Pages

Meh le jadi family teman di alam cyber! Jemput follow ye?

Monday, May 3, 2010

Tahniah! UMNO-BN


Tahniah! Sekali lagi Malaysia berjaya mempertahankan kebangangannya dengan naik 2 anak tangga kepada tempat ke 141 daripada 196 negara! Jamaica lagi bagus dari Malaysia wehh!!

Itupun masih mendabik dada kononnya UMNO-BN diterima Rakyat!!
Dalam keadaan kaki terikat, tangan terikat, mulut digam, kepala diserkup pun,
Pakatan Rakyat dengan disokong oleh rakyat yang ikhlas dan marhaen berjaya melebamkan keseluruhan tubuh UMNO-BN nih! Bayangkan kalau Pakatan Rakyat ini tangan tak terikat, kaki tak terikat, mulut tak bergam,kepala tak berserkup???

Tentulah direct ke alam barzakh UMNO-BN nih ditolak oleh rakyat Malaysia!!
Usahkan rakyat Malaysia, lembu-lembu dikandang pun tak tahan dengan cubaan mem'bodoh'kan rakyat Malaysia oleh UMNO-BN nih!

sunsnake 03052010

Freedom House: Media Malaysia masih 'tak bebas'

Mei 3, 10 5:42pm
Malaysia naik dua tangga untuk berada di kedudukan ke-141 dalam kebebasan akhbar yang dibuat oleh Freedom House di kalangan 196 negara. Bagaimanapun kedudukan terbaru itu masih menyaksikan negara berada di takuk terbawah di kategori 32 peratus negara yang tidak mempunyai media yang bebas. Menurut kajian yang berpangkalan di Washington DC itu, Malaysia berkongsi tempat dengan Algeria dan Zambia.

berita penuh


Bukti Hanya UMNO sahaja layak memerintah!Lanjutan cerita fasal dua telaga minyak yang terlepas kepada Brunei Darussalam. Saya petik:

Formula ‘menang-menang’

SIBU 2 Mei – Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, perjanjian persempadanan dengan Brunei pada Mac 2009 mengenai persempadanan semula darat dan laut merupakan satu pakej formula penyelesaian yang saling menguntungkan kedua-dua negara.

Bagaimanapun Perdana Menteri berkata, rundingan berkenaan masih belum selesai sepenuhnya tetapi kedua-dua negara sebulat suara untuk mencapai penyelesaian yang bersifat ‘menang-menang.’

‘‘Rundingan ini juga membawa kepada penyelesaian persempadanan dengan Brunei. Ada banyak dimensi dan persefahaman secara bertulis yang telah dicapai di antara kedua-dua negara,” katanya.

Najib berkata demikian pada sidang akhbar di Majlis Ramah Mesra Bersama Perdana Menteri dan Penyampaian Pingat Jasa Malaysia (PJM) kepada 32 veteran Angkatan Tentera Malaysia (ATM) Sarawak di Kem Rascom, Briged Kesembilan Infantri di Jalan Ulu Oya dekat sini hari ini.


Sebelum ini, Malaysia kehilangan Pulau Batu Putih kepada Singapura sebagai akibat kegagalan pasukan peguam negara membuktikan bahawa pulau itu hak Malaysia. Selepas tewas dalam perebutan itu, media Malaysia menguar-uarkan bahawa situasi kehilangan pulau itu sebagai situasi "menang-menang". Bagaimana kita menerima "kekalahan" itu sebagai "menang-menang" sedangkan negara kita hanya mendapat beberapa ketul batu karang besar sedangkan Singapura memperoleh sebuah pulau yang besar dan sempadan negara yang lebih luas? Walhal Singapura juga merupakan jajahan Malaysia suatu ketika dahulu.

Hari ini Najib sebagai PM menguar-uarkan istilah yang sama berkaitan dengan dua buah telaga minyak di Sarawak. "Menang-menang". Saya kurang arif fasal kes ini. Mungkin tulisan Dewa yang saya salin dan tampal dari Tranung memadai untuk menjustifikasikan situasi 'menang-menang" pemimpin UMCO:

1. Serah RM 320 ribu juta tak merugikan Malaysia!


Begitulah hujah Pak Lah kerana beliau mendakwa kononnya wujud persetujuan bahawa Malaysia akan diberi kebenaran oleh Brunei untuk turut sama membangunkan kawasan tersebut. Inilah antara hujah paling bodoh yang dibawa oleh UMNO.

TAK SAMA memiliki dengan sekadar tolong menguruskan! Contohnya, ada kebun 100 ekar. Kita setuju kebun tu milik aku tetapi kau boleh tolong uruskan. Kedudukan kau hanyalah setakat pengurus bodoh sahaja, aku yang menjadi pemiliknya. Sampai begitu tak cerdiknya UMNO.

Itulah antara sebab pengundi Cina menolak rasuah UMNO pada pilihanraya kecil Hulu Selangor yang lalu. Pengundi Cina yang reti mengira sedar bahawa khazanah negara yang dikaut UMNO jauh lebih banyak dari sedekah dan ehsan yang ditaburkan oleh UMNO-Apco.

2. Kita kena hormati jiran.

Begitulah Malaysia. Rakyat Kelantan dan Terengganu dinafikan hak mendapat royalti minyak dan dilayan bagaikan pengemis apabila menuntut hak ke atas minyak di kawasan sendiri.

Tiba-tiba, Malaysia dengan mudah menyerahkan telaga minyak bernilai RM 320 billion kepada Brunei. Sebelum ini, Malaysia sudah melepaskan Batu Putih kepada Singapura dalam apa yang disifatkan oleh Rais Yatim sebagai 'win-win situation'.

Nampaknya, benarlah pepatah 'anak monyet dihutan disusukan, anak sendiri dibiar mati kelaparan!'

3. Malaysia negara UMNO

Selaku sebuah negara yang diperintah oleh UMNO tindakan UMNO menyerahkan 2 telaga minyak bernilai RM 320 billion ini mengsahkan kehebatan UMNO selaku parti pemerintah yang mampu berbuat apa sahaja yang diingininya. Ahli UMNO seumpama Pak KAdok yang 'menang sorak kampung tergadai'.

RM 320 billion tu banyak mana sebenarnya?

Duit PTPTN yang budak-budak graduan berhempas pulas kena bayar balik tuh (RM30,000 seorang) boleh dihalalkan kesemuanya.

Tol di jalanraya boleh dimansuhkan sepenuhnya.

Cukai pintu, dan pelbagai jenis cukai boleh dimansuhkan juga.

Puluhan malah ratusan rumah anak yatim boleh dibina.

Peluang pekerjaan boleh dibuat untuk ratusan ribu rakyat Malaysia.

Buku teks percuma dan pendidikan percuma sehingga tahap universiti boleh dibuat.

Kesemua ini tidak berlaku kerana UMNO BODOH MENGURUSKAN NEGARA....


Anda simpulkanlah, situasi "menang-menang" atau "menang-kalah + bodoh"!

sumber - Duniacacamarba

Woi UMNO totok! Tolong sampaikan kat Najib surat ni!

Surat Terbuka kepada Najib Tun Razak

السلأم عليكم ؤرحمة اللة ؤبركاتة

Ke Majlis

Yang Amat Berhormat

Dato’ Sri Hj Mohd Najib bin Tun Hj Abdul Razak

Perdana Menteri Malaysia

Blok Utama, Bangunan Perdana Putra,

Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,

62502 PUTRAJAYA


Yang Amat Berhormat Dato’ Sri,

PENYERAHAN SEMPADAN LAUT MENGANDUNGI DUA MEDAN MINYAK BLOK L DAN M KEPADA BRUNEI DARUS SALAM - POHON PENJELASAN.
______________________________________________________________________________

Saya yakin YAB sudah mengikuti laporan media mengenai isu sempadan perairan Malaysia yang telah diserahkan kepada Brunei - seperti kenyataan akhbar bekas Perdana Menteri pada Juma'at lalu.

Bersekali dengan penyerahan sempadan laut ini, dua medan minyak yang kaya yang dulunya milik negara kita, juga dengan sendirinya menjadi milik Kerajaan Brunei.

Dua blok minyak itu dulunya adalah milik Petronas dan Petronas telah pun menganugerahkan konsesi kawasan ini untuk pengeluaran kepada Petronas Carigali dan Murphy Oil sejak 2003 dan berkuatkuasa bulan April tahun ini, perjanjian konsesi berkenaan terpaksa ditamatkan.

Isu yang lebih besar dan memerlukan penjelasan awam yang segera dari Kerajaan pimpinan YAB ialah bagaimana Kabinet Malaysia pada 11 Februari 2009 boleh bersetuju dengan pelepasan kedaulatan Malaysia ke atas wilayah berkenaan.

Seperti disebutkan dalam kenyataan Tun Abdullah, ia adalah 'overlapping area'. Jika ianya 'overlapping area' sebagaimana kawasan-kawasan lain seperti JDA dan CAA, mengapa Malaysia dengan mudah melepaskannya? Jika kawasan lain tidak kita lepaskan kedaulatannya, mengapa yang ini kita lepaskan?

Adakah Malaysia tidak yakin bahawa kita mempunyai hak ke atas kawasan perairan ini dan adakah Malaysia telah mengkaji dengan teliti bahawa tuntutan kita ke atas kawasan ini memang tidak kukuh?

Jika kita tidak mempunyai hak ke atasnya sama sekali, bagaimana Brunei boleh mengizinkan kita terlibat sama dalam perkongsian pengeluaran bagi kedua-dua blok itu dalam tempoh empat puluh tahun?

Mengapa pula sebelum ini kita telah menandatangani perjanjian konsesi dengan Murphy Oil jika kita tidak yakin ia adalah milik kita?

Bukankah selama ini kawasan ini dalam perairan kita dan tiba-tiba kita tidak mempunyai asas yang kukuh untuk terus memilikinya?

2. Selepas keputusan Kabinet dibuat dan langkah menandatangani perjanjian dengan Brunei dilakukan pada 16 Mac 2009, mengapa rakyat Malaysia tidak dimaklumkan mengenai keputusan Kerajaan menyerahkan perairan bersekali dengan medan minyak itu?

Mengapa tidak juga ada penjelasan Parlimen dibuat?

Rakyat Malaysia hanya mendapat tahu kedudukan ini melalui kenyataan Murphy Oil kepada NYSE selepas konsensinya dibatalkan.

YAB sendiri tidak pernah berterus terang dengan keputusan ini dan tidak mengambil langkah menjelaskannya kepada umum sampai hari ini.

Mengapa ia harus disembunyikan jika fakta-fakta tuntutan tidak menyebelahi kita dan kita tidak mempunyai pilihan lain melainkan menyerahkan wilayah ini kepada Brunei?

Jika sebaliknya, iaitu kita sememangnya mempunyai fakta kukuh ke atas tuntutan ini dan penyerahan ini hanyalah kerana keputusan politik semata-mata, rakyat berhak untuk tahu apakah sebab politik mendesak sehingga keputusan seperti itu dibuat.

Adakah ia semata-mata untuk menyenangkan hati Perdana Menteri waktu itu dan seluruh Kabinet menerima keputusan ini walau pun ianya merugikan negara?

Jika sebiji pulau kecil sebesar Batu Putih kita perjuangkan hingga saluran terakhir, mengapa wilayah sebesar dan sekaya itu kita lepaskan sebegitu mudah?

Apakah asas-asas yang dterima untuk Kabinet memutuskan sedemikian?

3. Rakyat Malaysia juga berhak untuk tahu apakah tawaran gantian kepada Murphy Oil atau sebarang ganjaran atas penamatan konsensi berkenaan?

Sehingga satu kenyataan rasmi dikeluarkan oleh Kerajaan, isu ini sungguh memilukan kami rakyat Malaysia. Pilu bukan sahaja kerana hilangnya wilayah kita dengan sebegitu mudah, malah timbul keraguan terhadap tahap tanggungjawab pemimpin negara, bahkan tahap kemampuan mereka membuat keputusan untuk kepentingan negara dengan wajar dan tepat.

Sekian. Wassalam

“MEMBANGUN BERSAMA ISLAM”


DATO’ HJ HUSAM BIN MUSA

Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kelantan


2 Mei 2010.


s.k

YAB Dato’ Bentara Setia Tuan Guru Hj Nik Abdul Aziz bin Nik Mat

Menteri Besar Kelantan

Tahniah Ezam! Gelaran Dato' akan menyusul!


Inilah harga perjuangan bro ni yang sebenar!
Dia menyangka dengan menyertai perjuangan reformasi, jika berjaya menguasai Malaysia,
pastinya dia akan dikurniakan sekian banyak 'ghanimah' dari DS Anwar!
Ternyata DS Anwar lebih mengenali dia lebih dari dia sendiri!

Nah! bro ni terpaksa kembali ke fitrahnya iaitu materialistik!
Ok lah jadi Senator, sama je elaun dan kemudahan seperti Ahli Parlimen!

Tahniah Senator Ezam! InsyaAllah.. kalau Allah izinkan..
Sultan Selangor akan bagi ko title Dato' plak!
Ko tak pernah ceramah 'politik' dalam masjid kan?
ok! kompom dapat!

sunsnake 03052010

Ezam: Saya berhak jadi senator

Bekas ketua pemuda, Parti Keadilan Rakyat (PKR), Mohamad Ezam Mohd Noor dan Timbalan Presiden MIC, Datuk G Palanivel dan mengangkat sumpah sebagai senator di Dewan Negara, hari ini.

Dua lagi yang dilantik ialah Pengerusi Eksekutif Rahim and Co, Datuk Abdul Rahim Abdul Rahman dan Ketua Wanita Umno Bahagian Pagoh, Noriah Mahat.

Mereka mengangkat sumpah di hadapan Yang Dipertua Dewan Negara, Tan Sri Abu Zahar Ujang.

Ezam (kiri, berkaca mata) yang keluar daripada PKR dan kembali ke pangkuan Umno pada 2008 juga adalah bekas Setiausaha Politik kepada Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.Beliau mencuri tumpuan suatu ketika dahulu kerana pernah mengakui mempunyai enam kotak yang dikatakan mengandungi dokumen mengenai salah laku pemimpin kerajaan.

sumber - kedahlanie

"Hang Tuah" Pejuang Melayu diberkas!


Terima Kasih abang-abang Polis!
Jangan tiba-tiba hilang kes pulak!
sunsnake 03052010

'Pembunuh' Tok Guru Nik Aziz Ditahan Polis

Polis menahan seorang lelaki yang disyaki terlibat menyiarkan komen berbaur ugutan bunuh terhadap Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dalam laman web sosial, Facebook.

Ketua Polis Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi ACP Zulkarnain Abdul Rahman berkata lelaki yang berumur dalam lingkungan 20an itu diberkas sepasukan polis di Butterworth, Pulau Pinang, semalam.

berita penuh

Tok Guru Nik Aziz bolayan kisah merepek Munafik Syed Azidi


molek benar la tu Tok Guru, tokse laye mamat meghoyan dengan jawatan dio tuh!
Banyok lagi isu-isu ummah yang Tok Guru kena fikirkan..
Mende-mende mace ni, biar YB Husam setelkan!
Buke level Tok Guru nak laye bendo bodoh nih!

Suko pulak dio si munafik ni nanti kalo Tok Guru selalu sebut-sebut fitnah dio nih!
sunsnake 03052010

Nik Aziz terus membisu

KOTA BHARU 2 Mei – Menteri Besar, Datuk Nik Aziz Nik Mat terus mengambil sikap berdiam diri mengenai dakwaan beberapa pemimpin Pas memberi peruntukan sebanyak RM4 juta kepada seorang penulis blog untuk menjayakan operasi gerak saraf yang bertujuan menjatuhkan pimpinan Kerajaan Pusat.

Nik Aziz yang ditemui pemberita di kediaman rasminya di JKR 10 di sini tengah hari ini selepas mengadakan pertemuan dengan kira-kira 80 pemimpin masyarakat Islam selatan Thailand langsung tidak menghiraukan soalan berhubung isu tersebut.

Malah Mursyidul Am Pas itu memalingkan muka ke arah lain apabila beberapa wartawan mengajukan soalan mengenai isu itu kepadanya.

Terdahulu, Setiausaha Akhbarnya, Ahmad Fadhli Shaari turut memberitahu wartawan bahawa Nik Aziz enggan ditemui pihak media.

Bagaimanapun, media tetap tidak berganjak dan sebaliknya Nik Aziz memberikan respons apabila diajukan soalan mengenai ugutan bunuh terhadapnya melalui laman sosial Facebook.

Secara ringkas, Nik Aziz berkata: “Tak ada, tak ada apa. Saya tidak peduli langsung (ugutan bunuh itu) kerja-kerja begitu.”

Undilah BN! Kalau nak duit segera!

Teman harap sangat agar pengundi Parlimen Sibu tak meniru sebahagian besar pengundi melayu di Hulu Selangor nih! Orang dah pesan, bagi duit ambik! Bagi Beras, Masak! bagi Kain, pakai! tapi pangkah? sorry untuk BN! Tapi kat sini bukan setakat umpan BN, dengan pancing-pancing melayu HUlu Selangor telan!!! Tak semua laa...

Teman yakin sangat jugak yang BN akan perabihkan duit sebanyak mungkin! Malahan mungkin lebih banyak daripada puluhan juta di Hulu Selangor sebelum ini!

Hmmm... macam nak joint ke berkempen dan buat liputan blog di Sibu nih! Modal tarakkk!!!

sunsnake 03052010

Pengundi perlu pilih BN


NAJIB Tun Razak bersalaman dengan penduduk di Sungai Merah sempena lawatan kerja beliau selama sehari di Sibu, Sarawak, semalam. - UTUSAN/AMIR HAFIZ ABD. RAHMAN


SIBU 2 Mei - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini memberikan mesej yang mudah tetapi amat penting kepada penduduk Sibu iaitu undilah Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Kecil Parlimen Sibu, 16 Mei ini.

Beliau berkata, BN selaku parti pemerintah telah terbukti membawa banyak pembangunan dan sewajarnya menjadi pilihan dan harapan rakyat pada masa depan.

Remaja Terlantar Di Hospital, Dakwa Dikasari Anggota Polis

SHAH ALAM 2 MEI: Seorang remaja lelaki terlantar di hospital berikutan kekasaran polis selepas menyertai program anjuran Exco Kerajaan Selangor dengan kerjasama Majlis Bandaraya Shah (MBSA) di Dataran Shah Alam, malam semalam.

Kejadian berlaku kurang seminggu dari kontroversi kes Aminulrashid Amzah yang mati ditembak polis.

Kali ini turut melibatkan golongan remaja, semata-mata reaksi spontan mereka yang melarikan diri apabila didatangi polis secara mendadak.

Kejadian berlaku ketika beberapa remaja sedang duduk di kawasan Dataran Shah Alam selepas menyertai program ‘Generasi Idaman Selangor’, sebelum peronda polis secara tiba-tiba muncul diiringi kebingitan siren.

Kumpulan remaja itu melarikan diri dengan motosikal tetapi seorang dari mereka dikatakan dikasari polis.

Mangsa yang cedera di kenali sebagai Mohd Nazmi Annuar Mohd Adil, 20, seorang pelajar Pusat Teknoloji dan Pengurusan Lanjutan (PTPL) di Shah Alam.

Pelajar jurusan elektrik dan elektronik ini mengalami kecederaan di muka termasuk bibir dan lulut.

Bercakap pada sidang media yang anjuran Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad, seorang remaja, Mohd Saifullah Mohd Razali yang berada di lokasi kejadian menyatakan kekesalan dengan pelakuan polis.

“Memang tidak wajarlah. Kita orang datang niat baik, balik dengan kecelakaan. Memang tak sangka jadi macam ini, kena pada member pula. Tak taulah tindakan polis guna kuasa dengan tak sepatutnya," kata Mohd Saifullah.

Pada sidang media sama, bapa mangsa, Mohd Adil Baharom pula mengharapkan keadilan dan meminta polis menjaga keselamatan awam dan bersifat mesra kepada rakyat dan bukan sebaliknya.

"Kita harapkan kepada agensi yang menjaga keselamatan awam tetapi bertukar sebaliknya. Secara tak langsung, persepsi atau pandangan terhadap polis bertukar. Sepatutnya, ia lebih mesra penduduk dan jaga keselamatan jenayah," katanya.

Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad pula menyifatkan tindakan polis terhadap kumpulan remaja itu keterlaluan.

"Semasa kejadian, bukan semua remaja berada di motosikal mereka. Kebanyakan mereka duduk di astaka. Motosikal pun tersusun baik tapi polis datang macam hendak berperang.

"Ini yang menyebabkan budak-budak panik," kata Khalid lagi.

Khalid berkata insiden terbaru yang membabitkan dakwaan polis bertindak keterlaluan hanya menghakis kredibiliti polis ekoran tragedi remaja 15 tahun Aminulrashid Amzah yang mati ditembak polis minggu lalu.

"Tindakan polis seminggu kebelakangan ini nampak agak keterlanjuran. Mungkin sebelum ini pernah berlaku. Tapi kita tak dapat tahu. Sebagai ahli parlimen, bila berlaku macam ini, kita tidak boleh diamkan diri," katanya.

Apapun, Khalid berharap polis akan melakukan muhasabah diri dan berusaha untuk mencapai aspirasi rakyat.

"Kita mahukan satu pasukan polis mengikut cogan kata mesra, cekap dan tepat. Kita bukan mahu polis yang ditakuti oleh rakyat sendiri. Kita hendak penyamun yang takut, bukan rakyat," katanya.

TVselangor

Remaja Terlantar Di Hospital, Dakwa Dikasari Anggota Polis

SHAH ALAM 2 MEI: Seorang remaja lelaki terlantar di hospital berikutan kekasaran polis selepas menyertai program anjuran Exco Kerajaan Selangor dengan kerjasama Majlis Bandaraya Shah (MBSA) di Dataran Shah Alam, malam semalam.

Kejadian berlaku kurang seminggu dari kontroversi kes Aminulrashid Amzah yang mati ditembak polis.

Kali ini turut melibatkan golongan remaja, semata-mata reaksi spontan mereka yang melarikan diri apabila didatangi polis secara mendadak.

Kejadian berlaku ketika beberapa remaja sedang duduk di kawasan Dataran Shah Alam selepas menyertai program ‘Generasi Idaman Selangor’, sebelum peronda polis secara tiba-tiba muncul diiringi kebingitan siren.

Kumpulan remaja itu melarikan diri dengan motosikal tetapi seorang dari mereka dikatakan dikasari polis.

Mangsa yang cedera di kenali sebagai Mohd Nazmi Annuar Mohd Adil, 20, seorang pelajar Pusat Teknoloji dan Pengurusan Lanjutan (PTPL) di Shah Alam.

Pelajar jurusan elektrik dan elektronik ini mengalami kecederaan di muka termasuk bibir dan lulut.

Bercakap pada sidang media yang anjuran Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad, seorang remaja, Mohd Saifullah Mohd Razali yang berada di lokasi kejadian menyatakan kekesalan dengan pelakuan polis.

“Memang tidak wajarlah. Kita orang datang niat baik, balik dengan kecelakaan. Memang tak sangka jadi macam ini, kena pada member pula. Tak taulah tindakan polis guna kuasa dengan tak sepatutnya," kata Mohd Saifullah.

Pada sidang media sama, bapa mangsa, Mohd Adil Baharom pula mengharapkan keadilan dan meminta polis menjaga keselamatan awam dan bersifat mesra kepada rakyat dan bukan sebaliknya.

"Kita harapkan kepada agensi yang menjaga keselamatan awam tetapi bertukar sebaliknya. Secara tak langsung, persepsi atau pandangan terhadap polis bertukar. Sepatutnya, ia lebih mesra penduduk dan jaga keselamatan jenayah," katanya.

Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad pula menyifatkan tindakan polis terhadap kumpulan remaja itu keterlaluan.

"Semasa kejadian, bukan semua remaja berada di motosikal mereka. Kebanyakan mereka duduk di astaka. Motosikal pun tersusun baik tapi polis datang macam hendak berperang.

"Ini yang menyebabkan budak-budak panik," kata Khalid lagi.

Khalid berkata insiden terbaru yang membabitkan dakwaan polis bertindak keterlaluan hanya menghakis kredibiliti polis ekoran tragedi remaja 15 tahun Aminulrashid Amzah yang mati ditembak polis minggu lalu.

"Tindakan polis seminggu kebelakangan ini nampak agak keterlanjuran. Mungkin sebelum ini pernah berlaku. Tapi kita tak dapat tahu. Sebagai ahli parlimen, bila berlaku macam ini, kita tidak boleh diamkan diri," katanya.

Apapun, Khalid berharap polis akan melakukan muhasabah diri dan berusaha untuk mencapai aspirasi rakyat.

"Kita mahukan satu pasukan polis mengikut cogan kata mesra, cekap dan tepat. Kita bukan mahu polis yang ditakuti oleh rakyat sendiri. Kita hendak penyamun yang takut, bukan rakyat," katanya.

TVselangor

Mari kembalikan 'respect' terhadap Polis!


Bukan tidak simpati kepada pihak Polis, malahan pada teman Polis adalah antara pasukan yang sangat-sangat harus dikagumi dan dihormati!

Teman tak dapat bayangkan apa yang akan berlaku sekiranya pihak Polis tiada di mana-mana pun dimerata ceruk dunia ini! Namun penghormatan masyarakat diragui dengan kes-kes yang pelik dan menghairankan! Kematian Kugan di dalam lokap Polis, salah satu kes yang sangat diragukan! dan malangnya cara pihak Polis menangani dan memberikan keadilan sangat-sangat tidak munasabah!

Terlalu banyak kejadian pihak Polis mengambil tindalan yang sangat bias apabila

Teman yakin, pencerahan integriti pihak Polis Malaysia hanya akan diatasai apabila Polis dibenarkan menjalankan tugasan mereka secara benar-benar terbuka tanpa campurtangan ahli politik termasuk menteri-menteri! Terlalu banyak campurtangan ahli politik sehinggakan rakyat melihat Polis seringkali bertindak mengikut arahan menteri-menteri bukannya tas dasar undang-undang itu sendiri!

sunsnake 03052010

Hisham mahu rakyat adil terhadap polis
Mei 2, 10 3:27pm
Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein mahu rakyat lebih bersikap adil terhadap polis dan tidak berterusan membuat andaian buruk terhadap pasukan berkenaan.

Beliau berkata isu terbaru melibatkan kejadian tembak seorang remaja, Aminulrasyid Amzah,15, Isnin lepas tidaklah perlu diulas secara keterlaluan sehingga menimbulkan pelbagai prejudis terhadap pasukan polis.

"Satu panel memantau siasatan polis terhadap kes itu akan dibuat, saya beri jaminan lantikan itu nanti akan pertimbangkan mereka yang benar-benar bebas, kita simpati terhadap apa yang berlaku, dalam masa yang sama ianya perlulah melalui proses keadilan," katanya.

berita penuh

Jamuan PAS Cawangan Sg. Tengi, Hulu Bernam


Malam tadi berlangsung jamuan makan malam anjuran Pakatan Rakyat dikelolai oleh PAS Cawangan Sg Tengi. Bertempat di Dataran Desa Maju Sg. Tengi, majlis diadakan khusus bagi meraikan petugas-petugas Pakatan Rakyat yang bertungkus-lumus di sepanjang gerak kerja kempen PRK Hulu Selangor baru-baru ini. Turut hadir adalah Exco Kerajaan Negeri Selangor, YB Yaakob Sapari yang sempat memberikan ucapan walaupun didalam hujan lebat!

Teman dan seorang sahabat yang mewakili Dewan Pemuda PAS Kawasan tidak sempat bertemu dengan YB dan kumpulannya kerana beliau terpaksa segera meninggalkan majlis bagi memenuhi undangan jamuan lain di Gelda Gedangsa!

Walaupun kalah di kesemua peti undi felda-felda di sini, namun jelas semangat dan kesungguhan ahli-ahli PAS dan Pakatan Rakyat Felda Sg. Tengi untuk berusaha lebih gigih bagi mendaulatkan perjuangan Islam dan keadilan di Hulu Bernam ini. InsyaAllah, bukan kejayaan yang akan ditanya oleh Allah SWT kelak tetapi adakah kita ada keluar berjuang yang pasti ditanya!

sunsnake 03052010