Pages

Meh le jadi family teman di alam cyber! Jemput follow ye?

Thursday, December 10, 2009

Poligami? Setuju!! err...


Rasa macam nak setuju dengan Rufaqa nie..
Tapi ada gak rasa macam tak setuju..

Tapi bila sembang-sembang dengan orang rumah..
Tiba-tiba teman jadi pembangkang yang 'ampuh' xtvt nie..

Tapi bila sembang dengan kawan-kawan pejabat..
Teman jadi 'penyetuju' yang 'ampuh' gak!

hmmm.. kacau.. kacau..
sunsnake 10.12.2009

Pengikut Ashaari disekat promosi poligami
Salhan K Ahmad
Dis 9, 09
2:08pm
kemaskini 6.58pm Bekas pengikut Al-Arqam – yang diisytiharkan haram sejak 1994 – terus dibayangi pelbagai halangan pihak berwajib sama ada dalam bidang perniagaan atau kegiatan kemasyarakatan.

Tidak cukup gangguan terhadap Rufaqa Corporation Sdn Bhd dan komuniti pengikut-pengikut pengasasnya Ashaari Muhammad (foto kiri) di Rawang pada 2006, kegiatan terbaru sekumpulan bekas ahli Arqam untuk mempromosikan poligami juga menemui jalan sukar.

Syarikat terbaru kumpulan itu Global Ikhwan Sdn Bhd, yang ditubuhkan hampir setahun lalu, dikesan mulai dikekang oleh pihak berkuasa apabila ia bertindak mendaftar ahli-ahlinya.

Sekatan itu gara-gara pihak berwajib dipercayai khuatir ia akan digunakan untuk menghidupkan semula gerakan dakwah itu yang telah difatwakan sesat.

Pengarah Global Ikhwan, Hatijah Aam berkata usaha itu muncul apabila Jabatan Pendaftar Pertubuhan (ROS) enggan mendaftarkan sebuah kelab yang dianjurkan oleh syarikat itu.

Hatijah, seorang daripada empat isteri Ashaari, menjelaskan usaha untuk mendaftarkan Kelab Poligami Ikhwan itu dihalang selepas kelab tersebut dilancarkan Ogos lalu dalam satu majlis di Bandar Country Homes, Rawang – lokasi kegiatan bekas pengikut Arqam selepas Sungai Penchala.

"Pada bulan Ogos itu kami lancarkan untuk tengok sambutan. Alhamdulillah, sambutannya baik apabila dilaporkan dalam media. Tetapi ada menteri yang tidak setuju dengan kelab ini, jadi usaha untuk daftar pun tidak berjaya," katanya lagi.

Hatijah berkata demikian sebagai merujuk kenyataan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil yang dilaporkan menyebut penubuhan kelab sedemikian "tidak berfaedah" dan "tidak mempunyai hala tuju positif."

Reaksi lain termasuklah kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Jamil Khir Baharom yang dilaporkan menyebut, individu yang mengamalkan poligami tidak seharusnya berbangga sehingga menubuhkan kelab.

Jamil Khir juga dilaporkan berkata, kepentingan harus diletakkan kepada pelaksanaan poligami itu supaya mengikut lunas Islam, dan bukannya terhadap penubuhan kelab atau persatuan.

Bercakap kepada Malaysiakini, Hatijah berkata, polis Bukit Aman juga telah menasihati beliau supaya kelab tersebut tidak ditubuhkan kerana bimbang akan "menimbulkan salah faham" di kalangan masyarakat.

"(Bukit Aman) tidak mahu timbul masalah kerana sejarahnya sebelum ini Rufaqa pun telah diharamkan kerana mengamalkan ajaran sesat. Jadi kami dinasihatkan untuk daftar syarikat lain," katanya.

Jelasnya, kebimbangan berhubung kelab tersebut dipercayai wujud kerana ia dikhuatiri menjadi medan baru untuk menghidupkan semula ajaran-ajaran Ashaari.

"Mereka bimbang platform motivasi kepada ahli kelab (secara tertutup) ini kami gunakan untuk mencari pengaruh dan sejarah mungkin berulang. Jadi Kelab Poligami Ikhwan kita hentikan dulu.

"Sekarang kami tumpukan kepada aktiviti-aktiviti perniagaan sebab masyarakat lebih yang suka kepada aktiviti-aktiviti ekonomi kami," kata Hatijah ketika dihubungi.

berita penuh

1 comments:

islamarket.net said...

Silakan Download Dialog Poligami Bersama ust. Halawi di Radio Rama

http://www.ziddu.com/download/7815878/ligamiBersamaUst.HalawidiRadioRama-islamarket.net-.mp3.html