Pages

Meh le jadi family teman di alam cyber! Jemput follow ye?

Tuesday, February 16, 2010

Ahli UMNO wajib baca ni!!!

Persepsi lawan persepsi

Biar saya beri pembayang. 'Senjata rahsia' yang sedang UMNO gunakan adalah JASA yang diketuai oleh Fuad Hassan, iaitu adik KPN Musa Hassan. Saya harap pembangkang meneliti perkara ni. Yalah, takkan semua benda awak nak suruh Malaysia Today buat untuk awak?

THE CORRIDORS OF POWER

Raja Petra Kamarudin

Kalau anda tak begitu faham tentang perkara yang sedang berlaku di Malaysia, izinkan saya menjelaskannya kepada anda. Malaysia kini dilanda perang saudara. Ya, perang saudara. Tapi sementara perang saudara di lain-lain negara membabitkan senjata, perang saudara di sini membabitkan persepsi. Namun ia tetap perang saudara. Bezanya adalah tiada pertumpahan darah di jalanan.

Katakanlah apa yang anda nak kata, tetapi suatu revolusi memang sedang berlaku. Rakyat kini memberontak terhadap kerajaan. Tapi penduduk telah dengan bijak memilih peti undi dan bukannya peluru. "Pilihan raya dan bukan pilihan jalan raya," seperti kata Hishamuddin Rais.

British mengajar kita cara berjuang dalam perang semacam ni. Peluru takkan mengalahkan komunis, kata penjajah British. Kita perlu mengalahkan komunis dengan memenangi hati dan fikiran rakyat. Kita perlu mendorong rakyat menolak komunisme. Pihak British menjayakannya (strategi ni). Ia adalah strategi yang hebat. Akhirnya, komunisme tewas kerana rakyat menolaknya, dan bukan kerana British memiliki lebih banyak senjata daripada pengganas komunis.

Inilah perang saudara yang sedang berlaku di Malaysia, iaitu sebagaimana perang saudara yang berlaku semasa Darurat (Malayan Emergency).

Oh ya, ia dipanggil Darurat dan bukannya Perang Saudara Malaya kerana jika mereka menggelarkannya dengan nama “perang” (bukan “darurat”), maka syarikat insurans takkan membayar bagi kerugian yang ditanggung oleh syarikat-syarikat British. Pada masa tu, pengganas komunis mengebom pejabat kerajaan dan hartanah British. Tapi jika kerugian tu dialami akibat peperangan, maka syarikat insurans takkan menanggungnya. Itulah sebabnya keadaan gawat itu dipanggil darurat dan bukannya perang.

Jadi, Malaysia kini dalam suasana perang.Tapi tiada senjata digunakan ataupun bangunan dibom. Ia adalah perang persepsi, yakni persepsi lawan persepsi. Pihak yang terlibat dalam peperangan ni adalah parti pemerintah yang dikenali sebagai Barisan Nasional dan parti pembangkang yang dikenali sebagai Pakatan Rakyat.

Perang terdiri daripada banyak pertempuran. Ia tidak hanya melibatkan satu pertempuran besar. Bahkan penaklukan Normandy melibatkan banyak pertempuran yang tercetus di merata tempat. Anda mungkin memenangi beberapa pertempuran dan mungkin kalah dalam beberapa pertempuran yang lain. Tetapi akhir sekali, gabungan pertempuran yang anda menangi menentukan jagoan peperangan itu.

Dalam perang persepsi, anda perlu menimbulkan banyak isu pada masa yang sama. Ia adalah seperti terlibat dalam banyak pertempuran secara serentak, dan anda perlu terus-menerus menyerang setiap sasaran hingga sasaran tu tumbang.

Mari kita kaitkan perkara ni dengan perkembangan semasa.

Sasaran pertama sudah semestinya Perdana Menteri Najib Tun Razak (seperti Abdullah Ahmad Badawi dan Dr. Mahathir Mohamad sebelumnya). Persepsi mengenai Najib adalah bahawa dia secara langsung terbabit ataupun mempunyai kaitan dengan pembunuhan Altantuya Shaariibuu. Persepsi ni dah pun wujud. Sangat sedikit rakyat Malaysia, termasuklah ahli UMNO yang akan mengatakan bahawa dia tiada kaitan langsung dengan pembunuhan Altantuya, ataupun setidak-tidaknya pernah menjalin hubungan dengan wanita tu.

Malah ramai yang percaya bahawa dia bukan saja mengenali Altantuya secara peribadi, tetapi juga pernah mengadakan hubungan seksual dengan wanita tu. Mereka juga percaya bahawa gambar Najib, Altantuya dan Razak Baginda memang wujud, dan bahawa Konsul Kehormat Mongolia ke Malaysia, Syed Abdul Rahman Alhabshi memberikan foto tu kepada polis.

Kita perlu ingat bahawa pada peringkat awal insiden pembunuhan tu, Syed Rahman sering mengadakan sidang akhbar, dan menghentam polis dan menuduh bahawa mereka tidak melakukan siasatan secara yang sepatutnya. Syed Rahman memberitahu mengenai banyak perkara berhubung dengan kes tu kepada ramai orang. Sekarang ni, mesti dia menyesali tindakannya tu.

Hakikat bahawa Syed Rahman telah mendapat projek bernilai RM500 juta menguatkan keyakinan bahawa dia telah dibeli. Inilah persepsinya dan walau apa pun yang dia kata ataupun buat, persepsi ni takkan berubah.

Akuan Bersumpah Razak Baginda yang diterima mahkamah, dan yang membolehkannya dilepaskan dari tuduhan membunuh (Altantuya) menyatakan dengan jelas bahawa dia tak pernah mengenali Sirul ataupun Azilah, sehinggalah ADC Najib, Musa Safri mengatur pertemuan antaranya dan kedua-dua individu tu. Mahkamah menerima akuan tu. Disebabkan itulah maka mahkamah membebaskan Razak dari tuduhan membunuh Altantuya.

Jadi ADC Najib, Musa Safri adalah orang yang menetapkan segala-galanya, yang kemudiannya mengakibatkan Altantuya dibunuh.

Kemudian timbul pula nama Pegawai Khas Najib, Nasir Safar yang berada di tempat kejadian ketika Sirul dan Azilah menangkap Altantuya di depan rumah Razak. Penyiasat persendirian Bala mengesahkan perkara ni dan memberitahu polis tentangnya. Tapi tanpa melakukan siasatan lanjut, polis terus menafikannya dan sebaliknya mengatakan bahawa orang tu (Nasir Safar) adalah penduduk kawasan tersebut.

Jadi, Pegawai Khas Najib, Nasir Safar juga terlibat. Ini bermakna bahawa dua pembantu rapat Najib terlibat secara langsung dengan pembunuhan tu.

Dari segi persepsi, Najib dah pun tewas dalam peperangan. Kalau anda mahu, lakukanlah tinjauan bebas. Tanyalah rakyat Malaysia secara rawak dan majoriti daripada mereka akan memberitahu anda bahawa mereka percaya bahawa Najib sama ada mengenali Altantuya, pernah menidurinya, ataupun terlibat secara langsung ataupun tidak langsung dalam pembunuhannya.

Dalam perang persepsi, Najib telah pun kalah. Tiada apa yang dapat dia kata ataupun buat bagi memulihkan imejnya.

Okey, sasaran berikutnya adalah isteri Najib, Rosmah Mansor. Dalam ruang lingkup persepsi, Rosmah dianggap sebagai perempuan yang menjengkelkan. Namun begitu, ini adalah suatu ironi kerana persepsi tu diakibatkan oleh kelakuannya sendiri dan bukannya berpunca dari serangan pembangkang ke atas imejnya.

Ada begitu banyak cerita yang tersebar mengenainya. Salah satunya adalah mengenai empat jeneral bersara yang pergi ke rumahnya untuk bertemu dengan Najib. Dia bertanya kepada mereka sama ada mereka ingin bertemu dengan Najib bagi membincangkan mengenai politik ataupun perniagaan. Mereka bertanyakan apakah natijahnya dan dia menjawab bahawa jika politik yang akan dibincangkan, maka Najib akan bertemu dengan mereka sebentar lagi. Tapi jika mereka ingin berbincang mengenai perniagaan, maka dialah orangnya dan bukan Najib.

Cerita ni tersebar luas di kalangan warga tentera.

Cerita seterusnya adalah tentang aktiviti beli-belahnya di Paris, di mana dia menghabiskan RM200,000 dalam sehari. Yang ‘menariknya’ adalah Altantuya juga ada bersamanya pada hari itu dan dia membantu mengangkat barang-barang Rosmah, termasuklah kad kredit dan lain-lain lagi.

Pada masa tu, ramai juga kakitangan Kedutaan Malaysia yang membantu mengangkat barang-barang Rosmah (yalah, kalau dah belanja RM200,000, mesti banyak benar barangnya, kan?). Jadi, cerita ni dah tersebar di kalangan komuniti diplomatik.

Pada tahun 2008 pula, dia berada di Indonesia bagi menghadiri majlis yang dianjurkan oleh sebuah bank. Ketika dia melangkah ke meja utama seperti ratu, ‘dayangnya’ berjalan di belakangnya sambil memegang kusyen. Si dayang kemudiannya meletakkan kusyen tu di atas kerusi sebelum Rosmah melabuhkan punggungnya. Ewah, Raja Permaisuri Agong pun tak dapat layanan macam tu.

Oleh sebab majlis tu dianjurkan oleh sebuah bank Malaysia, maka ramailah orang Malaysia di situ. Mereka rasa macam nak muntah. Mereka bukan hanya berasa sangat malu tetapi juga berasa mual bagai nak rak.

Ha, ingat lagi tak temubual yang diberikannya berkenaan pemergiannya ke China? Dalam temubual tu, dia merungut bahawa Najib meninggalkannya sendirian di dalam biliknya, sementara dia (Najib) melakukan tugas rasmi. Dia naik angin hinggakan dia menyuruh Najib menghantarnya pulang ke Malaysia. Ah, kalau kau tu sibuk sangat, hantar saja aku balik ke Malaysia.

Inilah yang dinyatakannya dalam temubual akhbar tu.

Baru-baru ni pula, dia mengikut Najib ke India. Sebenarnya, mereka telah merancang pelbagai program untuknya selama dia di Chennai. Tapi dia enggan keluar dari biliknya. Katanya, kenapalah Chennai kotor sangat. Jadi, dia enggan meninggalkan biliknya. "Kenapalah orang India pengotor betul?” dia mengeluh kepada para pembantunya.

Kisah terbaru ni sedang hangat diperkatakan di kalangan warga diplomatik. Jadi, seperti yang saya katakan, sebahagian besar kerosakan terhadap imej Rosmah berpunca dari kelakuannya sendiri. Pembangkang tak perlu menimbulkan sebarang isu pun kerana dia sendiri membekalkan peluru yang diperlukan bagi pembangkang memenangi perang persepsi.

Maka Najib dan Rosmah sebenarnya dah pun kalah dalam perang persepsi. Sasaran berikutnya adalah UMNO dan Barisan Nasional. Dalam hal ni, persepsi terhadap mereka terjejas teruk akibat perbuatan mereka sendiri. Pembangkang tak perlu strategi yang bijak pun bagi mengalahkan UMNO dan Barisan Nasional. Pembangkang hanya perlu mengelak dari melakukan kesilapan. Sekarang ni pun, UMNO dan Barisan Nasional sedang memusnahkan diri mereka sendiri. Mereka takkan mampu memenangi perang persepsi.

Bagaimana pula dengan persepsi terhadap Anwar Ibrahim dan pembangkang? Sebenarnya, ini juga satu masalah. Kerajaan berusaha mewujudkan persepsi bahawa Anwar bersalah atas jenayah liwat. Usaha mereka tu tak berjaya langsung. Sangat sedikit orang yang mempercayainya. Bahkan mereka percaya bahawa Anwar adalah mangsa konspirasi politik. Tak kisahlah apa yang mahkamah nak kata. Bagi kebanyakan rakyat Malaysia, Anwar tak bersalah.

Namun demikian, ramai yang percaya bahawa Anwar bukan pengurus yang baik. Anwar yang dikatakan kurang bertindak pantas dipersalahkan atas segala rencam masalah yang timbul dalam pembangkang, khususnya PKR. Mereka yakin bahawa jika Anwar lebih tegas, maka banyak masalah dapat diatasi. Jadi, Anwar secara tak langsung adalah punca semua masalah tu lantaran tidak melakukan apa-apa bagi mencegahnya dari berlaku.

Pembangkang pula tidak sependapat tentang masalah sebenar yang mereka hadapi. Ada yang menerima hakikat bahawa pembangkang tak menyangka bahawa mereka akan menang besar pada pilihanraya 8 Mac 2008. Disebabkan itulah pembangkang tidak memilih calon mereka dengan berhati-hati. Kini, calon berkualiti rendah, terutamanya bekas ahli UMNO dan calon yang meletakkan kepentingan peribadi mengatasi kepentingan para pengundi telah menunjukkan belang mereka.

Para pengundi memahami hakikat bahawa adalah sangat sukar bagi pembangkang menarik calon yang baik, terutama sekali apabila tiada seorang pun yang menyangka bahawa mereka akan menang besar dalam pilihanraya. Jadi, para pengundi bersedia memberikan peluang kedua kepada pembangkang. Jika pembangkang meletakkan calon-calon yang lebih baik pada pilihanraya yang seterusnya, maka para pengundi akan sekali lagi mengundi pembangkang. Tapi kali ni, mereka akan mengundi pembangkang bukan kerana mereka membenci parti pemerintah, tetapi kerana mereka yakin bahawa pembangkang boleh memberikan perkhidmatan yang lebih baik kepada rakyat.

Sebenarnya, peluang kedua ni adalah peluang terakhir bagi pembangkang. Kalau mereka gagal sekali lagi, maka mereka takkan lagi berjaya dalam generasi ini. Jika pembangkang gagal memenangi hati dan fikiran rakyat dalam pilihanraya akan datang, maka segala punahlah segala harapan untuk membentuk kerajaan baru. Tiada peluang ketiga buat mereka. Kita terpaksa menunggu 30 tahun ataupun lebih, iaitu generasi yang seterusnya sebelum pengundi sekali lagi berani menukar kerajaan.

Seperti yang telah saya katakan, kesilapan demi kesilapan yang dilakukan UMNO dan Barisan Nasional sebenarnya membantu perjuangan pembangkang, malah mereka terus-menerus melakukan kesilapan. Jadi, pembangkang tak perlu berusaha terlalu keras. Pembangkang sememangnya sedang memenangi perang persepsi. Pembangkang hanya perlu mengelak dari melakukan terlalu banyak kesalahan.

Tapi apakah kesalahan yang dilakukan pembangkang dan apakah yang harus mereka lakukan bagi menanganinya? Mmm… saya dah banyak menulis tentang tu. Jadi, saya tak nak mengulangi benda yang sama. Anwar tahu apa yang saya maksudkan. Semua pemimpin pembangkang tahu apa yang saya maksudkan. Anda dan saya juga tahu mengenainya. Kami hanya meminta pembangkang agar berhenti melakukan kesalahan-kesalahan tu. Kalau itu dapat dilakukan, maka pada pilihanraya akan datang, kita akan sama-sama berarak ke Putrajaya.

Tapi jangan sangka bahawa UMNO tidak melakukan apa-apa bagi menangani kekalahan mereka dalam perang persepsi. Mereka sedar bahawa mereka telah kalah dalam perang persepsi dan mereka kini merangka rancangan tertentu bagi meneruskan kemaraan mereka. Saya tahu apa rancangan mereka, namun masih terlalu awal bagi saya mendedahkan segala-galanya.

Biar saya beri pembayang. 'Senjata rahsia' yang sedang UMNO gunakan adalah JASA yang diketuai oleh Fuad Hassan, iaitu adik KPN Musa Hassan. Saya harap pembangkang meneliti perkara ni. Yalah, takkan semua benda awak nak suruh Malaysia Today buat untuk awak?

Sehingga kita berbual lagi, marilah kita terus menghentam UMNO dan Barisan Nasional ke ambang kehancuran.

PKR, sila muhasabah diri..
Anwar akui salah pilih calon pada Pilihanraya Umum lalu

Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengakui beliau salah memilih beberapa calon bagi mewakili parti itu untuk bertanding pada pilihan raya umum yang lepas.

“Calon bagi kerusi Parlimen saya yang pilih. Ketika itu PKR masih baru. Jadi kita terpaksa angkat (mereka),” katanya ketika berucap pada majlis sambutan Tahun Baru Cina anjuran PKR, di sini hari ini.

Anwar yang juga Ketua Pembangkang berkata, PKR akan lebih berhati-hati bagi memastikan calon yang dipilih untuk bertanding pada pilihan raya umum akan datang tidak goyang, tetapi kuat dan bersih.

Minggu lepas, bekas Pengerusi PKR Pulau Pinang yang juga Anggota Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim mengisytiharkan keluar dari PKR dan menjadi Anggota Parlimen bebas.

Sah! Kelantan tali barut Lim Guan Eng!

Isu Perarakan Maulud Nabi - Tok Guru 'checkmate' UMNO!Sah! Tok Guru Nik Aziz tali barut Lim Guan Eng!
Sah! Tok Guru Nik Aziz sanggup 'jual' akidah Islam!
Sah! Muhyiddin Yaasin lagi 'alim daripada Tok Guru Nik Aziz!
Muhyiddin Yaasin lagi banyak masa mengajar di sekolah-sekolah pondok..

Kah! Kah! Kah!
Agaknya ini la statement UMNO bila baca berita yang
Kelantan tak buat Perarakan Maulud Nabi tahun nie..
Ha! Ha! Ha!

UMNO..UMNO.. yang wajib tak nak buat!
Yang tak wajib malahan mungkin jatuh bidaah..
Mati pun sanggup!!!

err... mangkuk-mangkuk budak-budak PEKIDA yang berambut oren+beg sandang tu nak ke joint UMNO berarak Maulud Nabi nih?? cirittt la depa nak joint!!
Lain la kalau ada puteri UMNO tergedik-gedik sekali..

Bodoh takleh nak ajar tu dia UMNO nie...
sunsnake 16022010

No Prophet’s birthday march in Kelantan

Kelantan will not organise a procession to commemorate Prophet Muhammad's birthday this year. - Reuters picBy Adib Zalkapli

KUALA LUMPUR, Feb 16 — Kelantan will not hold Prophet Muhammad’s birthday procession this year despite criticisms by several Umno leaders who accused another Pakatan Rakyat state, Penang, as anti-Islam for allegedly planning to cancel the event.

Most Muslim nations celebrate the Prophet’s birthday with a procession after prayers. Saudi Arabia, which practices an austere form of Islam, does not celebrate the event.

“We are not organising any procession just like before, but of course there will be processions in mosques throughout the state, organised by the people to express their love for the Prophet,” said Kelantan Deputy Mentri Besar Datuk Ahmad Yaakob.

“Officially, there will be no government-sponsored procession, instead we will have a religious lecture at the Sultan Muhammad IV Stadium on Feb 25, followed by special prayers,” he told The Malaysian Insider.

Malay daily Utusan Malaysia last week reported that the Penang government was planning to cancel this year’s procession which invited criticisms from Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin and former Prime Minister Tun Abdullah Badawi.

Penang Chief Minister Lim Guan Eng later denied that the state was planning to cancel the procession, accusing the Umno-owned Utusan Malaysia as lying.

Umno Youth chief Khairy Jamaluddin then uploaded on his personal website, www.rembau.net a scanned copy of one letter that bore the letterhead of the state secretariat which showed that they had decided on Feb 5 to cancel the procession.

The Rembau MP also demanded explanation from Lim and asked the DAP secretary-general to verify the authenticity of the letter.

However the Penang government claimed that the scanned copies of such letters were merely new ideas outlined by government officials.

“The procession is not compulsory, Muslims can choose to do it or not, but most importantly they have to strictly adhere to the Prophet’s teachings,” said Ahmad.

“And it was never practiced during the Prophet’s time,” he added.

PAS vice-president Datuk Mahfuz Omar also questioned the sincerity of the Malay daily when it raised the matter.

“In Kedah, there has been no procession since the time Umno ruled the state, I did not hear Tun Abdullah Badawi questioning Datuk Seri Mahadzir Khalid’s move to cancel the procession,” said the Pokok Sena MP, adding that the procession is not compulsory in Islam.

The alleged cancellation of Prophet’s birthday procession in Penang is seen as a sensitive issue by some Malay groups.

In 1964, a racial riot broke out during the procession in the Chinese-majority Singapore, then part of Malaysia.

source - themalaysianinsider

Katak ajak melompat bersamanya!
Lagi kelakar bila katak ajak melompat!
"Lompat si katak lompat!, Lompat lah tinggi-tinggi!"


Aduhhh...
Kalau Zahrain tu ko kata dah kenal Anwar Ibrahim lama..
Ko tu lagi kenal Anwar sebab ko SU dia dulu!!
Sudah-sudahlah Ezam oii..
Ko dah diklasifikasikan sebagai pengkhianat perjuangan rakyat..
dah takde value dah dalam jiwa reformasi rakyat..
dalam UMNO pun ko lagi takde value!!
Sampaikan nak bertanding Pilihanraya pun UMNO tak bagi jadi calon dia!
Apatah lagi nak bertanding jawatan dalam UMNO!!
Lagi aukk!!

kesian teman dengan bekas 'idola reformasi' teman ni..
pengajaran buat semua...

sunsnake 16022010

Ezam ajak ahli PKR ikut jejak Zahrain

JASIN 15 Feb. - Bekas Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Ezam Mohd. Nor meminta rakan-rakannya dalam kepimpinan Parti Keadilan Rakyat (PKR) mengikut jejak langkah Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim meninggalkan parti itu.

Katanya, mereka perlu berbuat demikian jika mereka berhasrat mahu mempertahankan agama, bangsa dan negara.

Menurutnya, tindakan Zahrain dan beberapa pemimpin PKR terdahulu keluar daripada PKR dibuat berdasarkan asas yang kukuh selain terhakisnya keyakinan terhadap perjuangan parti berkenaan.

"Demi mempertahankan agama, bangsa dan negara, mereka tidak boleh berkompromi dengan permainan politik melampau yang ditunjukkan oleh Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim," ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas berucap pada majlis Ceramah Perdana: Isu-isu semasa politik dalam negara anjuran Sekretariat Pemikir dan Perpaduan Melayu negeri Biro Antarabangsa UMNO Bahagian Jasin di sini malam tadi.

Zahrain yang merupakan bekas Pengerusi PKR Pulau Pinang mengumumkan keluar daripada parti itu Jumaat lalu selepas tidak berpuas hati dengan sikap Ketua Menteri, Lim Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP kerana dianggap mengamalkan politik cauvinis dan diktator.

Ezam berkata, bukan mudah untuk seorang ahli politik yang matang dan cukup arif seperti Zahrain bertindak keluar daripada PKR.

Menurutnya, Zahrain bukan calang-calang ahli politik kerana beliau memiliki prinsip politik yang tajam terutama dalam aspek pengamatan realiti cabaran politik.

"Saya dapat rasakan ia satu keputusan sukar tetapi kita kena faham bahawa keputusan beliau itu dibuat demi kepentingan agama dan bangsa.

"Perkembangan ini saya lihat bakal memberi impak dan kesan yang besar kepada PKR," katanya.

Ezam berkata, Zahrain sudah lama mengenali Anwar dan tidak semudah itu untuk beliau mengambil keputusan meninggalkan parti tersebut sekiranya tanpa asas yang kukuh.

Lagi kutu ajak Guan Eng letak jawatan!


Kah! Kah! Kah! Kah! Kah!
Meghoyan jugak rupanya bila keluar parti ni ye?
Ye la nak masuk UMNO secara terang.. malu.. takut..
dan Ndak ke UMNO pun kat spesis katak macam ni??
Katak-kata macam Jamal dan Osman kat Perak tu pun UMNO buat tak tau je..
Sampai UMNO dapat balik la Perak! punya la besor jasa 2 ekor katak tu..
Inikan pulak kamu cuma keluar PKR dari kerusi parlimen..
tak luak pun Dun Pulau Pinang tu..

Buat Guan Eng.. teruskan memerintah Penang..
Apa jua keputusan berkaitan Islam.. boleh bincang dengan Ustaz Salleh Man..
Boleh bincang dengan Abang Mat.. Boleh pi jumpa Tuan Guru Nik Aziz!
Apa ada hal?? sekadar tanya pendapat..
Jangan tanya Pak Lah.. dia kena banyakkan tido.. penat jadi PM tak ilang lagi..
sakit kena tendang dengan UMNO pun tak kebah lagi..
Jangan tanya Mohamad Nor.. Dia tengah dok kira duit dengan bekas Setpol dia tu..
Jangan tanya Zahrain ni... dia dok tunggu Najib sign cheque kot???
hahahaha!

pelik betul.. nak sangat puak-puak ni Guen Eng letak jawatan..
hari tu dah timbul sorang...
sunsnake 16022010


Zahrain undur jika Guan Eng lepas jawatan

PULAU PINANG 15 Feb. – Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim akan melepaskan jawatan sebagai wakil rakyat sekiranya Ketua Menteri, Lim Guan Eng bertindak sama.

Beliau menegaskan, individu yang perlu meletakkan jawatan ialah Guan Eng dan bukan dirinya atau pun orang lain kerana masalah sebenar berpunca daripada Setiausaha Agung DAP itu.

‘‘Saya tidak teragak-agak untuk melepaskan jawatan wakil rakyat dengan syarat Guan Eng sanggup melepaskan jawatan Ketua Menteri kerana Pulau Pinang perlu diselamatkan daripada orang sepertinya.

‘‘Dialah punca sebenar segala permasalahan yang sedang berlaku sekarang ini, jadi adalah wajar dia tidak lagi jadi Ketua Menteri,” katanya kepada Utusan Malaysia ketika dihubungi di sini hari ini.

Semalam, Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan tindakan Zahrain keluar parti sebagai mengkhianati amanah yang diberikan oleh rakyat di kawasannya.

Justeru beliau menyarankan Ahli Parlimen itu melepaskan jawatannya bagi memberi laluan kepada pengundi untuk memilih wakil rakyat baru kerana Zahrain perlu bertanggungjawab terhadap tindakannya.

Mengulas lanjut, bekas Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) negeri itu berkata, Nik Aziz boleh berkata apa sahaja kerana tidak merasa tempias pentadbiran Guan Eng memandangkan beliau menetap di Kelantan.

Zambry Ngadu kat British takpe? Australia tak boleh pulak?


Hek eleh..
Atas dasar kemanusiaan dan keperihatinan mereka,
ahli-ahli Parlimen Australia mendesak Kes Liwat DS Anwar ditarik balik..
Tiba-tiba pulak Menteri-menteri Malaysia jadi 'rasukan'!
Kedaulatan undang-undang lah..
negara-negara komanwel lah!

Abisss?? yang dulu Zambry hantar lawyer-lawyer dan adun-adun UMNO Perak gi melutut depan British Queen Council tu takpe pulak?
Mengadu hal rumah tangga kat bekas janda boleh ke?
Apa kaitan British dengan Malaysia? dengan Perak?
British cuma bekas penjajah! Sial punya UMNO..
Makin lama makin bodoh dan meghoyan!
Kalau makcik-pakcik Felda tak sedar lagi tak tau laaa..
Kalau ahli-ahli PEKIDA tak sedar lagi tak tau laa..
Kalau cikgu-cikgu tak sedar lagi tak tau laa..
Tunggu dilempang dek munkar nakir baru sedar kot??
sunsnake 16022010

Boleh gagal sistem demokrasi


Shafie Apdal (kanan) menyatakan sesuatu kepada Ketua Menteri, Musa Aman (tengah) dan Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS), Joseph Pairin Kitingan di Rumah Terbuka PBS dan MCA Sabah sempena sambutan Tahun Baru Cina di Port View, Kota Kinabalu, semalam. - UTUSAN/Ghazali Basri


KOTA KINABALU 15 Feb. - Tindakan 50 ahli Parlimen Australia mendesak kerajaan menggugurkan tuduhan liwat ke atas Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim boleh menggagalkan amalan sistem demokrasi dan Perlembagaan negara-negara Komanwel.

Sambil menyifatkan tindakan tersebut sebagai perkembangan tidak sihat, Pengerusi Persatuan Parlimen Komanwel, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal berkata, langkah tersebut jelas tidak menghormati Perlembagaan negara.

''Apa akan jadi jika berlaku jenayah di Australia, ahli Parlimen kita minta supaya dakwaan digugurkan. Sudah tentu akan ada ahli Parlimen mereka (Australia) akan tersinggung.

''Oleh itu, mereka perlu mengkaji secara mendalam dahulu sebelum mengemukakan kenyataan atau desakan," katanya kepada pemberita selepas menghadiri rumah terbukaTahun Baru Cina, MCA Sabah dan Parti Bersatu Sabah (PBS) di sini hari ini.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah itu mengulas tindakan 50 penggubal undang-undang Australia menggesa kerajaan Malaysia menggugurkan kes liwat terhadap Anwar dengan alasan ia akan mencemarkan imej negara.

Dalam laporan agensi berita asing kelmarin, Pengerusi Jawatankuasa Kecil bagi Hal Ehwal Luar Parlimen Australia, Michael Danby berkata, pendakwaan liwat kali kedua ke atas Anwar merupakan sesuatu yang memalukan sistem demokrasi di Malaysia dan merasakan mereka perlu menyokong pemimpin pembangkang itu.

Semalam, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mahu Kementerian Luar memberi penjelasan berhubung perbicaraan kes liwat melibatkan Anwar kepada 50 orang ahli Parlimen Australia itu.

Shafie berkata, kebebasan bersuara tidak boleh dijadikan alasan untuk mencampuri hal ehwal dalaman sesebuah negara, apatah lagi membabitkan Perlembagaan.

Beliau turut mempersoalkan mengapa tuntutan itu dibuat pada waktu ini.

''Sebelum ini tidak ada protes.. Lagipun ini bukan satu tindakan menganiaya kerana mangsa sendiri yang membawa perkara ini ke mahkamah," tegasnya.

Beliau menambah, Perlembagaan sesebuah negara bukan satu perkara yang boleh dijadikan bahan politik, sebaliknya perlu dihormati semua pihak termasuk di luar negara.

Sementara itu, beliau mahu pasukan keselamatan meningkatkan kawalan dan rondaan di perairan Semporna bagi memastikan keselamatan penduduk di kawasan itu sentiasa terjamin.

Katanya, kejadian rompakan di Pulau Sebangkat tempoh hari wajar menjadi iktibar kepada semua pihak memperkemaskan tindakan masing-masing.

''Walaupun ia bukan merupakan satu kes penculikan tetapi harus dibanteras dengan cepat dan tegas supaya ia tidak berlarutan sehingga tidak dapat dikawal,'' katanya

Ngadu pun tak guna! Semua tokey sudah payung!

1Malaysia dah tahu..
Kalau ngadu pun takde guna nye dehhh..
Bak kata orang la ni.. "Takde maknenye deh!!"
Ngadu kat Kementerian pasal harga barang naik?
Agak-agak kalau ngadu hari ni.. bila tindakan akan diambil??
Hari ni gak?? esok?? Lusa??
ke Gong Xi Fatt Choy tahun depan?

hehehehe.. rakyat dah tau snagat taktik politik Menteri2 yang jaga Kementerian ni..
siapa pun jadi Menteri kat situ sama je 'modus operandi' dia..
buat-buat cakna dan prihatin.. last-last keluar statetement
"Kementerian Kesal dengan tindakan peniaga"..
yang bayar lebih siapa?? rakyat sebagai pengguna gakk!!
layan Dafi menyanyi lagi baikkkk!!! hahahaha
sunsnake 16022010

Menteri puas hati peniaga tidak naik harga barangan

BERA 15 Feb. - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan tidak menerima sebarang aduan daripada orang ramai berkaitan kenaikan harga barang atau kekurangan bekalan barangan keperluan di pasaran.

Menterinya, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, laporan yang diterima daripada bilik gerakan kementeriannya di seluruh negara mendapati, semua peniaga menjual 11 barangan kawalan perayaan Tahun Baru Cina mengikut harga ditetapkan yang dikuatkuasakan bermula 10 hingga 21 Februari ini.

''Saya berpuas hati kerana semua peniaga menjual mengikut harga yang telah ditetapkan kementerian dan bekalan barang-barang keperluan juga mencukupi sepanjang musim perayaan ini,'' ujarnya.

Beliau yang juga Ahli Parlimen dan Ketua UMNO Bahagian Bera berkata demikian kepada pemberita selepas mengadakan lawatan dan menziarah lebih 15 pesakit kronik dan warga emas di Felda Tementi dan Sebertak Bera dekat sini hari ini.

Menurut beliau, seramai 3,400 pegawai penguat kuasa dan pemantau harga menjalankan gerakan pemantauan dalam usaha mencegah peniaga menaikkan harga barang dan memastikan bekalannya mencukupi.

Selain itu kata Ismail Sabri, seramai 2,500 rakan pengguna terdiri daripada kaum Cina turut memberikan kerjasama kepada kementerian bagi memantau harga barangan.

"Sudah menjadi lumrah harga barang akan naik dan tidak mencukupi sebelum musim perayaan kerana penguna membelinya secara banyak. Namun sebaik sahaja habis musim perayaan, bekalan barangan kembali banyak di pasaran dan harga seperti biasa," tambahnya.

Menurutnya, kakitangan kementeriannya tidak pernah bercuti untuk memastikan rakyat tidak dibebani dengan masalah kenaikan harga barangan di samping cuba menghakis ' badi' harga barangan naik pada musim perayaan.

Beliau meminta pengguna membuat laporan sekiranya mendapat ada peniaga yang mengambil kesempatan menaikkan harga barang keperluan dengan menghubungi talian bebas tol 1300-886-800 atau SMS 32255 atau melalui e-mel: e-aduan.kpdnkk. gov.my.

Pada masa sama, beliau mengingatkan peniaga supaya mematuhi peraturan dengan menjual barangan mengikut harga ditetapkan dan mempamerkan tanda harga bagi mengelak dikenakan tindakan.

Dalam perkembangan lain, Ismail Sabri yang juga Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO berkata, kerajaan Barisan Nasional (BN) akan terus memberi bantuan kepada pesakit kronik warga emas dan golongan miskin bagi meringankan bebanan hidup mereka tanpa memilih bulu.

''Kerajaan akan berusaha untuk membantu golongan sasar bukan sahaja dengan kewangan, malah dalam bentuk barangan, khidmat nasihat dan rawatan kesihatan," katanya.

Lagi berita UMNO ambik kesempatan!

Sambungan kepada tulisan teman disini...
Teman akur dengan kesusahan dan keperitan yang menimpa sdr Bakri ni..
Ye laa.. dah accident, nak buat macam mana..
Sama je accident dia dengan ccident orang lain sepatutnya..
tak payah la sampai 2-3 hari keluar paper utama..

Tapi disebabkan yang melanggar dia adalah ADUN PR...
Maka mengalahkan Israel serang Palestin media memanipulasi isu ni..
Kalau Adun tu salah.. sila buktikan..
Kalau budak tu salah.. pun sila buktikan..

Yang terbaik, sama-sama muhasabah diri..
Adun tu pun kena la cakna sebab ko terlibat dalam hal ni...
Jangan la dok diam diri..
Dah tau media UMNO & UMNO ni memang sial dan suka ambik kesempatan..
hatta isu takde perarakan Maulud Nabi pun!
hal joget tak pe!

sunsnake 16022010

Ayah tutup kedai


Ketua UMNO Bahagian Klang, Mazlynoor Abdul Latiff (kanan) melawat Mohd. Bakri Mohd. Bazli yang dirawat di Unit Rawatan Rapi Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang, semalam.


SHAH ALAM 15 Feb. - Sumber utama pendapatannya ialah berniaga kedai kopi berhampiran Jalan Sultanah Zainab, Kampung Sireh, Kota Bharu, Kelantan.

Walaupun pendapatannya kecil iaitu hanya sekitar RM20 hingga RM30 sehari, tetapi hasil itulah yang membantunya menyara tujuh orang anak yang bersekolah dan masih kecil.

Namun, sejak seminggu lalu, Mohd. Bazli Che Ali, 46, terpaksa menutup kedai kopi yang sudah diusahakan sejak lebih 30 tahun itu untuk menjaga anak sulungnya, Mohd. Bakri, 23, yang kini dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR), Klang.

Mohd. Bakri, seorang pelajar UiTM dimasukkan ke hospital itu sejak 7 Februari lalu kerana cedera parah di kepala berikutan terbabit dalam kemalangan di persimpangan lampu isyarat di Seksyen 7 di sini dengan kereta dipandu Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sekinchan, Ng Suee Lim.

Mohd. Bazli berkata, kedai kopi itu tidak dibuka buat masa ini kerana dia dan isteri, Azizah Awang mahu memberi tumpuan kepada Mohd. Bakri yang kini amat memerlukan sokongan moral.

"Inilah usaha saya suami isteri, berdoa selain perubatan moden yang disediakan oleh pihak hospital," luahnya yang turut melahirkan rasa syukur kerana anaknya sudah sedar dan semakin stabil.

Menurutnya, kemalangan itu adalah dugaan Allah walaupun jauh di sudut hati amat berharap Mohd. Bakri akan pulih sepenuhnya.

Mohd. Bazli berkata, dia masih tidak tahu berapa lama harus berada di HTAR kerana walaupun anaknya sudah sedar tetapi dia masih belum mampu bercakap selain perlu menjalani pembedahan membuang darah beku di otak.

Lelaki itu berterima kasih kepada pihak UiTM yang menyediakan tempat tinggal di Rumah Tamu universiti tersebut selain kemudahan makan minum serta pengangkutan berulang alik ke HTAR secara percuma.

"Selain itu, pensyarah dan kawan-kawan anak saya ada juga memberi bantuan kewangan kepada kami," ujarnya.

Banner Najib - What u give, you get back!

Teman ingat lagi 3-4 tahun dahulu..
Apabila banner parti teman telah diturunkan oleh Majlis Daerah Hulu Selangor..
Bukan setakat diturunkan..
Malah telah turut di'hilang'kan apabila kami gagal mendapatkannya balik!
Alasan mereka.. 'Banner tiada permit'.. aduiiiii..
Maka kami terima dengan akur dan 'berlapang dada'..

Kali ni.. Banner Najib pulak di Klang..
Apa masalahnya kalau MPK turunkan??
Apsal tak minta permit kat MPK..
bayar la sikit... takkan semua korang nak sapu bersih!!
Tak kira la Njib tu PM ka? Ketua Bahagian ka? Menantu orang Mongolia ka?
Nobody's above the law! ewwaahh!

Teman sokong MPK turunkan banner najib tu..
kecuali mereka apply dan dapat permit... haaa... baru boleh gantung!
selagi takde permit tu.. turunkan aje!!
Ini bukan masalah politik bro Mat Yasir..
Ini masalah undang-undang...
ada pahammmm??

sunsnake 16022010

Sikap kebudak-budakan


Kain rentang besar sambutan Tahun Baru Cina peringkat kebangsaan yang akan dirasmikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di Kampung Baru Pandamaran, Klang pada 20 Februari sebelum diturunkan.


SHAH ALAM 15 Feb. – Gabungan Pertubuhan Sukarela Selangor (GPSS) menyelar tindakan kerajaan negeri yang mengarahkan pihak berkuasa tempatan (PBT) di Klang menurunkan kain rentang sempena sambutan Tahun Baru Cina peringkat kebangsaan yang akan diadakan di Kampung Baru Pandamaran, Klang, 20 Februari ini.

Pengerusinya, Datuk Mat Yasir Ikhsan berkata, tindakan tersebut adalah tidak wajar kerana sambutan yang bakal diadakan itu sebenarnya akan memberi manfaat jangka panjang terhadap semangat perpaduan rakyat berbilang kaum di negara ini.

Katanya, perayaan Tahun Baru Cina tidak bermakna perayaan itu hanya untuk kaum Tionghua tetapi ia juga terbuka kepada semua kaum sama ada Melayu dan India untuk bersama-sama meraikan sambutan tersebut.

“Saya fikir, tindakan menurunkan kain rentang ini adalah satu bentuk pemikiran yang sempit dan sepatutnya tidak perlu diamalkan oleh kerajaan negeri.

“Kerajaan negeri seharusnya mengambil kira kepentingan rakyat dari semua kaum khususnya masyarakat Cina dengan bersama-sama menyertai sambutan itu bukannya menghalang dengan menurunkan kain rentang yang khusus dibuat untuk mengajak semua masyarakat menghadiri sambutan itu.

“Malah, penganjuran sambutan Tahun Baru Cinaperingkat kebangsaan itu juga tidak harus dipolitikkan oleh kerajaan negeri pakatan pembangkang hanya kerana kehadiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tindakan kerajaan negeri mengarahkan Majlis Perbandaran Klang (MPK) menurunkan kain rentang sambutan Tahun Baru Cina peringkat kebangsaan di Kampung Baru Pandamaran, Klang yang dijadualkan berlangsung pada Sabtu ini.

Tindakan MPK itu dibuat pada kira-kira pukul 2 pagi pada 13 Februari lalu.

Sambutan itu juga secara kebetulan diadakan serentak dengan majlis rumah terbuka anjuran kerajaan negeri di Jenjarom, Banting, pada tarikh serta waktu yang sama.

Malah, Pengerusi Penyelaras Barisan Nasional (BN) Parlimen Klang, Datuk Teh Kim Poo ketika ditemui hari ini menyatakan pihaknya difahamkan terdapat beberapa wakil pakatan pembangkang telah meninjau ke kawasan kain rentang berkenaan termasuklah Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago serta Yang Dipertua Pas Klang, Ismail Arsat yang menunjukkan isyarat ‘tidak bagus’

Dalam pada itu, Mat Yasir turut memberitahu, beliau amat kesal sekiranya sambutan yang akan diadakan di Pandamaran itu cuba dipolitikkan oleh kerajaan negeri yang jelasnya hanya mendatangkan implikasi negatif kepada seluruh masyarakat berbilang kaum di Selangor.

Katanya, perayaan Tahun Baru Cina yang disambut oleh di negara ini adalah sama seperti sambutan Aidilfitri dan Deepavali kerana semua kaum bersama-sama meraikan perayaan-perayaan tersebut.

“Kenapa kerajaan negeri mahu menyukarkan semangat perpaduan ini. Saya yakin semua orang khususnya masyarakat Cina di Pandamaran tidak akan menerima tindakan kerajaan negeri turunkan kain rentang untuk sambutan itu di kawasan mereka,” ujarnya.

sumber - melayau

UMNO.. kejap nak berarak, kejap nak menari!Betul la kata Mahfuz Omar..
"UMNO ni lepas berarak ambik rasuah!
Berarak Maulud Nabi pulak.. rasuah pun sapu!!"

Yang baru ni.. menari joget pun nak!!
Sudah-sudahlah..
Bawak-bawak la kembali ke jalan Allah SWT..
Lagipun mana ada budak-budak la ni minat joget..
Semua dah sesat dengan shuffle bro!

wakakakaka!
sunsnake 16022010

FIESTA TARIAN, FESHEN KEBAYA PUTERI UMNO BAKAL JADI ACARA TAHUNAN - melayau

Fiesta Tarian Melayu Kreatif dan Fesyen Kebaya Puteri Umno akan dijadikan acara tahunan, bermula tahun ini di peringkat negeri dan nasional, kata Ketua Puteri Umno Rosnah Abdul Rashid Shirlin.

Ketika mengumumkan perkara itu, beliau n berkata pesta budaya seumpama itu penting bagi merintis jalan ke arah memperkukuhkan semangat perpaduan di negara ini.

"Perbezaan budaya tidak seharusnya dijadikan jurang pemisah yang akhirnya secara langsung akan memisahkan masyarakat. Sebaliknya kepelbagaian budaya dijadikan sebagai landasan perpaduan nasional,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan pertandingan Fiesta Tarian Melayu Kreatif dan Fesyen Kebaya anjuran pergerakan Puteri Umno Sabah dengan kerjasama Lembaga Kebudayaan Sabah, di sini malam tadi.

Kenyataan Amirrulmukmin Afghanistan Pada Seluruh Umat Islam Sedunia

Oleh: tentalum

"Dua puluh tahun yang lalu, pada 15.2.1989, Tentera Merah Soviet Rusia melarikan diri dari negeri Afghanistan dengan keadaan yang sangat memalukan serta aib kerana menemui kegagalan ,hancur musnah ekonomi, dan berakhir dengan perpecahan USSR. Selepas sepuluh tahun berlalu daripada pencerobohan mereka terhadap rakyat Islam Afghanistan menggunakan segala keganasan dengan sikap angkuh sombong ditokok dengan propaganda kehebatan tentera mereka,kuasa dan media di Afghanistan.

Meskipun selama sepuluh tahun, Tentera Merah dan pengganti-yang Khalqis dan Parchamites - mensyahidkan lebih dari 1,5 juta warga Afghanistan;6 juta orang lain terpaksa berlindung dinegara jiran dan yang tercedera-cacat dan yang ditahan berjumlah ratusan ribu warga umat Islam Afghanistan yang tidak berdosa.

Namun, pada akhirnya, Govrbacheve, pemimpin bekas Kesatuan Soviet, yang disebut sebagai pencerobohan yang mendapat bala dan balasan Allah "barah pendarahan luka kecil".

Tentera Merah, di bawah arahan Jenaral Boris Umum Gromove yang sombong akhirnya menarik diri daripada Afghanistan dalam keadaan yg memalukan dan dengan penarikkan lengkap selepas kehilangan 15 ribu tentera menyerang; dengan 50 ribu lebih yang tercedera, dan 1400 lagi ditahan atau hilang tanpa jejak(MIA)termasuk kerugian kelengkapan peralatan ketenteraan yang berjumlah berbelion.

Pada tahun 1986, selepas berkuasa, Goverbacheve memberikan tempuh setahun kepada tenteranya untuk membuktikan kemampuan mereka untuk mengalahkan mujahideen tetapi mereka gagal menghadapi Jihad suci Mujahidin Afghanistan. Keputusan politik dan kepimpinan tentera bekas Kesatuan Soviet akhirnya memutuskan pada November 1986 untuk menarik pasukan mereka dari Afghanistan dan menggunakan Perjanjian Geneva sebagai dalih untuk meyakinkan masyarakat antara-bangsa.

Hari ini,selepas dua puluh tahun dari nyah keluar Russia, Obama telah memberikan tempuh 18 bulan pula untuk Mc Crystal, Kepala Jeneral AS di Afghanistan, untuk membuktikan bahawa dia boleh mengalahkan mujahidin Islam tetapi pengalaman sejarah Mujahidin dibumi Afghanistan dan pada
realiti Amerika sedang mengikut setiap langkah maut bekas Kesatuan Soviet. Tentunya, mereka akan menghadapi kegagalan selepas satu setengah tahun kerana mereka sedang menghadapi kegagalan hari ini.

Hakikatnya ,tentera salib belum mampu menundukkan mujahideen
Afghanistan walaupun tentera kufar Amerika Nato,berjaya melukai dan menahan lebih daripada seratus ribu Afghan selama lapan tahun,tapi masih belum mampu mengalahkan pihak taliban dan mujahideen lalu bagaimana mereka akan mampu menundukkan mereka mujahideen dalam 16 bulan mendatang atau melalui operasi ketenteraan nyata seperti yang di daerah sebagai Marja dan Nad Ali ketika ini?

Penguasa Amerika dan NATO harus faham, jika mereka memerlukan 15 ribuan pasukan bersenjata baik untuk menawan hanya satu wilayah, maka terdapat 350 wilayah di Afghanistan, mereka memerlukan lebih banyak pasukan sehingga jumlah 5.250.000 tentera untuk membawa misi mereka,
sedangkan ternyata mereka masih tidak mampu atau berjaya untuk menyediakan logistik pada 15 ribu tentera2 kufar mereka yang sedia ada.

Situasi yang serupa,puhak kuffar KGB percaya konon mereka dapat menguasai Afghanistan dalam tempuh 3 bulan,dengan menyediakan budjet untuk sebuah agen perisik Russia KHAD dan kementerian pertahanan Russia regim Khalqi dan pada hari ini pihak Amerika telah menyediakan sebuah budget dengan jumlah yang cukup besar untuk kumpulan samseng jahat international Blackwater,CIA,Special Force dengan tujuan menghancurkan umat Islam Afghanistan dengan cara yang zalim dan jahat termasuk membusukkan memfitnah puhak mujahideen dan taliban melalui media2
mereka dibumi Afghanistan dan luar negara. Tetapi Amerika terlupa bahawa puak Russia telah menggunakan tektik tersebut yang akhirnya membawa kegagalan yang memalukan.

Tunjuk kuasa dan keangkuhan Amerika membuli rakyat Islam Afghanistan
telah melenyapkan kehebatan tentera Amerika. alaupun pihak kuffar mempunyai berbagai senjata,kereta kebal,pesawat tempur helikopter,peluru pandu erbagai jenama bomb pemusnah tidak dapat melawan tentera Mujahiddeen Islam yang mendapat bantuan aripada kuasa Allah Swt.Kehebatan tentera Amerika tidak dapat menundukkan Mujahidin yang jumlah nya sedikit an peralatan mereka yg serba lemah dan kekurangan.

Ini adalah sebuah pengajaran besar untuk semua pihak penakluk kuffar yang angkuh sombong diatas ukabumi Allah SWT ini.Pihak White House harus belajar dari sejarah dan tidak sewenang-wenangnya enggunakan kuasa ketenteraan sekiranya mereka manusia yang masih berakal. bama harus belajar dari pengalaman ngeri Gorbcheve dan harus berdiri dan berpijak diatas bumi yang nyata untuk menghentikan segala operasi dan kerja-kerja jahat ketenteraan ereka yang akhirnya memalukan mengaibkan negara Amerika sendiri

Kami mengucapkan taniah pada seluruh umat islam dan pada mujahideen dan pendokong Jihad Afghanistan ang turut membantu untuk menghancurkan komunis. mirate Islam Afghanistan membawa berita baik pada semua umat Islam sedunia dan kepastian bahawa angkuhan dan kesombongan tentera Amerika akan menerima nasib yang sedih,kehancuran yang sangat emalukan sebagaimana yang telah dialami dan dirasai oleh pihak komunis Russia. enaral Mc Crystal yang keadaan bernyawa ikan akan mengakui kekalahan yang bakal akan diterima oleh pukulan maut jihad fisabilillah umat islam Afghanistan,Insyallah.

Sesiapa yang telah melakukan dosa,akan menyedari betapa siksanya
bila menghadapi hari kematian.-Al-Quran

ALLAHUAKBAR!

sumber - TKO

Sudahkah mereka membayar 'kaffarah' sumpah???

Oleh: deobandi

"Rais Yatim adalah salah seorang pelopor Semangat 46, iaitu musuh UMNO baru pada tahun 1988. Pada waktu itu, Rais, Ibrahim Ali, dan ramai lagi pemimpin Semangat 46 berkata bahawa jika mereka mati hidup semula sekalipun, mereka takkan kembali kepada UMNO.

Mereka kata bahawa mereka takkan jilat balik ludah mereka. Mereka juga kata bahawa apabila Tun Dr. Mahathir Mohamad meninggal dunia nanti, mereka akan kencing di atas kuburnya.

Rais adalah antara individu yang mengatakan semua ini. Tetapi dia kemudiannya menyertai semula UMNO di ketika Dr. Mahathir masih merupakan Presiden UMNO dan Perdana Menteri Malaysia. Nampaknya, si Rais menjilat kembali ludahnya sendiri dan dia tak pula perlu mati hidup semula sebelum kembali kepada UMNO. Rais mendapat ijazah kedoktorannya berasaskan tesis yang menentang Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). Apabila dia kemudiannya ditanya tentang sebab dia menukar pendiriannya dan menyokong ISA sedangkan pada mulanya, dia menentangnya, malah mendapat ijazah kedoktoran berasaskan tesis yang menentang ISA, dia menjawab bahawa tesis itu hanyalah suatu ‘latihan akademik’ dan tidak menggambarkan pendiriannya.

Sepanjang pembabitannya dalam Semangat 46, Rais dan gengnya pergi ke seluruh pelusuk negara dan menyampaikan ceramah yang menghentam UMNO dan Dr Mahathir. Mereka mengatakan bahawa UMNO dan Dr. Mahathir telah menghina Raja-raja Melayu dan menghakis kuasa mereka. Kata Rais, UMNO dan Dr. Mahathir adalah pengkhianat Raja-raja dan bangsa Melayu. Bapa Kemerdekaan dan Perdana Menteri pertama Malaysia, Tunku Abdul Rahman membenci UMNO. Dia enggan menyertai semula UMNO dan meninggal dunia sebagai ahli Semangat 46. Begitu juga dengan Tun Hussein Onn, Perdana Menteri ketiga Malaysia yang juga enggan menyertai semula UMNO dan tidak meninggal dunia sebagai ahli UMNO. Rais pun samalah, yang mana dia mengatakan bahawa dia lebih rela mati daripada kembali kepada UMNO. Walau bagaimanapun, hari ni, dia bukan saja ahli UMNO, tetapi juga adalah seorang menteri dan juga ‘jurucakap’ bagi parti itu. Terdapat ramai orang dahulunya dalam Semangat 46 ataupun Parti Keadilan Rakyat yang mendendangkan retorik yang sama. Contohnya, Ezam Mohd Nor yang pernah menjadi Ketua Pemuda Keadilan dan juga keseluruhan EXCO Pemudanya pergi ke seluruh negara dan melakukan sumpah yang dipanggil Sumpah Keramat.

Sumpah Keramat yang mereka ambil adalah sumpah atas nama Allah bahawa mereka TAKKAN menyertai semula UMNO dan bahawa misi mereka adalah menghapuskan UMNO. Mereka bersumpah dengan nama Tuhan bahawa mereka takkan menyertai semula UMNO. Misi mereka adalah menghancurkan UMNO. Tetapi hari ni, mereka semua dah kembali ke pangkuan UMNO.

Nampaknya, Sumpah Keramat mereka hanya sekadar sumpah kosong semata-mata. Saya pernah melakukan rakaman video ke atas ibu Ezam, di mana dia mengatakan bahawa dia akan mengutuk anaknya jika dia menyertai semula UMNO. Saya menghasilkan VCD temubual tu dan mengedarkannya ke seluruh Malaysia.

Bagi orang Melayu, sumpahan seorang ibu adalah perkara yang sangat serius kerana mereka percaya bahawa syurga terletak di bawah tapak kaki ibu. Tetapi Ezam dan sebahagian besar daripada EXCO Pemudanya yang melakukan Sumpah Keramat itu akhirnya menyertai semula UMNO. Nah, tulah kredibiliti dia orang semua. Asalnya, mereka dari UMNO. Mereka mengutuk UMNO. Mereka bersumpah atas nama Allah bahawa mereka takkan kembali menyertai UMNO.

Bahkan ibu mereka berjanji untuk mengutuk mereka jika mereka kembali ke pangkuan UMNO. Tetapi mereka kembali juga kepada UMNO. Bolehkah kita mempercayai kata-kata orang jenis macam ni? Penting sangatkah apa yang dia orang kata? Atau haruskah mereka diabaikan sebagai orang yang tidak berpendirian, yang mana kata-kata mereka tidak perlu diambil pusing? "
sumber - TKO

PJ Pas Wilayah Sudah diketemui...Alhamdulillah.


Aduyai!
Musim2 ADUN banyak hilang dan muncul kembali dari belakang pungkoq Najib ni..
Harap-harap janganlah ada lagi pimpinan PR buat kes hilang-hilang ni ye?

Sib baik YDP ni bukan ADUN..
Kalau Wilayah ada DUN, InsyaAllah dah lama dah YDP ni bergelar ADUN!

Harap ada penjelasan yang munasabah diatas 'kehilangan' beliau sebab 1Malaysia tau kes nih!
Tapi kalau atas sebab peribadi.. takyah cite la kot??? hehehe

sunsnake 16022010


Pesuruhjaya PAS Wilayah, Hj. Mohamad yang sebelum ini dilaporkan hilang telah selamat kembali ke rumah jam 2 petang tadi, demikian lapor Herman Shamsudeen di dalam blognya.

"Saya baru tahu selepas cuba menghubungi HP beliau dan bercakap sendiri dengannya sebentar tadi," demikian tulisnya.

Menurutnya di dalam panggilan tadi, beliau sempat bertanya khabar dan lokasi beliau sahaja. Suaranya agak kepenatan, jadi beliau tidak bertanya banyak.

Tapi berdasarkan siasatan dan maklumat sebelumnya, beliau ada urusan peribadi di Temerloh sehingga perlu bermalam disana.

Sebelum ini dilaporkan Ustaz Mohamad Nor Kali didapati hilang dan tidak dapt dihubungi sejak beberapa hari lalu. Kali terakhir beliau dilihat adalah dalam mesyuarat Koperasi Muslimin Berhaddan beliau dilihat keluar dengan Unser merahnya, WJD 4469.

Demikian beritahu anggota Parlimen Titiwangsa, Dr Lo' Lo' Mohamad Ghazali kepada Harakahdaily.

MenurutLo' Lo', salah seorang ahli mesyuarat itu memberitahu, Haji Mohamad memberitahu, dia mahu berjumpa dengan kawan pada tengah malam itu.

Namun, selepasnya beliau tidak pulang dan tidak juga dapat dihubungi, kata Lo' Lo'.

sumber - Tangan lari 72