Pages

Meh le jadi family teman di alam cyber! Jemput follow ye?

Friday, December 24, 2010

Logo 1Malaysia - Cerita Hulu Selangor!

Ini spinning wheel ye.. bukan spinning UMNO!


Isu ni sebenarnya dah lama teman follow!
Di Bukit Beruntung sendiri..

BN Hulu Selangor dah pacak satu billboard yang sangat besar di persimpangan sebaik sahaja keluar daripada Plaza Tol Bukit Beruntung.
Billboard ni dulu dibuat semasa PRK Hulu Selangor tetapi malangnya selepas PRK ianya bukan sahaja tidak dirobohkan malahan di'upgrade' dengan wajah-wajah Adun-Adun dan Ahli Parlimen BN Hulu Selangor!
Dan isunya ialah ada logo Dacing dan pangkah di billboard tersebut!
Ini bukan musim pilihanraya nak berkempen!

ada 2 isu disitu..

1. Billboard itu tidak ada lesen daripada Majlis Daerah Hulu Selangor
2. Ini adalah diluar tempoh waktu kempen pilihanraya


Isu di Hulu Selangor, logo dacing dan pangkah! bukan logo 1Malaysia!!!p/s: Gambar billboard tersebut akan teman siarkan sesegera mungkin!!

sunsnake 24122010

Larangan Selangor guna logo 1 Malaysia canggah Perlembagaan

December 23, 2010

SANDAKAN, 23 Dis – Larangan penggunaan logo 1 Malaysia di Selangor adalah bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan, kata Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim.

Beliau berkata kebebasan mengumpul orang dan memberi lambang menerusi pertubuhan adalah dibenarkan di bawah Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan.

“Larangan itu adalah tidak sah dan Menteri Besar Selangor (Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim) mungkin tidak memahami dan menyedari peruntukan yang terdapat di bawah Perlembagaan Persekutuan,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Program Kenduri Rakyat di Kampung Air dekat sini hari ini.

Kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor menguatkuasakan larangan penggunaan logo 1 Malaysia di papan iklan dan kain rentang yang dibuat dalam mesyuarat Jawatankuasa Tetap Kerajaan Tempatan, Penyelidikan dan Pembangunan Selangor dan dipersetujuai pada mesyuarat Exco.

Rais berkata beliau mempertikaikan keputusan larangan itu kerana penggunaan lambang parti politik masih dibenarkan di negeri tersebut sedangkan lambang 1Malaysia bukan lambang parti politik.

Berita Penuh

0 comments: