagai balasan kerana kejujurannya itu, isteri Perdana Menteri diberikan US$2 juta untuk rakyat Malaysia yang memerlukan.

Hari ini, Rosmah mengagihkan sebahagian wang itu berjumlah RM20,000 setiap satu kepada 13 persatuan amal termasuk Persatuan Bekas Tentera Malaysia, Persatuan Pandu Puteri Malaysia, Majlis AIDS Malaysia, Yayasan Harapan Kanak-kanak Malaysia, Persatuan Orang Cacat Anggota Malaysia dan Persatuan isteri wakil rakyat Barisan Nasional di setiap negeri.

Beliau berkata US$1 juta lagi akan diserahkan kepada Universiti Kebangsaan Malaysia yang menguruskan Sekolah Permata Pintar bagi menampung pembelian keperluan sekolah manakala baki RM2.98 juta akan disimpan dalam tabung khas Bakti bagi membiayai kos rawatan kanak-kanak dan wanita yang berpenyakit kronik yang tidak berkemampuan.

Ketika menceritakan pertemuan kotak itu kepada pemberita, Rosmah berkata beliau sekeluarga sedang bercuti atas jemputan putera diraja Kuwait yang berkawan dengan anaknya, Riza Shahriz.

"Semasa sedang berkemas ketika hendak balik, saya terjumpa kotak itu dan berikannya kepada pengurus bot dan beritahunya supaya pulangkan barang berharga ini kepada tuan punya. Saya kata jangan usik, jangan buat apa-apa. Pastikan ia dalam keadaan baik dan beri kepada Putera Saud Al-Saud," katanya.

Menurutnya dua minggu selepas itu baginda mengucapkan terima kasih kepada beliau kerana memulangkan kotak itu yang tercicir semasa sedang bercuti dalam bot yang sama.

"Putera itu kata nak berikan hadiah dan saya kata hadiah terbaik adalah untuk kesejahteraan rakyat Malaysia," kata Rosmah.

Selepas menerima cek ganjaran itu, beliau berbincang dengan Datuk Seri Najib Tun Razak yang meminta beliau menguruskan wang itu secepat mungkin dan diagihkan kepada pihak yang memerlukan.

"Saya juga meminta pegawai dari Pejabat Perdana Menteri untuk ke Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia supaya sumbangan ini bersih dan tiada pihak yang memutarbelitkan fakta," kata Rosmah.

Kotak yang ditemui itu dipercayai mengandungi beberapa keping cek. BERNAMA