Pages

Meh le jadi family teman di alam cyber! Jemput follow ye?

Monday, November 23, 2009

PRK Kota Siputeh - Teman macam dah tau resultnya..
Wah!
Bukan main bersemangat lagi SPR mempertahankan ADUN UMNO Kota Siputih nih!
Bak kata orang melayu "Lebih sudu dari kuah"!!
UMNO pun bersungguh tapi nampak bersungguh lagi SPR dari UMNO!

Ikhlas dari teman..
Nampaknya bersungguh benar SPR ni nak mempertahankan 'TUAN'nya..
Konon alasan kos! Chaitt!!!
Kos nak jalankan PRK tu lagi murah dari kos sara hidup bik mama sebulan gamaknya tau!
Apa la sangat!!

Sekali lagi SPR nak buat seperti apa yang dia buat di Perak..
Ingat lagi SPR tolak surat pengosongan kerusi 3 DUN oleh Speaker Sivakumar?
Dengan sengih yang amat ganjil, si Ketua SPR tu menunjukkan gambor surat apa ntah!
Yang men'jelas'kan kononnya surat speaker tu tak sah!!
Kepala otak dia laaa...

Dengan kesungguhan SPR ni..
agak-agak kalau jadi PRK kat situ..
Mau ke SPR ni adil kat Pakatan Rakyat?
hmmmmm..

sunsnake 23.11.2009

SPR gagal tangguh perintah kosongkan Kota Siputeh
Nov 23, 09 3:30pm
kemaskini 6.22pm Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) gagal mendapat perintah untuk menangguhkan keputusan mengisytiharkan kerusi DUN Kota Siputeh di Kedah sebagai kosong.

Mahkamah Tinggi (Rayuan dan Kuasa-kuasa Khas) hari ini menolak permohonan SPR bagi mendapatkan perintah penangguhan itu tetapi suruhanjaya itu telah merujuk perkara berkenaan kepada Mahkamah Rayuan dengan mengemukakan satu lagi permohonan untuk perintah penangguhan.

Jika ia tidak mendapat perintah itu, SPR perlu mengeluarkan writ menjelang Rabu ini bagi mengadakan satu pilihan raya kecil di situ.

Hakim Alizatul Khair Osman Khairuddin berkata beliau bersetuju dengan Sulaiman Abdullah, peguam utama bagi Speaker DUN Kedah, Datuk Dr Abdul Isa Ismail, bahawa SPR gagal meyakinkan mahkamah berhubung isu keadaan luar biasa bagi mewajarkan permohonan itu dibenarkan.

Katanya, alasan mengenai implikasi kewangan yang dinyatakan oleh peguam kanan persekutuan Datuk Kamaruddin Md Said, yang mewakili SPR, tidak boleh ditakrif sebagai satu keadaan luar biasa.

"Mengikut undang-undang, menguruskan pilihan raya merupakan tanggungjawab biasa SPR dan suruhanjaya ini tidak merujuk mana-mana undang-undang kes untuk menyokong hujahnya," kata Alizatul.

Pada 17 Nov lepas, SPR mengemukakan permohonan itu setelah Alizatul membuat keputusan sehari sebelumnya bahawa kerusi berkenaan kosong kerana mendapati penyandangnya Datuk Abu Hassan Sharif daripada BN gagal menghadiri dua mesyuarat dewan itu berturut-turut tanpa mendapat cuti.

Mahkamah membuat keputusan itu ekoran tindakan Speaker DUN memfailkan semakan perundangan setelah SPR menerima sijil sakit Abu Hassan dan mengisytiharkan tidak berlaku kekosongan dan beliau masih mewakili kerusi itu.

Dalam penghakimannya hari ini, Alizatul berkata tanpa unsur keadaan luar biasa, mahkamah tidak dapat membenarkan permohonan penangguhan pelaksanaan keputusan itu.

Abu Hassan turut hadir pada prosiding hari ini. BERNAMA

0 comments: