Pages

Meh le jadi family teman di alam cyber! Jemput follow ye?

Wednesday, November 30, 2011

Mampukah Najib Jawab Soalan Ini?


KWSP: TERLALU BESAR PINJAMAN KEPADA KERAJAAN SELAMAT?

Saya tertarik dengan penjelasan mengenai pinjaman KWSP kepada Kerajaan Malaysia seperti kenyataan Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr. Awang Adek di Dewan Rakyat semalam. (The Star, m s 20 30 November 2011).

1. RM 79.4 billion - adalah jumlah pinjaman KWSP kepada Kerajaan

Persekutuan - seperti disebut oleh Dr. Awang.

Adakah angka ini tidak mengambil kira pembelian kertas sekuriti

dan bon Kerajaan Persekutuan oleh KWSP yang lain?

Setakat pengetahuan say a, kedua-dua pinjaman dan kertas sekuriti

jika dijumlahkan sekali, jumlah besar pendedahan KWSP sebagai

Hutang Kerajaan adalah RM 240 billion!

2. Jumlah itu tidak mengambil kira pinjaman KWSP kepada GLC milik

Kerajaan.

3. Berdasarkan jumlah RM 240 billion, ia adalah 52.6% dari jumlah

hutang Kerajaan Persekutuan sebanyak RM 456 billion pada tahun

2011, seperti dibentangkan oleh Ketua Audit Negara dalam

Mesyuarat Majlis Kewangan Negara baru-baru ini.

4. Dalam keadaan Hutang Kerajaan Persekutuan terus meningkat dan

sepatutnya, tanpa manipulasi statistik, telah melebihi paras 55%

yang diizinkan oleh Undang-Undang Negara, keselamatan pinjaman

ini memerlukan penelitian yang serius.

RM 456 billion jumlah hutang pada tahun 2011, dari segi peratus

KDNK, adalah 54.3%.

5. Hanya tinggal 0.7% untuk mencapai tahap 55%!

Melalui Belanjawan defisit tahun ke 15 berturut-turut dengan jumlah

RM 45.?? billion, sepatutnya tahap 55% tadi telah dilanggar.

6. Bagi mengelakkan pelanggaran itu, manipulasi statistik telah dibuat dalam dua cara;

a. Meletakkan kadar pertumbuhan setinggi 6% supaya dengan itu jumlah agregat KDNK menjadi besar dan dengan sendirinya peratus hutang berbanding KDNK menjadi rendah.

Soalnya, semua penganalisis ragu Malaysia mampu mencapai pertumbuhan 6% sepanjang tahun hadapan. Jika ini tidak dicapai, dengan sendirinya tahap yang dihadkan pertama kali akan dilanggari dan ini memberi kesan terhadap keselamatan hutang KWSP.

b. Meninggikan jumlah KDNK 2012 dengan memasukkan kadar inflasi. Oleh kerana itu, ada perbezaan ketara antara jumlah KDNK yang dicatatkan dalam Buku Belanjawan berbanding tercatat dalam Laporan Statistik.

Jumlah RM 918.322 KDNK bolehlah dianggap memasukkan peratusan tertentu kadar inflasi, menjadikan angkanya lebih besar dan peratusan hutang menjadi kecil

7. Namun begitu, sekalipun disebabkan oleh dua manipulasi statistik ini peratusan hutang negara belum mencecah tahap 55%, ia akan mencecah tahap 55% ini pada bila-bila masa dari sekarang.

Tidak ada tanda-tanda ekonomi negara akan tumbuh sebanyak 6% pada tahun hadapan. Sebarang kekurangan dalam peratus pertumbuhan ekonomi negara dengan sendirinya menjadikan angka KDNK lebih kecil dan peratusan hutang lebih besar.

8. Selain itu, dengan trend berbelanja yang langsung tidak memperdulikan kedudukan kewangan semasa yang ada, dijangka jumlah hutang baru negara akan melebihi dari jumlah awal yang dinyatakan dalam Buku Belanjawan.

9. Jika ini berlaku, rakyat Malaysia, selepas PRU ke 13 yang mungkin akan diadakan pada Mac 2012 akan menyaksikan jumlah hutang negara kita melebihi paras yang dibenarkan oleh undang-undang buat kali pertama di bawah teraju Datuk Seri Najib!

10. Itu belum mengambil kira jumlah hutang GLC yang tidak digambarkan dalam Akaun Hutang Awam Negara yang jumlahnya adalah juga besar iaitu RM 184 billion.

Sebagian pinjaman ini telah dikelaskan sebagai CC minus.

Jika jumlah ini diambil kira, kita telah lama melepasi tahap 55% dan dengan itu, keadaan adalah amat membimbangkan.

11. Tujuan saya menulis kenyataan akhbar ini ialah supaya Kementerian Kewangan mengubah habit berbelanja Kerajaan Persekutuan sekarang.

Termasuk berbelanja besar melebihi kos sebenar, dari sekecil-kecil bil api tinggi menggila untuk kediaman PM sampailah pembelian kapal peronda dll, seperti dalam kes-kes dilaporkan oleh Ketua Audit Negara.

Kedua, terus berbelanja atas perkara-perkara yang tidak produktif seperti pembelian vesel dan kereta perisai baru dengan begitu mahal melebihi harga pasaran dan dibeli melalui pihak ketiga yang mendapat untung melangit.

12. Semua perbelanjaan joli ini bersandarkan pinjaman KWSP yang merupakan wang amanah rakyat negara ini.

Perbelanjaan pruden boleh membantu hutang dikurangkan dan dengan sendirinya nilai wang KWSP yang dipinjamkan kepada Kerajaan menjadi lebih berharga.

13. Jika tidak, KWSP hanya dijadikan tabung berharga murah untuk membantu Kerajaan Pusat berjoli atas wang rakyat!

HUSAM HJ MUSA

NAIB PRESIDEN PAS

30 NOVEMBER 2011

Kenyataan Akhbar - Sempitnya Fikiran Ahmad Maslan!

KENYATAAN AKHBAR DEWAN PEMUDA PAS NEGERI SELANGOR

KETUA PENERANGAN UMNO BERFIKIRAN SEMPIT

Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor menyelar kenyataan rasis dan dangkal Ketua Penerangan UMNO, Datuk Ahmad Maslan terhadap Pakatan Rakyat sekiranya Pakatan Rakyat diberikan kemenangan kerusi yang lebih oleh rakyat pada Pilihanraya Umum yang akan datang. Datuk Ahmad Maslan mengancam orang Melayu dengan mengatakan Parlimen Malaysia akan “tergantung” seperti Parlimen Australia kerana Barisan Nasional tidak dapat melaksanakan polisi negara kerana hanya mendapat majoriti mudah sahaja.

Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor turut mengecam kenyataan dan sangkaan buruk Datuk Ahmad Maslan terhadap kerjasama yang terjalin utuh oleh parti-parti di dalam Pakatan Rakyat dan sokongan bukan Islam kepada PAS dan Pakatan Rakyat.

Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor merasa cukup kesal kerana UMNO masih berterusan memainkan sentimen agama dan perkauman hanya untuk menarik kembali sokongan rakyat kepada mereka. Sepatutnya UMNO mengambil kesempatan sempena Perhimpunan Agong UMNO kali ini untuk melakarkan kaedah baru untuk menarik sokongan pengundi Melayu dengan tidak menjaja lagi politik perkauman dan perpecahan.

Sememangnya UMNO kini semakin dihimpit kegelisahan dan kegusaran disebabkan kerosakan-kerosakan yang telah mereka lakukan terhadap negara dan rakyat sehingga menyebabkan rakyat kini semakin berani untuk bangkit melakukan perubahan. Rakyat semakin muak dan mual dengan agenda politik perkauman dan perpecahan yang didendangkan oleh UMNO dan Barisan Nasional.

Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor merasakan orang Melayu tidak perlu gusar terhadap kemampuan PAS dan Pakatan Rakyat untuk menggantikan UMNO dan Barisan Nasional kerana PAS dan Pakatan Rakyat telah bersetuju sebulat suara untuk mempertahankan Perlembagaan Persekutuan seadanya. Selain itu, Ahli Parlimen Pakatan Rakyat mempunyai komitmen yang lebih tinggi untuk memperjuangkan agenda rakyat dan memperbaiki kehidupan rakyat berbanding perjuangan UMNO/BN.

Dewan Pemuda PAS Negeri Selangor mengharapkan semoga pihak Polis Diraja Malaysia akan melakukan siasatan dan mengambil tindakan ke atas kenyataan Datuk Ahmad Maslan di dalam http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/umno-dakwa-melayu-akan-hilang-semua-kuasa-jika-parlimen-gantung/ kerana cukup berbahaya dan boleh menanamkan bibit-bibit kebencian serta prejudis terhadap Pakatan Rakyat serta ketegangan hubungan antara kaum dan agama di dalam negara ini.


USTAZ HASBULLAH MOHD RIDZWAN

KETUA PEMUDA

DEWAN PEMUDA PAS NEGERI SELANGOR

29 November 2011