Pages

Meh le jadi family teman di alam cyber! Jemput follow ye?

Tuesday, November 17, 2009

Hampeh! SPR ni bermajikankan Kerajaan Malaysia ke UMNO?Ada perbezaan diantara Kerajaan yang memerintah dan parti yang memerintah.
Antaranya Kerajaan yang memerintah, pegawai-pegawainya boleh mengggunakan kemudahan kerajaan untuk tujuan kerja kepada rakyat.
Tetapi parti yang memerintah tak boleh menggunakan harta benda kerajaan sesuka hati!
Kalau orang lain kena bayar sewa bila nak guna Dewan Orang ramai.
Parti yang memerintah pun WAJIB bayar sewa gak..

Macam kes fitnah UMNO kat Tuk Guru Nik Aziz laa..
Tuan Guru nak ke Mekah atas kapasiti dia Tuk Guru..
Tapi akhirnya beliau batalkan hasrat kerana dia juga
adalah seorang MB iaitu ketua Parti yang memerintah Kerajaan Kelantan.

Malangnya SPR ini secara jelas menjadi 'kuda kayu' kepada UMNO-BN!
Sedangkan SPR ni sama je macam Dewan Orang Ramai tadi..
Semua pihak boleh guna/minta khidmat asal bayar yuran pilihanraya!
Mana mungkin SPR ni boleh ikut telunjuk UMNO-BN?

Bila UMNO-BN kata ok! boleh buat Pilihanraya!
SPR pun ikut.. jujur je terus buat Pilihanraya..
Tapi..
Bila UMNO-BN kata tak boleh! Bawa Mahkamah!
SPR pun secara lembu.. jujur je ikut turun naik mahkamah!

ini macam teman pun buleh jadi Pengerusi SPR!!

Bodo punya SPR!
sunsnake 17.11.2009

SPR minta nasihat peguam negara
Nov 16, 09 9:00pm
Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan meminta nasihat Peguam Negara berhubung keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini mengisytiharkan kekosongan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) kawasan Kota Siputeh, Kedah.

Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata SPR akan meminta nasihat Peguam Negara bagi menentukan langkah seterusnya yang patut diambil berikutan keputusan Mahkamah Tinggi itu.

"Kita perlu meminta nasihat daripada Peguam Negara terlebih dahulu mengenai langkah yang perlu diambil memandangkan ini kali pertama kes sedemikian berlaku dalam sejarah.

"Kita mahu lihat sama ada SPR menpunyai ruang untuk merayu kes itu kepada pihak yang lebih tinggi (Mahkamah Rayuan)," katanya kepada Bernama hari ini.

"Isu ini telah menjadi satu isu akademik yang wajar diteliti, jadi elok SPR membawanya kepada Peguam Negara terlebih dahulu sebelum membuat apa-apa keputusan," kata Wan Ahmad.

Hakim Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin hari ini memutuskan bahawa kerusi DUN Kota Siputeh kosong selepas penyandangnya Datuk Abu Hassan Sarif tidak menghadiri dua persidangan DUN tahun ini.

Dalam keputusannya, Hakim Alizatul menegaskan bahawa SPR bertindak secara tidak wajar dan keputusan suruhanjaya itu bahawa Abu Hassan masih merupakan wakil rakyat bagi kawasan Kota Siputeh dan kerusi DUN itu tidak kosong, perlu dibatalkan.

Isu ini dibawa ke Mahkamah Tinggi berikutan SPR pada mesyuarat 1 September lepas memutuskan kerusi itu tidak kosong kerana pada pandangan suruhanjaya itu, Abu Hassan perlu dirujuk ke Jawatankuasa Tatatertib DUN Kedah terlebih dahulu sebelum kerusi itu disahkan kosong.

Sementara itu, di ALOR SETAR, Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kedah Datuk Paduka Ahmad Bashah Md Hanipah berkata Abu Hassan tidak akan menghadiri persidangan bajet DUN Kedah yang dijadual berlangsung selama tiga hari mulai esok sebagai menghormati keputusan mahkamah.

"Kita menerima keputusan (mahkamah) dengan lapang dada dan hati terbuka dan akan sabar menunggu keputusan rayuan pada 20 November ini," kata Ahmad Bashah semasa dihubungi Bernama.

Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak pula berkata keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mengisytiharkan kekosongan kerusi DUN Kota Siputeh itu membuktikan kerajaan negeri Kedah bertindak berlandaskan undang-undang.

Katanya Speaker DUN Datuk Dr Abdul Isa Ismail mengambil tindakan yang betul apabila mengisytiharkan Abu Hasan telah hilang kelayakan sebagai Adun ekoran tidak menghadiri sidang DUN sebanyak dua kali berturut-turut tanpa memaklumkannya kepada Speaker.

"Kita bertindak atas undang-undang dan keputusan Mahkamah Tinggi itu haruslah menjadi pengajaran kepada semua wakil rakyat bahawa mereka mempunyai tanggungjawab dan diberi amanah oleh rakyat untuk menghadiri sidang Dewan Undangan Negeri," katanya. - Bernama

0 comments: